ΑΘΗΝΑ
02:07
|
28.04.2024
Η πρωθυπουργός Μέττε Φρεντέρικσεν δήλωσε ότι οι νέοι κανόνες αφορούν κυρίως τις γυναίκες που δεν κατάγονται από χώρες της Δύσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ορισμένες κατηγορίες μεταναστών και προσφύγων στη Δανία θα πρέπει υποχρεωτικά να εργάζονται 37 ώρες την εβδομάδα προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα κρατικά επιδόματα και τις κοινωνικές παροχές που απολάμβαναν μέχρι σήμερα. Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο BBC το νέο μέτρο αφορά μετανάστες και πρόσφυγες που λαμβάνουν επιδόματα για τρία ή τέσσερα χρόνια και δεν έχουν ακόμα καταφέρει να γνωρίζουν τη δανέζικη γλώσσα σε ικανοποιητικό επίπεδο.  

Μάλιστα, η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέττε Φρεντέρικσεν, τόνισε ότι οι νέες κανόνες αφορούν κυρίως τις γυναίκες που δεν κατάγονται από χώρες της Δύσης και λαμβάνουν επιδόματα από το κράτος.

Τα τελευταία χρόνια η Δανία έχει κάνει στροφή και έχει υιοθετήσει εξαιρετικά σκληρή γραμμή της στο ζήτημα της μετανάστευσης, έχει ένα από τα πιο αυστηρά νομοθετικά πλαίσια στην Ευρώπη, δεν δέχεται πια αιτήσεις αιτούντων άσυλο. Τον Ιούνιο που μας πέρασε υιοθέτησε νόμο που της επιτρέπει να ανοίγει κέντρα για την υποδοχή αιτούντων άσυλο σε χώρες του εξωτερικού, όπου θα στέλνονται και θα παραμένουν ως την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των φακέλων τους κι ακόμη και μετά. Μάλιστα, όλη τη διαδικασία της χορήγησης ασύλου θα την αναλαμβάνουν τρίτες χώρες, με χρήματα που θα καταβάλλονται από τη Δανία.

Η κυβέρνηση της Δανίας υποστηρίζει ότι το νέο μέτρο που αφορά τα επιδόματα έχει στόχο να βοηθήσει στην καλύτερη αφομοίωση των μεταναστών στη δανέζικη κοινωνία. Επικριτές του μέτρου κάνουν λόγο για άδικη και παραπλανητική πολιτική. “Θέλουμε να φέρουμε μια νέα λογική στους μετανάστες”, είπε η Φρεντέρικσεν στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε, “τη λογική ότι όλοι έχουν χρέος να συνεισφέρουν και να είναι χρήσιμοι στην κοινωνία. Εάν δεν μπορούν να βρουν μια σταθερή εργασία, τότε θα πρέπει κάπως να δουλέψουν για να δικαιολογήσουν το επίδομά τους”. Σημείωσε, μάλιστα, πως έξι στις δέκα γυναίκες με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Τουρκία που ζουν στη Δανία είναι άνεργες.

Ο υπουργός Εργασίας της Δανίας, Πέτερ Χαμελγκάαρντ, δήλωσε ότι οι δουλειές για τους μετανάστες θα μπορούσαν να κυμαίνονται από το να μαζεύουν αποτσίγαρα από τις παραλίες μέχρι να εργάζονται ως υπάλληλοι σε εταιρείες. “Φοβάμαι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα χρηματοδοτούμενο από το κράτος κοινωνικό ‘ντάμπινγκ’ ανθρώπων”, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του αριστερού κόμματος “Λίστα Ενότητας”.

Το 2015 η Δανία είχε δεχθεί 21.000 αιτούντες άσυλο. Φέτος από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Ιουλίου δέχθηκε 851 αιτούντες άσυλο.

Με πληροφορίες από BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα