ΑΘΗΝΑ
17:16
|
27.04.2024
Η σορός του Φλόιντ εκτέθηκε για έξι ώρες σε λαϊκό προσκύνημα. Ο Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τους συγγενείς του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σήμερα, Τρίτη 09/06, θα κηδευτεί ο Τζορτζ Φλόιντ, δύο εβδομάδες μετά τη δολοφονία του. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί στο Χιούστον και ο Φλόιντ θα ταφεί δίπλα στη μητέρα του, Λαρσένια.

Η σορός του έφτασε στην πόλη το Σάββατο και χθες, Δευτέρα 08/06, εκτέθηκε για έξι ώρες σε λαϊκό προσκήνυμα στην εκκλησία ‘Η πηγή της Λατρείας’. Υπολογίζεται ότι περίπου 6.500 άνθρωποι συνέρρευσαν στον ναό για αποχαιρετήσουν τον Φλόιντ. Οι πενθούντες φορούσαν μάσκες και γάντια, τηρούσαν της αποστάσεις και προσέρχονταν στο εσωτερικού του ναού σε ομάδες των 15 ατόμων. Είχαν προηγηθεί άλλες δύο επιμνημόσυνες τελετές, στη Μινεάπολη όπου δολοφονήθηκε και στη Βόρεια Καρολίνα, το μέρος όπου γεννήθηκε.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής, ο Τζο Μπάιντεντ, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στις επερχόμενες εκλογές των ΗΠΑ, συναντήθηκε με τους συγγενείς του Τζορτζ Φλόιντ κι εξέφρασε προσωπικά τα συλλυπητήριά του. “Μας άκουσε, αφουγκράστηκε τον πόνο και μοιράστηκε την οδύνη μας”, ανέφερε ο εκπρόσωπος της οικογένειας, Μπέντζαμιν Κραμπ, που ανήρτησε στο Twitter φωτογραφία από τη συνάντηση. “Η συμπόνοια του έδωσε κουράγιο στην οικογένεια”, έγραψε χαρακτηριστικά. Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα απευθύνει μαγνητοσκοπημένο μήνυμα και κατά τη διάρκεια της κηδείας.

Το ποσό της εγγύησης του Σόβιν

Χθες (Δευτέρα), ο Ντέρεκ Σόβιν, ο πρώην -πλέον- αστυνομικός που πατούσε επί 8:46 με το γόνατό του τον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ, εμφανίστηκε για πρώτη φορά ενώπιον δικαστή, μέσω τηλεδιάσκεψης.  

Ο Σόβιν, που φορούσε χειροπέδες και την πορτοκαλί φόρμα της φυλακής Oak Park Heights, παρέμεινε σιωπηλός σε όλη τη διάρκεια της 15λεπτης ακροαματικής διαδικασίας.

Η δικαστής Τζίνις Μ. Ρέντινγκ όρισε την εγγύηση για τον 44χρονο σε 1,25 εκατομμύρια δολάρια για αποφυλάκιση άνευ όρων και στο 1 εκατομμύριο δολάρια για αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους (να παρουσιάζεται τακτικά στις αρχές, να παραδώσει τα όπλα που έχει στην κατοχή του και να μην ξαναεργαστεί σε μονάδα καταστολής ή εταιρεία σεκιούριτι μέχρι να πραγματοποιηθεί η δίκη του). Ο δικηγόρος του δεν έφερε αντίρρηση στην ανακοινωθείσα εγγύηση.

Η επόμενη εμφάνιση του Σόβιν ενώπιον του δικαστηρίου ορίστηκε για τις 29 Ιουνίου. Ο πρώην αστυνομικός αντιμετωπίζει κατηγορίες για φόνο εξ αμελείας δευτέρου βαθμού, φόνο τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού. Η μέγιστη ποινή για κάθε μια από τις κατηγορίες είναι η κάθειρξη 40, 25 και 10 ετών αντιστοίχως.

Με πληροφορίες από το BBC World.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα