ΑΘΗΝΑ
14:36
|
21.09.2024
Δηλώνει έτοιμη να συμμετάσχει στο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης του Αφγανιστάν μετά την κρίση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Μόσχα δηλώνει έτοιμη να συμμετάσχει στο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης του Αφγανιστάν μετά το τέλος της κρίσης και παράλληλα καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να επιστρέψουν στην περιοχή, ανέφερε ο Ρώσος ειδικός αντιπρόσωπος για το Αφγανιστάν, Ζαμίρ Καμπούλοφ, την Δευτέρα (30/08).

“Έχουμε δηλώσει την ετοιμότητά μας να συμβάλλουμε σε διεθνείς προσπάθειες για την κοινωνικοικονομική αποκατάσταση του Αφγανιστάν μετά την κρίση και αυτή η στιγμή, πλησιάζει”, δήλωσε ο Καμπούλοφ στο κανάλι Rossiya 24.

Ο αξιωματούχος ζήτησε επίσης να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί η κατάρρευση του εθνικού νομίσματος του Αφγανιστάν, διότι κάτι τέτοιο θα έχει σοβαρές συνέπειες στην οικονομία της χώρας.

Ο Καμπούλοφ επισήμανε επίσης, ότι θα πρέπει να συγκληθεί μία ειδική διεθνής σύνοδος προκειμένου να εκπονηθούν τα σχέδια που θα πρέπει να αναπτυχθούν στο Αφγανιστάν.

Επιπρόσθετα, η Μόσχα εκτιμά ότι θα ακολουθήσει εισροή Αφγανών προσφύγων σε άλλες χώρες και καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν.

Ο Καμπούλοφ απαντώντας σε ερώτηση για το αν θεωρεί πιθανή την εισροή ενός νέου ρεύματος προσφύγων προς την Ευρώπη, τόνισε πως “ναι, το περιμένουμε”, προσθέτοντας ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη όπως περιγράφεται από την Δύση και ότι μπορεί να ρυθμιστεί.

Ο Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε “έκπληκτος” από τον ισχυρισμό του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ότι 500.000 Αφγανοί επιθυμούν να φύγουν από την χώρα.

“Εξ όσων γνωρίζω, οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών έφυγαν από το Αφγανιστάν μία εβδομάδα πριν ή και νωρίτερα. Από πού παίρνουν λοιπόν αυτά τα στοιχεία;… Προκειμένου να γνωρίζουν επακριβώς την κατάσταση στη χώρα, τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει, πρώτα απ’όλα, να επιστρέψουν στην περιοχή, να έρθουν σε επικοινωνία και να συνεργαστούν με τον ντόπιο πληθυσμό, για αυτόν τον λόγο άλλωστε εστάλησαν εκεί και είναι υποχρεωμένοι να κάνουν την δουλειά τους”, κατέληξε ο Καμπούλοφ.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή (29/08) σημειώθηκε αμερικανική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Καμπούλ, με συνέπεια να σκοτωθούν τουλάχιστον εννέα άτομα, ανάμεσά τους και τρία παιδιά.

Σημειώνεται επίσης, ότι το Κρεμλίνο τονίζει ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να μεταθέσουν την ευθύνη για την κατάρρευση του Αφγανιστάν.

“Οι Ρώσοι αισθάνονται σαν να έχουν πετύχει έναν σημαντικό θρίαμβο”, δήλωσε η Kate Mallinson, συνεργάτιδα του προγράμματος Ρωσία και Ευρασία στο Chatham House, εκφράζοντας φόβους ότι η Ρωσία είναι πιθανό να προσπαθήσει να εδραιώσει περαιτέρω τη θέση της ως βασικού εγγυητή ασφάλειας της περιοχής.

“Η κατάσταση εξελίσσεται, ο χρόνος τελειώνει, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά τεταμένη και εξακολουθούμε να την παρακολουθούμε στενά και διατηρούμε τις ανησυχίες μας”, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Μεταξύ των γειτόνων του Αφγανιστάν, το Τατζικιστάν έχει δεσμευτεί να δεχθεί έως και 100.000 πρόσφυγες. Συνεργάζεται με τον ΟΗΕ και άλλους οργανισμούς για τη δημιουργία καταυλισμών και άλλων εγκαταστάσεων καθώς εκτυλίσσεται η ανθρωπιστική κρίση.

Τέλος, οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η Ρωσία αναμένεται να αυξήσει την πίεση στις χώρες της Κεντρικής Ασίας για να τις εντάξει στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, μια πρωτοβουλία υπό την ηγεσία της Μόσχας που περιλαμβάνει σήμερα την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν και το Κιργιζιστάν.

Με πληροφορίες από Tass και CNBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

CERN: Ανακοινώνει μαζικές απολύσεις Ρώσων επιστημόνων-Ακυρώνονται άδειες παραμονής

Μιχάλης Κατρίνης: Ζήτημα επιβίωσης για τη χώρα το ζωντάνεμα της επαρχίας

Απελευθερώθηκε ο Νεοζηλανδός πιλότος που κρατούνταν από τους αντάρτες της Παπούα

Γάζα: Δέκα νεκροί κατόπιν ισραηλινού χτυπήματος σε σχολείο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα