ΑΘΗΝΑ
01:36
|
28.04.2024
Τσαβούσογλου: Η τουρκική πρεσβεία στην Καμπούλ συνεχίζει τη λειτουργία της – Σε στάση αναμονής η Μόσχα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Αφγανιστάν ελέγχεται από τους Ταλιμπάν μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Καμπούλ. Την επομένη της ανακοίνωσης της τελικής απόσυρσης των αμερικανικών αλλά και των λοιπών νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν ξεκίνησε η αντεπίθεση των ισλαμιστών Ταλιμπάν, η οποία απεδείχθη μια εύκολη υπόθεση. Μέσα σε χρόνο που εξέπληξε πολλούς όλες οι σημαντικές επαρχιακές πρωτεύουσας του Βορρά αλλά και του Νότου έπεσαν στα χέρια των Ταλιμπάν. Την Κυριακή 15 Αυγούστου κατελήφθη η πρωτεύουσα Καμπούλ και σύμφωνα με τη νέα διαφαινόμενη ηγεσία της χώρας “ο πόλεμος τελείωσε” και αυτό που διακυβεύεται είναι η επόμενη ημέρα.

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι έχασαν την εξουσία πριν από περίπου 20 χρόνια, δηλώνουν ότι έχουν αλλάξει και υπόσχονται ένα πιο επιεική, αλλά ισλαμικό νόμο – σαρία. Αναζητούν συμμάχους στη νέα τάξη πράξη πραγμάτων “κλείνοντας” το μάτι προς την Τουρκία.

Ο μουλάς Μοχάμεντ Γιακούμπ, γιος του ιδρυτή των Ταλιμπάν, μουλά Ομάρ, δήλωσε στο τουρκικό ανεξάρτητο ειδησεογραφικό δίκτυο “Duvar” ότι δεν “βλέπουν” στην Τουρκία έναν εχθρό, αλλά μια “σύμμαχο χώρα”. Στόχος της νέας ηγεσίας στο Αφγανιστάν, είπε, είναι η ανάπτυξη στενών σχέσεων με την Τουρκία. Ο γιος του ιδρυτή των Ταλιμπάν εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα επιδείξει σεβασμό στην αλλαγή εξουσίας στο Αφγανιστάν.

“Η Τουρκία είναι μια χώρα που φιλοξενεί πολλούς Αφγανούς και γι’ αυτό θέλουμε να αναπτύξουμε στενές σχέσεις μαζί της. Αντιλαμβανόμαστε την Τουρκία ως σύμμαχο και όχι ως εχθρό”, δήλωσε χθες Κυριακή ο μουλάς Μοχάμεντ Γιακούμπ.

Ο Γιακούμπ είναι επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων των Ταλιμπάν. Προτάθηκε ως ο γενικός ηγέτης του κινήματος κατά τη διάρκεια διαφόρων διαφωνιών διαδοχής, αλλά πρότεινε τον Ακχουντζάζα το 2016 επειδή ένιωθε ότι του έλειπε η εμπειρία στο πεδίο της μάχης και ήταν πολύ νέος, σύμφωνα με έναν διοικητή των Ταλιμπάν.Όπως αναφέρει το “Duvar” ο μουλάς Μοχάμεντ Γιακούμπ είναι 30άρης.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα Δευτέρα ότι η τουρκική πρεσβεία στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, θα συνεχίσει τη λειτουργία της. “Έχουμε κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν… Η πρεσβεία μας στην Καμπούλ συνεχίζει τις δραστηριότητές της”, δήλωσε ο Τσαβούσογλου. Πολλές άλλες πρεσβείες έχουν κλείσει ή εκκενωθεί.

Η Τουρκία έχει προσφερθεί να αναπτύξει στρατεύματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την αποχώρηση του ΝΑΤΟ και είχε συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και εβδομάδες. Ο Ερντογάν ζήτησε αυτή η ανταλλαγή να πληροί οικονομικούς, υλικοτεχνικούς και διπλωματικούς όρους. Οι Ταλιμπάν απάντησαν προειδοποιώντας την Τουρκία για το συμφέρον της μη εμπλοκής της.

Η Μόσχα δεν βιάζεται

Η Ρωσία δεν πρόκειται να βιαστεί να λάβει απόφαση ως προς το ζήτημα της αναγνώρισης ή μη των νέων αρχών του Αφγανιστάν, ανέφερε ο ειδικός εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν για ζητήματα Αφγανιστάν, Ζαμίρ Καμπούλοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA και το πρακτορείο Reuters.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Ekho Moskvy, ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε ότι η Μόσχα θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις κινήσεις των νέων αφγανικών αρχών και θα λάβει την απόφασή της στη συνέχεια.

Στο μεταξύ, η Κίνα, η οποία έχει κοινά σύνορα 76 χιλιομέτρων με το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα ότι επιθυμεί να έχει “φιλικές σχέσεις” με τους Ταλιμπάν, την επομένη της κατάληψης της Καμπούλ από αυτούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα