ΑΘΗΝΑ
00:54
|
25.04.2024
Πέντε πύραυλοι έπληξαν γειτονιά κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ το πρωί της Δευτέρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέντε πύραυλοι έπληξαν μια γειτονιά κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ τη Δευτέρα, οι οποίοι καταρρίφθηκαν από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας των ΗΠΑ, ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ανέφερε πως εκτοξεύθηκαν ως και 5 ρουκέτες το πρωί της Δευτέρας (30/8), ωστόσο σημείωσε ότι δεν είναι σαφές ακόμη εάν καταρρίφθηκαν όλες από το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα .

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τις πρώτες πληροφορίες δεν υπήρξαν θύματα στις τάξεις του στρατού των ΗΠΑ.

Η ανταποκρίτρια του Fox News, Τζένιφερ Γκρίφιν, ανέφερε, επικαλούμενη αξιωματούχο των ΗΠΑ, ότι το Πεντάγωνο χρησιμοποίησε τοσύστημα C-RAM για να αποκρούσει την επίθεση.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την επίθεση με μια σύντομη ανακοίνωση, αναφέροντας ότι το περιστατικό δεν εμπόδισε την επιχείρηση εκκένωσης των πολιτών στο αεροδρόμιο και σημείωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για την επίθεση.

“Ο πρόεδρος ενημερώθηκε ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζονται αδιάλειπτα στο HKIA και επιβεβαίωσε την εντολή του ότι οι διοικητές διπλασιάζουν τις προσπάθειές τους να δώσουν προτεραιότητα σε ό, τι είναι απαραίτητο για την προστασία των δυνάμεών μας στο έδαφος”, ανέφερε η δήλωση, χρησιμοποιώντας το αρκτικόλεξο για το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Σε βίντεο τα οποία φέρεται να κατέγραψαν τις συνέπειες της έκρηξης, φωτιά και μαύρος καπνός διακρίνονται στο σημείο της επίθεσης. Το AP ανέφερε, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, ότι οι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη γειτονιά Salim Karwan. Σύμφωνα με πληροφορίες ακούστηκαν πυροβολισμοί αμέσως μετά την έκρηξη.

Μάρτυρες, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας από φόβο αντιποίνων, είπαν ότι άκουσαν τον ήχο τριών εκρήξεων και στη συνέχεια είδαν μια λάμψη στον ουρανό. Οι άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή μετά τις εκρήξεις, αναφέρει το ΑP.

Κατά τις πρώτες ανεπιβεβαίωτες αναφορές, οι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από αυτοκίνητο στη γειτονιά Khair Khana στη βορειοδυτική Καμπούλ.

Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση, η οποία έρχεται την στιγμή που οι ΗΠΑ πασχίζουν να ολοκληρώσουν την εκκένωση των Αφγανών πολιτών από την Καμπούλ πριν εκπνεύσει η προθεσμία της 31ης Αυγούστου. Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 117.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την πόλη, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό. Οι πολίτες που απομακρύνθηκαν είναι στην πλειοψηφία τους Αφγανοί πρόσφυγες και αιτούντες Βίζα για Ειδική Μετανάστευση, ενώ περίπου 5.400 ήταν Αμερικανοί.

Η επίθεση έρχεται μόλις μία ημέρα αφότου οι ΗΠΑ έπληξαν με μη επανδρωμένο αεροσκάφος ένα όχημα στο οποίο ισχυρίζονται ότι επέβαιναν βομβιστές αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Ο αμερικανικός στρατός είπε αρχικά ότι “δεν υπάρχει καμία ένδειξη” ότι το χτύπημα στο οποίο στοχοποιούνταν ύποπτοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν (ISIS-K) είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο αμάχων.

Το CNN ανέφερε ότι μια ολόκληρη οικογένεια, συμπεριλαμβανομένων 6 παιδιών, έχασαν τη ζωή τους από την αμερικανική επιδρομή ενώ ένας Αφγανός αξιωματούχος δήλωσε στα ΜΜΕ ότι τουλάχιστον τρία παιδιά έχουν σκοτωθεί.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, μια επίθεση αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους έξω από το αεροδρόμιο σκότωσε τουλάχιστον 169 Αφγανούς και 13 Αμερικανούς στρατιώτες. Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος και σε άλλες περιοχές της χώρας το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με το οποίο σκοτώθηκαν δύο μέλη του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι επιβίωσαν από την βομβιστική επίθεση της περασμένης Τετάρτης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και μίλησαν σε ρεπόρτερς του BBC, δεκάδες ήταν οι πολίτες που πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο χώρο κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Η προθεσμία για οριστική αποχώρηση των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν έπειτα από 20 χρόνια πολέμου, εκπνέει αύριο Τρίτη και οι ΗΠΑ παραμένουν σε συναγερμό καθώς ο κίνδυνος νέας τρομοκρατικής επίθεσης είναι μεγαλύτερος από ποτέ. Μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο και για νέα στρατιωτικά πλήγματα εναντίον στόχων της ISIS-K.

Σήμερα συνέρχονται μέσω τηλεδιάσκεψης οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ, Γαλλίας, Καναδά, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, ΗΒ, Τουρκίας, και Κατάρ, η ΕΕ και το NATO για να εξεταστούν τα επόμενα βήματα στο Αφγανιστάν.

Στην Κανταχάρ βρίσκεται εδώ και τέσσερις μέρες ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, Χαμπι-τουλάχ Ακου-τζάντα, ο οποίος σύντομα αναμένεται να κάνει και δημόσια εμφάνιση.

Με πληροφορίες από RT USA, Reuters, AP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα