Μετά το σκάνδαλο με εικονικούς εμβολιασμούς δεκάδων πολιτών στο εμβολιαστικό κέντρο του Κέντρου Υγείας Παλαμά Καρδίτσας, τη Δευτέρα (6/9) αποκαλύφθηκαν και άλλες δύο περιπτώσεις απάτης. Η μία αφορά σε καταγγελία από την αντιπρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου, για άσκηση πιέσεων σε υγειονομικούς για την έκδοση ψευδών rapid test και η δεύτερη σε καταγγελία από την πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Θήρας, Βαλεντίνα Δημητρίου, για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.
Η τελευταία υπόθεση αφορά στο νοσοκομείο της Σαντορίνης, με γιατρό του νοσοκομείου να καταγγέλλει ότι έχει εντοπίσει την έκδοση βεβαιώσεων αρνητικών τεστ ατόμων που δεν έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα του νοσοκομείου.
Σύμφωνα με το Mega, με επιστολή που απέστειλε στις 3 Αυγούστου η γιατρός ενημέρωσε τη διοίκηση του νοσοκομείου Σαντορίνης ότι στις βεβαιώσεις που διαθέτουν το λογότυπο του νοσοκομείου, αναγράφεται ότι η δειγματοληψία έχει γίνει στις 20:30 ενώ στο νοσοκομείο η διαδικασία ολοκληρώνεται στις 15:00.
Η ίδια προσθέτει ότι οι εν λόγω βεβαιώσεις έχουν σταλεί στη 01:00 τα ξημερώματα από ηλεκτρονική διεύθυνση που δεν ανήκει στο νοσοκομείο, ενώ στις βεβαιώσεις δεν αναγράφεται ούτε ο μοναδικός αριθμός ασθενή.
Το θέμα αποκαλύφθηκε όταν ένα από τα άτομα που έλαβαν βεβαίωση αρνητικού τεστ, ζήτησε μέσω επιστολής διόρθωση του εντύπου που του απεστάλη.
Για την υπόθεση μίλησε χθες στον Alpha η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Θήρας, Βαλεντίνα Δημητρίου, σύμφωνα με την οποία δύο τουρίστριες ζήτησαν να γίνουν κάποιες διορθώσεις στις βεβεβαίωσεις τους. Ωστόσο, στην αναζήτηση των ασθενών στο μητρώο δεν εντοπίζονταν τα ονόματά τους ούτε από τη γραμματεία, ούτε από το μικροβιολογικό εργαστήριο, γεγονός που δηλώνει ότι τα rapid test δεν είχαν πραγματοποιηθεί στο νοσοκομείο.
Συνεχίζοντας τόνισε ότι οι δύο τουρίστριες είχαν λάβει τα αποτελέσματα των τεστ από email που δεν ανήκει στο νοσοκομείο Θήρας, αλλά παραπέμπει σε αυτό. Σημείωσε επίσης ότι οι βεβαιώσεις είχαν τη σφραγίδα του νοσοκομείου και της ΑΕΜΥ.
“Στη Σαντορίνη στο νοσοκομείο έπεσε στην αντίληψή μας περιστατικό με δύο τουρίστριες που είχαν πάρει βεβαίωση αρνητικού rapid test που υποτίθεται ότι είχε φύγει από το νοσοκομείο. Θέλοντας να κάνουν μια διόρθωση στο όνομα, είχε γίνει κάποιο λάθος, επικοινώνησαν με τη γραμματεία των επειγόντων, και από εκεί ξεκίνησε το όλο θέμα. Τα αποτελέσματα στο rapid test ήταν για να ταξιδέψουν. Το θέμα είναι ποιος έχει κάνει το τεστ, και από πού έχει χορηγηθεί η βεβαίωση”, εξήγησε μιλώντας στο Mega η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Θήρας, Βαλεντίνα Δημητρίου.
“Είχε τη σφραγίδα του νοσοκομείου η βεβαίωση. Οι βεβαιώσεις στάλθηκαν από ένα mail με το όνομα του νοσοκομείου μπροστά. Έγινε ΕΔΕ, τελείωσε την προηγούμενη εβδομάδα και αναμένουμε το πόρισμα”, πρόσθεσε η ίδια.
Στα 100-200 ευρώ η ταρίφα
Υπενθυμίζεται επίσης ότι χθες η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου αποκάλυψε ότι ασκούνται πιέσεις σε υγειονομικούς και για την έκδοση ψευδών rapid test.
“Το έχω καταγγείλει εδώ και πάρα πολλές μέρες ότι υπάρχει πίεση σε γιατρούς που εργάζονται σε υγειονομικά κέντρα και υγειονομικούς για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμών, όπως επίσης υπάρχει πίεση για πλαστά θετικά rapid ή μοριακά τεστ ώστε ο ενδιαφερόμενος να λάβει βεβαίωση νόσησης και να αποφύγει τον εμβολιασμό για έξι μήνες”, είπε μιλώντας στο Mega.
“Tα κέντρα διενεργούν τα τεστ και καταγράφουν στο μητρώο covid το αποτέλεσμα και αυτό αυτομάτως ενημερώνει και το gov.gr, άρα ο ενδιαφερόμενος ανάλογα με το αποτέλεσμα του τεστ έχει και το αντίστοιχο αποτέλεσμα στο gov,gr. Υπάρχουν πολίτες που πιέζουν γιατρούς, κέντρα για ψευδές θετικό rapid test έναντι αμοιβής και αυτό έχει καταγγελθεί από γιατρούς”, υπογράμμισε.
Όσον αφορά στο κόστος για ένα ψευδές θετικό rapid ή μοριακό test, η κ. Μαστοράκου εξήγησε ότι από τις καταγγελίες που έχει υπόψιν της μιλάμε για 100-200 ευρώ για την έκδοση.
“Υπάρχουν καταγγελίες στην Καβάλα, την Πάτρα και σε πάρα πολλές περιοχές, Χαλκίδα, Δράμα. Έχει ξεκινήσει έρευνα. Υπάρχουν αναφορές που μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Υπάρχουν και αναφορές ότι αντιεμβολιαστές έχουν παρεισφρήσει σε γραμμές εμβολιαστικών κέντρων”, πρόσθεσε.
“Υπάρχουν αντιεβολιαστές που το κάνουν για ιδεολογικούς λόγους κι άλλοι που το κάνουν με χρηματικά κίνητρα”, εξήγησε.
Σκληρά μέτρα και τσουχτερά πρόστιμα στους ιδιώτες
Σημειώνεται ότι μετά τα περιστατικά με τους “μαϊμού εμβολιασμούς” στον Παλαμά Καρδίτσας, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης που είχε προαναγγείλει αυστηροποίηση των ποινών, κατέθεσε αργά τη νύχτα της Δευτέρας, τροπολογία που προβλέπει διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε παράνομο πιστοποιητικό.
Ειδικότερα, επιβάλλεται πέρα από τις άλλες κυρώσεις, διοικητικό πρόστιμο 5000 ευρώ α) σε όποιον αποπειράται ή πετυχαίνει την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ δεν έχει εμβολιαστεί, ή βεβαίωσης νόσησης ενώ δεν έχει νοσήσει και β) στον υπάλληλο ή σε οποιοδήποτε έχει ανατεθεί εμβολιαστικό έργο και συμμετέχει στην έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Με την τροπολογία που ενσωματώθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, επιβάλλονται ιδιαιτέρως σκληρά μέτρα στους ιδιώτες γιατρούς που συνεργάζονται με κλινικές ή διατηρούν δικό τους ιατρείο.
Ειδικότερα, οι ιδιώτες γιατροί -οι οποίοι σύμφωνα με τον νόμο θα έπρεπε να είχαν κάνει έστω μία δόση του εμβολίου έως την 1η Σεπτεμβρίου– που δεν έχουν εμβολιασθεί τελικά, θα πληρώνουν τσουχτερά πρόστιμα ενώ θα διακόπτεται η σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ.
Επιπλέον διακόπτεται η δυνατότητά τους να συνταγογραφούν φάρμακα στους ασθενείς μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.