ΑΘΗΝΑ
21:18
|
27.04.2024
Προσπαθεί να σκιαγραφήσει μια νέα ταυτότητα ως ο πιο γενναιόδωρος φιλάνθρωπος του κόσμου στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες στην ηγεσία της Amazon, η οποία έχει τεράστιο και αυξανόμενο αποτύπωμα άνθρακα στον πλανήτη, ο Tζεφ Μπέζος φαίνεται ότι σκοπεύει να σκιαγραφήσει μια νέα ταυτότητα ως “περιβαλλοντολόγος” και ίσως ο πιο γενναιόδωρος φιλάνθρωπος του κόσμου στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ο ιδρυτής της Amazon, εκταμίευσε 1 δισ. δολ. από τα 10 δισ. που δεσμεύτηκε να διαθέσει, πριν λίγο καιρό μέσω του Bezos Earth Fund για την προστασία της βιοποικιλότητας και των δασών στις Άνδεις, το λεκανοπέδιο του Κονγκό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Στόχος είναι η προστασία του 30% της γης και της θάλασσας έως το 2030 σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η μαζική εξαφάνιση διάφορων ειδών.

Δελτίο τύπου του ομίλου αναφέρει ότι το Earth Fund θα δώσει επίσης προτεραιότητα “στον κεντρικό ρόλο των τοπικών κοινοτήτων και των ιθαγενών στις προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος”.

“Η φύση είναι το σύστημα υποστήριξης της ζωής μας και είναι εύθραυστο”, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου. “Το θυμήθηκα μόλις τον Ιούλιο όταν πήγα στο διάστημα με το Blue Origin. Είχα ακούσει ότι βλέποντας τη Γη από το διάστημα αλλάζει η άποψη κάποιου για τον κόσμο, αλλά δεν ήμουν προετοιμασμένος για το ότι αυτό θα ήταν αλήθεια“.

“Ελπίζω αυτή η πρωτοβουλία να εμπνεύσει και άλλους να δεσμευτούν για την προστασία και τη διατήρηση της φύσης και τη βοήθεια στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Μια τόσο μεγάλη δουλειά χρειάζεται πολλούς συμμάχους” πρόσθεσε.

Ενώ η προσπάθεια αποδέσμευσης κεφαλαίων είναι σίγουρα αξιοσημείωτη, η δέσμευση του Τζεφ Μπέζος να προστατεύσει το περιβάλλον υπενθυμίζει ταυτόχρονα ότι μεγάλο μέρος της κληρονομιάς του και της μεγάλης του αφορολόγητης περιουσίας δημιουργήθηκε από εταιρείες που έχουν τεράστια αποτυπώματα άνθρακα -οι εκπομπές άνθρακα της Amazon αυξάνονται κάθε χρόνο από το 2018.

Σημειώνεται ότι η περιουσία του Τζεφ Μπέζος στην Amazon τον έχει καταστήσει δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο -μετά τον Έλον Μασκ της Τesla- με καθαρή περιουσία 200 δις δολ., σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Ωστόσο, παρά τον αυξανόμενο πλούτο του δεν έχει υπογράψει το Giving Pledge, που ιδρύθηκε από τους Warren Buffett και Bill Gates το 2010, το οποίο καλεί τους δισεκατομμυριούχους να δεσμεύσουν το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ο Τζεφ Μπέζος παραιτήθηκε τον Ιούλιο από διευθύνων σύμβουλος της Amazon, την οποία ίδρυσε στο γκαράζ του σπιτιού του πριν από περίπου 30 χρόνια, αναλαμβάνοντας ρόλο εκτελεστικού διευθυντή, λίγες μέρες πριν βρεθεί στην άκρη του διαστήματος με πύραυλο που ανέπτυξε η εταιρεία του, Blue Origin.

Τόσο ο Μπέζος, όσο και η Amazon έχουν υπάρξει από καιρό στόχοι περιβαλλοντικών ακτιβιστών, οι οποίοι επισημαίνουν το τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα των αεροπλάνων και των φορτηγών που χρησιμοποιούνται καθημερινά για να παραδώσουν πακέτα στους πελάτες της Amazon.

Οι επικριτές καταγγέλλουν επίσης ότι η κορυφαία επιχείρηση της εταιρείας στην αγορά υπολογιστών cloud, Amazon Web Services, καταναλώνει τεράστια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία των γιγάντιων κέντρων δεδομένων της. Η εταιρεία αντιμετώπισε πίεση από μια ομάδα εργαζομένων της -Amazon Employees for Climate Justice- που θέλουν να απομακρυνθεί από τις προσοδοφόρες συμβάσεις cloud που βοηθούν τις εταιρείες ενέργειας να επιταχύνουν την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Για την αντιμετώπιση των κλιματικών ανησυχιών, η Amazon κατέληξε στο δικό της σχήμα αναφοράς εκπομπών, που ονομάζεται Climate Pledge, μια πρωτοβουλία που εισήχθη το 2019 για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα 10 χρόνια νωρίτερα. Ο Μπέζος ανακοίνωσε την πρωτοβουλία αφού η Amazon, για χρόνια, αντιστάθηκε στην αποκάλυψη των περιβαλλοντικών επιπτώσεών της μέσω του CDP, παλαιότερα γνωστού ως Carbon Disclosure Project..

Εκείνη την εποχή, υπήρξαν άνθρωποι που αμφισβήτησαν την ανάγκη για τη νέα πρωτοβουλία, δεδομένου ότι τα πρότυπα αναφοράς άνθρακα υπήρχαν ήδη, ακόμη και αν η Amazon δεν συμμετείχε ποτέ σε αυτά. Έκτοτε, η Amazon πρόσθεσε, με συντονισμένες προσπάθειες, νέες εταιρείες στο κατάλογο Climate Pledge. Η Proctor & Gamble, η Hewlett-Packard και η Salesforce προσχώρησαν πρόσφατα, ενώ η Microsoft και η Unilever υπέγραψαν τον περασμένο Δεκέμβριο. Η πρωτοβουλία διαθέτει τώρα περισσότερους από 200 υπογράφοντες.

Η Amazon έχει επίσης θέσει το μάρκετινγκ της πίσω από την προσπάθεια Climate Pledge, αγοράζοντας δικαιώματα ονομασίας για τις εγκαταστάσεις του National Hockey League στο Σιάτλ, γνωστού τώρα, ως Climate Pledge Arena.

Αυτή την στιγμή ο Τζεφ Μπέζος φαίνεται ότι μπαίνει στη λίστα των πιο “απλόχερων” φιλάνθρωπων του πλανήτη για την κλιματική αλλαγή προσπαθώντας να “καθαρίσει” το χάος που δημιούργησαν οι ίδιες οι εταιρείες του στον πλανήτη.

Πηγή: The Washington Post, vox.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα