ΑΘΗΝΑ
17:34
|
25.04.2024
Πλησιάζουν τους 200 οι νεκροί. Ανάμεσά τους παιδιά, 13 Αμερικανοί πεζοναύτες και 3 Βρετανοί. Μήνυμα εκδίκησης από τον Αμερικανό πρόεδρο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κοντά στα 200 είναι τα θύματα των αιματηρών εκρήξεων που σημειώθηκαν γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ την Πέμπτη 27 Αυγούστου σύμφωνα με πηγές από το αφγανικό υπουργείο Υγείας που επικαλούνται οι New York Times. 

Ο επίσημος έως τώρα απολογισμός κάνει λόγο για 95 Αφγανούς και 13 Αμερικανούς νεκρούς από τις τρομοκρατικές επιθέσεις για τις οποίες ανέλαβε την ευθύνη ο ISIS και συγκεκριμένα το παρακλάδι του στο Χορασάν (ISIS-K). Ωστόσο, η λίστα των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί.

Οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν δέκα μαχητές τους ανάμεσα στα θύματα, ενώ άλλες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό αυτό στους 28.

«Δεν υπήρξε δεύτερη έκρηξη», υποστηρίζει το Πεντάγωνο

«Δεν πιστεύουμε ότι υπήρξε δεύτερη έκρηξη στο ξενοδοχείο Μπαρόν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.

Περισσότερα από 200 είναι τα θύματα των αιματηρών εκρήξεων που σημειώθηκαν γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ την Πέμπτη 27 Αυγούστου σύμφωνα με πηγές από το αφγανικό υπουργείο Υγείας που επικαλούνται οι New York Times. Σύμφωνα με το ίδιο μέσο οι τραυματίες ξεπερνούν επίσης τους 200. Τα νοσοκομεία της Καμπούλ δυσκολεύονται να περιθάλψουν τους τραυματίες, ενώ την ίδια ώρα πολλοί είναι οι Αφγανοί που ψάχνουν εδώ και ώρες τους συγγενείς τους που αγνοούνται μετά τις επιθέσεις. 

Βρετανοί ανάμεσα στα θύματα

Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Παρασκευής από τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και 3 Βρετανοί και συγκεκριμένα 2 ενήλικες και ένας έφηβος. Ακόμα δύο Βρετανοί έχουν τραυματιστεί.

«Είμαι βαθύτατα λυπημένος αφότου έμαθα πως δύο Βρετανοί και το παιδί ενός ακόμα Βρετανού είναι ανάμεσα στους νεκρούς από τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση, ενώ ακόμα δύο είναι τραυματίες Αυτοί ήταν αθώοι και αποτελεί τραγωδία το γεγονός πως δολοφονήθηκαν από άνανδρους τρομοκράτες ενώ προσπαθούσαν να μεταφέρουν τους οικείους τους πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

Η ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Οι δράστες της πολύνεκρης επίθεσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ πρέπει να «οδηγηθούν στη δικαιοσύνη» δήλωσε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζοντας μια «ειδεχθή» ενέργεια εναντίον πολιτών.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπογράμμισαν την ανάγκη να λογοδοτήσουν οι δράστες, οργανωτές, χρηματοδότες και χορηγοί των εγκληματικών τρομοκρατικών ενεργειών και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, αναφέρει ανακοίνωση του ΟΗΕ, καλώντας «όλα τα κράτη» να «συνεργαστούν στο θέμα αυτό».

«Η σκόπιμη στοχοθέτηση των αμάχων και του προσωπικού που βοηθά στον απεγκλωβισμό πολιτών είναι ιδιαίτερα ειδεχθής και πρέπει να καταδικαστεί», πρόσθεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το όργανο του ΟΗΕ «επανέλαβε τη σημασία να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία στο Αφγανιστάν για να διασφαλιστεί ότι (η χώρα) δεν θα χρησιμοποιηθεί για να απειληθεί ή δεχθεί επίθεση μια χώρα».

«Καμιά οργάνωση ή Αφγανός δεν πρέπει να στηρίξει τους τρομοκράτες που δρουν σε οποιαδήποτε χώρα», υπογράμμισε το Συμβούλιο.

Αίτημα Ταλιμπάν προς ΗΠΑ

Στο μεταξύ, οι Ταλιμπάν ζήτησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν μια διπλωματική παρουσία στο Αφγανιστάν αφού ολοκληρωθεί η αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων τους, την Τρίτη, όμως η Ουάσιγκτον δεν έχει ακόμη λάβει κάποια απόφαση για το θέμα αυτό, ανέφεραν σήμερα Αμερικανοί αξιωματούχοι στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ηγεσία του ισλαμιστικού κινήματος θέλει οι άλλες χώρες να διατηρήσουν ανοιχτές τις πρεσβείες τους και μετά τις 31 Αυγούστου. Αυτό ισχύει και για την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Ασύλληπτη γκάφα από την πρεσβεία της Μεγάλης Βρετανίας

Σάλο έχει προκαλέσει στη Μεγάλη Βρετανία η είδηση πως υπεύθυνοι της πρεσβείας στην Καμπούλ άφησαν πεταμένα στο έδαφος στοιχεία Αφγανών διερμηνέων και συνεργατών του Ηνωμένου Βασιλείου, με κίνδυνο αυτοί να υποστούν αντίποινα από τους Ταλιμπάν. Τα έγγραφα περιέχουν ονόματα διευθύνσεις και τηλεφωνικούς αριθμούς. Τα έγγραφα βρήκε δημοσιογράφος των Times και το γεγονός επιβεβαίωσε και η βρετανική κυβέρνηση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δώσει στους Ταλιμπάν λίστα συνεργατών τους

Σύμφωνα επίσης με τον ενημερωτικό ιστότοπο Politico, Αμερικανοί αξιωματούχοι στην Καμπούλ έδωσαν στους Ταλιμπάν λίστα με ονόματα Αμερικανών πολιτών, προσώπων που έχουν λάβει την πράσινη κάρτα, και Αφγανών συνεργατών τους για να τους επιτραπεί είσοδος στην περίμετρο του αεροδρομίου της Καμπούλ, το οποίο ελέγχουν οι Ταλιμπάν.

Η είδηση προκάλεσε οργή στο Κογκρέσο με Γερουσιαστές και Βουλευτές να λένε πως αυτός ο κατάλογος έγινε αυτομάτως μια λίστα θανάτου στα χέρια των Ταλιμπάν.

Μπάιντεν προς ISIS-K: Δεν θα ξεχάσουμε, δεν θα συγχωρήσουμε, θα σας καταδιώξουμε και θα πληρώσετε

«Δεν θα συγχωρήσουμε. Δεν θα ξεχάσουμε. Θα σας κυνηγήσουμε και θα σας κάνουμε να πληρώσετε», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε δήλωσή του Μπάιντεν σχετικά με την διπλή τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Τόνισε επίσης ότι διέταξε το Πεντάγωνο να σχεδιάσει πώς θα χτυπήσει το ISIS-K που ανέλαβε την ευθύνη κατονομάζοντας έναν βομβιστή αυτοκτονίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι αμερικανικές δυνάμεις αγωνίζονται να ολοκληρώσουν την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν έως τις 31 Αυγούστου που έθεσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προ πολλού επιτύχει τον αρχικό στόχο της εισβολή τους στη χώρα το 2001: να ξεριζώσουν τους μαχητές της Αλ Κάιντα και να αποτρέψουν επανάληψη των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η επιχείρηση εκκένωσης αμάχων που προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ επιταχύνθηκε μετά τη χθεσινή πολύνεκρη επίθεση, δήλωσε Αμερικανός αξιωματικός στο Reuters.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν τις εκκενώσεις παρά την απειλή περαιτέρω επιθέσεων«, είπε συγκεκριμένα ο ΜακΚένζι, σημειώνοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 1.000 Αμερικανοί πολίτες στο Αφγανιστάν.

Ο ρυθμός των πτήσεων εκκένωσης είχε επιταχυνθεί την Παρασκευή και οι κάτοχοι αμερικανικών διαβατηρίων είχαν τη δυνατότητα να εισέλθουν στο συγκρότημα του αεροδρομίου, δήλωσε ένας δυτικός αξιωματούχος ασφαλείας.

Τις τελευταίες 12 ημέρες, οι δυτικές χώρες έχουν εκκενώσει σχεδόν 100.000 ανθρώπους. Αλλά αναγνωρίζουν ότι χιλιάδες θα μείνουν πίσω όταν τα τελευταία αμερικανικά στρατεύματα φύγουν στο τέλος του μήνα.

Αρκετές δυτικές χώρες δήλωσαν ότι η μαζική αεροπορική μεταφορά αμάχων έφτανε στο τέλος της και ανακοίνωσαν ότι τα τελευταία εναπομείναντα στρατεύματά τους έφυγαν από τη χώρα, μεταξύ τους η Βρετανία που θα απομακρύνει τους τελευταίους 1000 πολίτες από το αεροδρόμιο σήμερα Παρασκευή αλλά και η Ισπανία, ενώ η Γερμανία ολοκλήρωσε το βράδυ της Πέμπτης την δική της επιχείρηση εκκένωσης.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης ανθρώπων που διεξάγει η Βρετανία στο Αφγανιστάν θα τερματιστεί «σε μερικές ώρες», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας σήμερα Παρασκευή (27/8).

Ο Γουάλας παραδέχτηκε με «βαθιά λύπη» ότι δεν θα μπορέσουν όλοι να απομακρυνθούν από το Αφγανιστάν, λίγο μετά τον «όρκο» του Μπόρις Τζόνσον ότι η επιχείρηση εκκένωσης θα συνεχιστεί.

Διπλωμάτης χώρας του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ είπε σήμερα στο Reuters ότι όλες οι ξένες δυνάμεις στοχεύουν στην εκκένωση των πολιτών και των υπαλλήλων της πρεσβείας τους έως τις 30 Αυγούστου.

Η Κίνα καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση στην Καμπούλ

«Απερίφραστα καταδικάζει» η Κίνα την επίθεση που διαπράχθηκε χθες κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με το Πεκίνο να σημειώνει ότι έχει συγκλονιστεί από το λουτρό αίματος για το οποίο ανέλαβε την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος.

«Η Κίνα έχει συγκλονιστεί από τις εκρήξεις αυτές και τις καταδικάζει απερίφραστα», δήλωσε συγκεκριμένα σε δημοσιογράφους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, Τσάο Λιζιάν.

Καταδικάζει η Μόσχα τις επιθέσεις

Ανησυχία εκφράζει το Κρεμλίνο για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, καταδικάζοντας με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ επισήμανε ότι οι τρομοκράτες εκμεταλλεύονται το χάος που έχει δημιουργηθεί στο Αφγανιστάν.

«Με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο καταδικάζουμε αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις.. Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι απαισιόδοξες προβλέψεις ότι το χάος που δημιουργήθηκε στο Αφγανιστάν, θα το εκμεταλλευθούν οι τρομοκρατικές ομάδες και οργανώσεις που έχουν εγκατασταθεί εκεί , πρωτίστως το «Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε ο Πεσκόφ, επισημαίνοντας ότι «αυτό αυξάνει την ένταση μέσα στο Αφγανιστάν» και ότι «ο κίνδυνος είναι μεγάλος για όλους».

Η Ρωσία προς το παρόν δεν σχεδιάζει νέες επιχειρήσεις για την απομάκρυνση πολιτών της από την Καμπούλ και τα περαιτέρω σχέδια για την απομάκρυνση πολιτών της θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις, δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Προς το παρόν δεν σχεδιάζονται άλλες επιχειρήσεις . Το τι θα γίνει στη συνέχεια θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Είναι κάτι όμως αρκετά απρόβλεπτο», δήλωσε ο Πεσκόφ, τονίζοντας ότι η Ρωσία ήδη ολοκλήρωσε την επιχείρηση απομάκρυνσης των πολιτών της από το Αφγανιστάν.

Ποιο είναι το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν 

Σύγχυση επικρατεί αναφορικά με την ομάδα που πραγματοποίησε τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας, καθώς οι πληροφορίες των ΗΠΑ έκαναν λόγο για επικείμενη επίθεση από το παρακλάδι του ISIS στη χώρα, όμως την ανάληψη ευθύνης έκανε το ίδιο το Ισλαμικό Κράτος.

Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν αποτελείται από μαχητές που μοιράζονται την ίδια ιδεολογία και πρακτικές με τον ISIS, όμως δεν είναι ξεκάθαρη η σχέση τους με την ισλαμιστική ομάδα που σκόρπισε τον τρόμο σε Συρία και Ιράκ τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών το ISIS-K έχει στις τάξεις του έναν μικρό αριθμό βετεράνων τζιχαντιστών από τη Συρία και άλλους ξένους μαχητές, αλλά και δυσαρεστημένους Ταλιμπάν. Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι έχει ταυτοποιήσει 10 – 15 από τα κορυφαία στελέχη της οργάνωσης στο Αφγανιστάν, ενώ το όνομα προέρχεται από την περιοχή Χορασάν, η οποία έχει εδάφη τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στο Πακιστάν.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες, σε έκθεσή τους τον περασμένο Ιούνιο, ανέφεραν ότι το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν εκμεταλλεύτηκε την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα και άρχισε να αποκτά επιρροή μέσω βίαιων επιθέσεων κατά μικρών στόχων και υποδομών. 

Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν διαθέτει συγκεκριμένες ομάδες εντός Καμπούλ, οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει θανατηφόρες επιθέσεις αυτοκτονίας από το 2016, ενώ έχει σημαντική παρουσία στις ανατολικές επαρχίες της χώρας. 

To 2018 οι ΗΠΑ κατέταξαν την οργάνωση στην τέταρτη θέση των πιο επικίνδυνων τρομοκρατικών οργανώσεων, καθώς οι επιθέσεις τους έχουν κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους στο Αφγανιστάν.

Η σχέση του ISIS-K με τους Ταλιμπάν θεωρείται περίπλοκη, ωστόσο, με βάση τις πληροφορίες έχουν σημειωθεί μάχες μεταξύ των δύο οργανώσεων και οι σχέσεις τους κρίνονται ως εχθρικές. Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν υπολογίζεται ότι διαθέτει 1.500 – 2.000 μαχητές, αριθμός αισθητά μικρότερος από εκείνον των Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν σχεδόν απόλυτο έλεγχο στη χώρα μετά τν επέλασή τους τις τελευταίες εβδομάδες.

Παρά το γεγονός ότι η οργάνωση θεωρείται πως έχει αποδυναμωθεί τα τελευταία τρία χρόνια, οι αμερικανικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι συνεχίζει να αποτελεί μια σημαντική απειλή τόσο για τους πολίτες όσο και για τους ίδιους τους Ταλιμπάν.


Το μεγάλο ερώτημα, φυσικά, παραμένει το εάν το ISIS-K βρίσκεται πίσω από τη διπλή φονική βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ, καθώς, παρά τις αμερικανικές πληροφορίες, την ευθύνη για το μακελειό ανέλαβε το «επίσημο» Ισλαμικό Κράτος, μέσω του πρακτορείου του Amaq.

Ο ISIS, μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα και τα στοιχεία του ενός από τους δύο μαχητές που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις. Ο λόγος για τον Αμπντούλ Ραχμάν Αλ Λογκάρι, του οποίου η φωτογραφία δόθηκε στη δημοσιότητα.

Πηγές: Reuters, The Wall Street Journal, ΑΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Ισπανία: Απόρριψη της υπόθεσης διαφθοράς της συζύγου του πρωθυπουργού Σάντσεθ

Τον ΚΟΣΜΟ ενόψει ευρωεκλογών παρουσίασε ο Πέτρος Κόκκαλης

Eurostat: Προτελευταία η Ελλάδα στην απασχόληση στη λίστα της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα