ΑΘΗΝΑ
14:38
|
28.04.2024
O Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε σήμερα ότι είναι «πολύ πιθανή» άλλη μια τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης ξένων και Αφγανών πολιτών να οδεύουν προς το τέλος τους, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε σήμερα ότι είναι «πολύ πιθανή» άλλη μια τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Παράλληλα, δεσμεύθηκε πως τα αντίποινα στα οποία προχώρησαν οι ΗΠΑ για την επίθεση αυτοκτονίας της Πέμπτης, δεν θα είναι τα τελευταία. 

Σε κάθε περίπτωση, η προειδοποίηση Μπάιντεν επιβεβαιώνει τη χαοτική και επικίνδυνη κατάστασης που επικρατεί, με τις ΗΠΑ να επιχειρούν την ίδια στιγμή να απομακρύνουν όσους  Αμερικανούς (και συνεργάτες τους, Αφγανούς) έχουν απομείνει στη χώρα, που πλέον είναι υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου. 

«Εντός 24-36 ωρών»

Συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν δήλωσε πως μια νέα επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι «πολύ πιθανόν» να συμβεί «εντός των επόμενων 24-36 ωρών». Σε ανακοίνωσή του, μετά τη συνάντηση που είχε με τους συμβούλους του σε θέματα ασφάλειας, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι οι στρατιωτικοί διοικητές τον ενημέρωσαν για την πιθανότητα μιας τέτοιας επίθεσης μέσα στις επόμενες ώρες. «Τους έδωσα οδηγίες να λάβουν κάθε δυνατό μέτρο, δίνοντας προτεραιότητα στην προστασία της (αμερικανικής) δύναμης», σημείωσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι η κατάσταση επί του πεδίου στο Αφγανιστάν εξακολουθεί να είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη» και διαβεβαίωσε ότι το πλήγμα εναντίον μαχητών του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν (ISIS-K) δεν θα είναι το τελευταίο. «Θα συνεχίσουμε να καταδιώκουμε όποιο πρόσωπο εμπλέκεται σε αυτήν την ειδεχθή επίθεση και θα το κάνουμε να πληρώσει», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η αιματηρή τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσε το Ισλαμικό Κράτος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ προκάλεσε σχεδόν 200 θανάτους. Η πρώτη «απάντηση» των ΗΠΑ ήρθε με τη μορφή αντιποίνων, με βομβαρδισμούς από drones. Όπως ανακοίνωσε ο στρατός των ΗΠΑ, τα χτυπήματα πραγματοποιήθηκαν στο ανατολικό Αφγανιστάν εναντίον μαχητών του ISIS, με το Πεντάγωνο να αναφέρει ότι δύο άνθρωποι που εμπλέκονται στο χτύπημα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, είναι νεκροί.

Οι Ταλιμπάν, από την πλευρά τους, καταδίκασαν την επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον μελών του Ισλαμικού Κράτους, με εκπρόσωπό τους να δηλώνει ότι επρόκειτο για «σαφή επίθεση στο αφγανικό έδαφος». Σύμφωνα με τον Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, «οι Αμερικανοί θα έπρεπε να μας έχουν ενημερώσει προτού να προχωρήσουν στο αεροπορικό πλήγμα». 

Πηγές: NBC, BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Ένας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι σε ναυάγιο με μετανάστες στη Σάμο

Εξάρχεια: Μητέρα και δύο παιδιά διασώθηκαν από φλεγόμενο διαμέρισμα

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα