ΑΘΗΝΑ
01:14
|
28.04.2024
Ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών, Κάτω Δροσιά, Πηγάδια, Μπαράκες, Σκιαδά, Ξηροχώρι, Σταυροδρόμι, Σκούρας, Καρδάσι, Καρπέτα, ΑγίαΤριάδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πυρετώδεις προσπάθειες για τον περιορισμό της φωτιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη στην Αχαϊα από το μεσημέρι δίνουν δεκάδες πυροσβέστες με τη βοήθεια χερσαίων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Λίγο μετά τις 20.30 οι κάτοικοι δέκα οικισμών της Αχαϊας πήραν μήνυμα μέσω του 112 για εκκένωση των περιοχών όπου ζουν για την αποτροπή νέων προβλημάτων λόγω της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς.

Το μήνυμα αφορά τους κατοίκους των οικισμών, Κάτω Δροσιά, Πηγάδια, Μπαράκες, Σκιαδά, Ξηροχώρι, Σταυροδρόμι, Σκούρας, Καρδάσι, Καρπέτα, ΑγίαΤριάδα. Τους ζητήθηκε να εκκενώσουν τα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους μέσω του 112.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων λίγο πριν τις 8.00 μ.μ. ο δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής, «μετά την προληπτική εκκένωση της κοινότητας Δροσιά, εκκενώθηκε και ο οικισμός της Πτέρης», προσθέτοντας ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμη αν έχουν προκληθεί ζημιές στην περιοχή της Πτέρης».

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημέρωσε στη συνέχεια και τους κατοίκους των οικισμών Τριβογά και Χριστοπουλέικα, για πιθανή εκκένωση, λόγω της φωτιάς.

Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο επιχειρησιακό κέντρο των πυροσβεστικών υπηρεσιών στην Πάτρα, έγινε αποτίμηση της κατάστασης, σχετικά με τις δύο πυρκαγιές σε Ελεκίστρα και Δροσιά και ο συντονισμός δράσεων για τη συνέχεια.

Ό περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης δήλωσε πως “οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και των άλλων αρχών ασφαλείας, μαζί με την αυτοδιοίκηση και φυσικά, τους εθελοντές και τους ίδιους τους πολίτες, πέτυχαν να αποσοβήσουν πολλές και μεγάλες καταστροφές, ενώ η μάχη συνεχίζεται και δεν θα σταματήσει μέχρι να ξεπεραστεί οριστικά ο κίνδυνος”.

Παράλληλα, τόνισε ότι όλοι μαζί “θα σταθούμε στο πλευρό των συμπολιτών μας που έχουν υποστεί ζημιές, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μείζον σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η ανθρώπινη ζωή και αυτή πρέπει να διαφυλάξουμε πάνω απ’ όλα”.

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 17.00 μ.μ. το απόγευμα, η φωτιά που εκδηλώθηκε στην Ελεκίστρα πέρασε την περιμετρική της Πάτρας και ζητήθηκε άμεσα η εκκένωση του καταυλισμού των Ρομά, στον Ριγανόκαμπο.Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στην περιοχή Ελικίστρα επιχειρούν 70 πυροσβέστες,με δύο ομάδες πεζοπόρων οχημάτων, 25 οχήματα, 2 Ε/Π και έξι Α/Φ.

Τραυματίες από την φωτιά στο Σούλι

Στο σημείο έχουν σπεύσει πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή ενίσχυσαν το καταστροφικό έργο της φωτιάς καίγοντας σπίτια στον οικισμό Σούλι και τραυματίζοντας τουλάχιστον τέσσερα άτομα.

Τρεις από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν στο  Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Από αυτούς οι δύο πυροσβέστες είναι πυροσβέστες και το τρίτο άτομ είναι μία κάτοικος της περιοχής με αναπνευστικά προβλήματα.

Πρώτες βοήθειες παρασχέθηκαν επίσης και σε έναν κάτοικο της περιοχής που έφερε θλαστικό τραύμα και μετέβη στο Κέντρο Υγείας του Νοτίου Τομέα Πατρών.

Εικόνα

Πρόεδρος κοινότητας Σκιαδά: Οι κάτοικοι περιμένουν οδηγίες

Μιλώντας νωρίτερα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Πελοπόννησος, ο πρόεδρος του Σκιαδά Γιώργος Μπότης, περιοχής που απειλήθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης από την φωτιά και διατάχθηκε οι κάτοικοι να είναι σε κατάσταση εκκένωσης του χωριού, δήλωσε ότι μετά τις 17.00 μ.μ. έγινε αντιληπτό πως δεν κινδυνεύουν οι κάτοικοι της περιοχής άμεσα από τη φωτιά καθώς έχει πάρει άλλη κατεύθυνση.

Ωστόσο επιφυλάχθηκε για τη συνέχεια λέγοντας πως οι κάτοικοι είναι συγκεντρωμένοι στην πλατεία του χωριού και περιμένουν οδηγίες.

Εξαιτίας της πυρκαγιάς, που ξεκίνησε στους πρόποδες του Παναχαϊκού όρους, επιχειρήθηκε νωρίτερα να εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους η παρακείμενη κοινότητα Σουλίου, μέχρι να γίνει οριοθέτηση του πύρινου μετώπου και αποφευχθεί ο κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές.

Νωρίτερα, σήμερα, το μεσημέρι εκκενώθηκε και η κοινότητα Δροσιά Αχαϊας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα