ΑΘΗΝΑ
00:23
|
28.04.2024
600 ευρώ σε πρώτη φάση και στη συνέχεια στήριξη με ποσά έως 6.000 ευρώ ανακοίνωσε ο Μάκης Βορίδης για τους πληγέντες της βορειοανατολικής Αττικής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άμεση στήριξη της τάξης των 600 ευρώ και στη συνέχεια, στήριξη με ποσά έως τα 6.000 ευρώ για τους πυροπλήκτους που είδαν σήμερα τις περουσίες τους και τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να μετατρέπονται σε στάχτη και έως 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, όπως και στεγαστική συνδρομή, περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο Μάκης Βορίδης για τους πληγέντες της βορειοανατολικής Αττικής, τη στιγμή που μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε ολόκληρη τη χώρα.

“Το υπουργείο Εσωτερικών σήμερα θα παρέμβει, προκειμένου να δώσει άμεση στήριξη σε αυτούς που έχουν πληγεί. Υπάρχει μια πρώτη εκτίμηση ότι είναι περίπου 94 – 95 τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές στη περιοχή της Βαρυμπόμπης και χρειάζεται να παρέμβουμε. Αντιστοίχως, θα μεταφέρουμε σήμερα ποσά προς τους δήμους για να υπάρξει άμεση στήριξη των 600 ευρώ και εν συνεχεία, προφανώς, πρόκειται να υποστηρίξουμε τους πυροπλήκτους με ποσά που θα φτάσουν έως τα 6.000 ευρώ και τις επιχειρήσεις με 8.000 ευρώ και να προχωρήσουμε, εν συνεχεία, στη στεγαστική συνδρομή, που είναι η διαδικασία της υποστήριξης για να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους οι άνθρωποι” δήλωσε ο Μάκης Βορίδης στην ΕΡΤ.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι το κράτος θα καταβάλλει ένα ποσό της τάξης του 80% και το υπόλοιπο 20% θα καλύπτεται με δυνατότητα λήψης δανείου, “με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ”, ενώ προβλέπεται και αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων.

Πρόσθεσε ότι η διαχείριση των ποσών της αποζημίωσης θα γίνει μέσω των δήμων, ανακοινώνοντας ότι σήμερα θα μεταφερθούν ποσά προς τους τρεις πληγέντες δήμους, δηλαδή τον Δήμο Αχαρνών (60.000 ευρώ), τον Δήμο Κηφισιάς (60.000 ευρώ) και τον Δήμο Διονύσου (30.000 ευρώ).

“Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί ο προσδιορισμός των ζημιών. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί ο προσδιορισμός των φωτιών. Αν χρειαστεί να μεταφέρουμε ακόμα μεγαλύτερα ποσά θα μεταφέρουμε. Η διαδικασία της Στεγαστικής Συνδρομής κινείται κυρίως από το υπουργείο Υποδομών, το οποίο θα κάνει την καταγραφή των ζημιών και την αυτοψία” σημείωσε, προσθέτοντας ότι “το πλαίσιο οικονομικής βοήθειας του κράτους είναι δεδομένο και θα εφαρμοστεί για το σύνολο των πυρόπληκτων”.

Σημειώνεται ότι από το πύρινο μέτωπο στη Βορειοανατολική Αττική κατακάηκαν τουλάχιστον 75 σπίτια, δεκάδες κτίσματα, επιχειρήσεις καθώς και αυτοκίνητα, αφήνοντας πίσω της σεληνιακό τοπίο 12.500 στρεμμάτων καμένης γης και ένα σύννεφο τοξικού νέφους στον ουρανό της Αττικής. Στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ενημερώσεις, οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν μόνο μερικές αναζωπυρώσεις, ενώ από σήμερα το πρωί άρχισε να γίνεται ελεγχόμενα η διέλευση κατοίκων για τα σπίτια τους από συγκεκριμένους δρόμους: Λ. Κύμης από οδό Ορτανσίας στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη, στον κόμβο Βαρυμπόμπης- Ερυθραίας στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη, Τατοΐου από οδό Πάρνηθος (ταβέρνα το Χάνι)στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη και Τατοΐου από την Λ. Κύμης στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη.

Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης και ύδρευσης έχουν αποκατασταθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου, ωστόσο η κατάσταση που αποτυπώνεται σε βίντεο και φωτογραφίες είναι τραγική με τους αποκαρδιωμένους και απελπισμένους κατοίκους να καταγγέλλουν ολιγωρία και λανθασμένες ενέργειες και να ζητούν απόδοση ευθυνών.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την χθεσινή έκτακτη ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έκανε έναν πρώτο απολογισμό για τις καταστροφές στη βορειοανατολική Αττική σημειώνοντας τα κάτωθι:

  • 12.500 στρέμματα δάσους καμένα
  • 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές
  • 18 έχουν υποστεί μερικές ζημιές
  • 27 επιχειρήσεις έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές
  • 82 οχήματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς
  • 64 έχουν υποστεί μερικές ζημιές
  • 71 περιπτώσεις απεγκλωβισμού πολιτών και να απομακρύνουν 182 άτομα με δυσκολίες κίνησης ή ηλικιωμένα.
  • 442 περιπτώσεις διάσωσης ή απομάκρυνσης πολιτών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα