ΑΘΗΝΑ
10:59
|
30.04.2024
Μίλησε για κυνική εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και κρυφές συναλλαγές, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι διαλύει τη δημόσια παιδεία.
Meeting of the Parliamentary Group of SYRIZA in the Plenary Session Meeting Hall of the Parliament in Athens, Greece on July 7, 2020. / Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Ολομέλειας της Βουλής, Αθήνα, 7 Ιουλίου 2020.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατάργηση της ειδικής βάσης εισαγωγής, διπλασιασμό της χρηματοδότησης για την Παιδεία και δυνατότητα σε όσους έδωσαν πανελλαδικές το 21 και δεν πέρασαν λόγω της ΕΒΕ να ξανακάνουν μηχανογραφικό του χρόνου, εάν είναι ο ίδιος στην διακυβέρνηση της χώρας, υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο αναβάθμισης του σχολείου. 

Μίλησε για κυνική εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και κρυφές συναλλαγές, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι διαλύει τη δημόσια παιδεία και σκάβει το λάκκο της ελληνικής κοινωνίας.

Για την Παιδεία

“Πάρτε πίσω έστω για εφέτος την ελάχιστη βάση εισαγωγής και ας ανοίξει διάλογος για το τι θα ισχύσει του χρόνου”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας καλώντας την κυβέρνηση να πάρει, έστω στο και πέντε, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που στερεί τα όνειρα και το μεράκι χιλιάδων μαθητών για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

“Αυτή που έχουμε σήμερα ειναι η μεγαλύτερη μείωση εισακτέων δεν έχουν δει τα Πανεπιστήμια μας από το 1837 που ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Αθηνών!. Σε αυτή τη δύσκολη χρονιά επιλέξατε να φέρετε αυτή τη φοβερή μεταρρύθμιση”, τόνισε.

“Είχατε φροντίσει πιο πριν να φέρετε τροπολογίες που εξισώνουν στην πράξη πτυχία κολεγίων με αυτά των ανώτατων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Η σκοπιμότητά σας δεν είναι η μεταρρύθμιση”, πρόσθεσε. 

“Πέραν της ιδεολογικής εμμονής και εσείς και η κ. Κεραμέως έχετε άγνοια και για τα ελληνικά πανεπιστήμια και για τις πανελλαδικές εξετάσεις αφού ποτέ δεν περάσατε αυτή τη βάσανο”, συνέχισε.

“Κόβετε και αρίστους μαθητές από το να έχουν πρόσβαση στις σχολές της αρεσκείας τους. Γιατί επιμένετε σε αυτό το έκτρωμα; γιατί δεν έρχεστε να πείτε τώρα εδώ ότι ‘κάναμε λάθος”, υπογράμμισε, τονίζοντας ότι θα καταθέσει πρόσφατα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδας, όπου αποτυπώνεται ότι το ποσοστό όσων δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους.

Σοβαρευτείτε

“Οι ρυθμίσεις που εισάγει η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που καταθέτει είναι ακριβώς όσα ζητούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ η τρόικα από το 2015-2018 .
Τι έλεγαν: Ατομική αξιολόγηση εκπαιδευτικών, αυξημένες εξουσίες στον Διευθυντή, αυτονομία του σχολείου” συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην εφαρμογή της τιμωριτικής ατομικής αξιολόγησης.

“Καταφέραμε να επιβάλλουμε τη δική μας ατζέντα, όχι μόνο για τους διορισμούς αλλά και για τη μη εφαρμογή της τιμωρητικής ατομικής αξιολόγησης. Θέλουμε  την ενίσχυση της συλλογικότητας, την καθιέρωση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης. Λέτε ότι η Αριστερά δεν θέλει την κουλτούρα της αξιολόγησης. Δεν είναι αληθές αυτό.  Κατηγορήσατε τον κ. Φίλη ότι τάχα έχει υπόγειες διασυνδέσεις με τους κολεγιάρχες. Σοβαρευτείτε” κατέληξε.

Πυρά κατά της κυβέρνησης

“Πέραν της ιδεοληψίας και των συμφερόντων που θέλετε να ικανοποιήσετε, είστε κυνικοί. Μέσα στην πανδημία φέρνετε ρυθμίσεις για να εξυπηρετήσετε ιδιώτες σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος” στηλίτευσε. 

“Φέρνετε αύξηση 0,52 λεπτά τη μέρα. ένα κουλούρι την ημέρα για τον εργαζόμενο. Φέρατε το ασφαλιστικό στη Βουλή που δημιουργεί τεράστια τρύπα στα δημοσιονομικά. Έχετε μια απολύτως ταξική προσήλωση. Θα αναφερθώ στο γεγονός οτι η δική μας κυβέρνηση είχε δώσει ποσόστωση 1% στους αποφοίτους των νυχτερινών σχολείων. Καταργήσατε και αυτή” υπογράμμισε.

“Η άλλη φοβερή καινοτομία είναι ότι προτείνετε και ένα δεύτερο μηχανογραφικό για εισαγωγή στα ΙΕΚ. Μα τι λέτε; 
Αφού για να εγγραφεί κάποιος στα ΙΕΚ χρειάζεται μόνο το απολυτήριο. 
Και θέλετε να καλλιεργήσετε μάλιστα την εντύπωση ότι τα ΙΕΚ είναι μέρος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.”

Είστε θύματα μιας φανατισμένης και εμμονικής κυβέρνησης

“Εχθρεύεστε τη νεότητα. Κόφτη στα πανεπιστημία, προσλήψεις αστυνομικών αντί για εκπαιδευτικούς, στιγματισμός των νέων για την πανδημία, κοροιδία με το χαρτζιλίκι των 150 ευρώ για να εμβολιαστούν, αύξηση- κουλούρι για κατώτατο μισθό και ρουσφέτια. Αυτή είναι η λογική σας”, είπε. 

“Η ελληνική κοινωνία βράζει. Και έχουμε ευθύνη να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκατατήσουμε το αίσθημα της αδικίας και να καλλιεργήσουμε ρεαλιστικές ελπίδες. θα είναι ραγδαίες και έντονες οι πολιτικές εξελίξεις τη χρονιά που έρχεται”, προειδοποίησε. 

“Δεν αποτύχατε. Μην το θεωρήσετε σαν μία προσωπική ήττα. Είστε, δυστυχώς, θύματα ενός εκδικητικού συστήματος που δεν έχει βασιστεί σε καμία ακαδημαϊκή μελέτη. Είστε θύματα μιας φανατισμένης και εμμονικής κυβέρνησης που νομίζει ότι διαλύοντας τη δημόσια παιδεία, θα εκδικηθεί τους πολιτικούς της αντιπάλους” στηλίτευσε.
 

Δεσμευόμαστε ότι η ΕΒΕ θα καταργηθεί

“Με το που θα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση της χώρας, δεσμευόμαστε ότι η ΕΒΕ θα καταργηθεί” δεσμεύτηκε, τονίζοντας ότι 
“η δική μας Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εξής ρύθμιση: Θα ανοίξει παράλληλο μηχανογραφικό ειδικά για τους υποψηφίους που δεν έχουν εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο το 2021 λόγω της ΕΒΕ. 
Τα Τμήματα που πλέον θα είναι προσβάσιμα μέσω του ειδικού μηχανογραφικού σε αυτούς τους υποψήφιους είναι όσα δεν τους ήταν προσβάσιμα λόγω ΕΒΕ το 2021. Τα μόρια με τα οποία θα διεκδικήσουν πρόσβαση σε αυτά τα Τμήματα είναι τα μόρια που συνέλεξαν το 2021″.

“Θα σεβαστούμε τον αριθμό των συνολικών θέσεων που διέθεσε η κυβέρνησή σας για το 2021. Δηλαδή τις 77.415 θέσεις. Όμως δεν θα αφήσουμε ούτε μία θέση κενή” υποσχέθηκε. 

“Άρα λοιπόν: Τον Ιούλιο του 2022 ανοίγει παράλληλο ειδικό μηχανογραφικό αποκλειστικά για υποψηφίους του 2021, οι οποίοι στο μηχανογραφικό που άνοιξε τον Ιούλιο του 2021 δεν είχαν πρόσβαση σε κάποια Τμήματα λόγω ΕΒΕ και δεν εισήχθησαν σε κανένα Τμήμα. Συμπληρώνουν το νέο ειδικό μηχανογραφικό επιλέγοντας Τμήματα με σειρά προτίμησης. Ταυτόχρονα, για τους υποψήφιους που εισήχθησαν αλλά έπεσαν θύματα των στρεβλώσεων της ΕΒΕ και των συντελεστών βαρύτητας, θα παρέχεται δυνατότητα μεταγραφής σε ομοειδές τμήμα εφόσον τα συνολικά μόρια εισαγωγής του υποψηφίου είναι περισσότερα από αυτά του τελευταίου εισακτέου στο τμήμα που θέλει να μεταγραφεί” κατέληξε.  

Τέλος, τόνισε ότι “θα διπλασιάσουμε τη χρημοτοδότηση των Πανεπιστημίων και θα διπλασιάσουμε τον αριθμό καθηγητών πανεπιστημίου. 
Είναι κοστολογημένες προτάσεις που στόχο έχουν την ενίσχυση των πανεπιστημίων μας”. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Την αποπομπή του Βαρτζόπουλου από κυβέρνηση και Κ.Ο. ζήτησε ο Κασσελάκης

Ρωσικό «δάκτυλο» βλέπουν οι Εσθονοί για τη διατάραξη σήματος GPS στο Τάρτο

Ως 18 ετών ήταν το 24% των αιτούντων άσυλο στην Ε.Ε. το 2023

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα