ΑΘΗΝΑ
07:37
|
26.05.2024
Σε εξέλιξη η απρόβλεπτη εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου κοινοβουλίου, αλλά και καγεκλαρίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την εκλογή νέου κοινοβουλίου στη Γερμανία, σε μία από τις πιο απρόβλεπτες εκλογικές διαδικασίες στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, με τις κάλπες, που άνοιξαν στις 8.00 το πρωί της Κυριακής να αναμένεται να αναδείξουν, εκτός από το νέο κοινοβούλιο, και τον διάδοχο της δεύτερης μακροβιότερης καγκελαρίου της χώρας, Άνγκελα Μέρκελ, που κυβέρνησε επί σχεδόν 16 χρόνια. 

¨Όπως αναφέρει δημοσίευμα του France24, sύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, περίπου 60,4 εκατομμύρια Γερμανοί έχουν δικαίωμα ψήφου στις συγκεκριμένες εκλογές, με τον αριθμό των γυναικών (31,2 εκατομμύρια) να υπερβαίνει αυτόν των ανδρών (29,2 εκατομμύρια). «Σίγουρα θα δούμε κάποιες εκπλήξεις την Κυριακή», δήλωσε ο Νίκο Σίγκελ, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Infratest Dimap, καθώς οι τελικές δημοσκοπήσεις έδωσαν στους Σοσιαλδημοκράτες ένα μικρό προβάδισμα (25%), αλλά οι συντηρητικοί μείωσαν το χάσμα τις τελευταίες ημέρες  (22% με 23%) και ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων παραμένει πολύ αυξημένος. 

Παράλληλα, πολλοί ψηφοφόροι, μεταξύ των οποίων και η Άνγκελα Μέρκελ, επέλεξαν να ψηφίσουν μέσω της επιστολικής ψήφου, που δεν είναι δυνατόν να υπολογιστούν στις αρχικές εκτιμήσεις των exit polls, πράγμα που σημαίνει ότι το όνομα του νέου καγκελαρίου είναι πιθανό να μην ανακοινωθεί το βράδυ της Κυριακής.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει την εξουσία όταν το κατώτερο κοινοβούλιο (Μπούντεσταγκ) εκλέξει καγκελάριο με απόλυτη πλειοψηφία άνω του 50%. Στη συνέχεια, η καγκελάριος ονομάζει τους υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου. Η Μέρκελ θα παραμείνει στη θέση του ως υπηρεσιακού ρόλου έως ότου η νέα κυβέρνηση αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά της και δεδομένων των μακρών διαβουλεύσεων που αναμένεται πως θα χρειαστούν για την εκλογή του  επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, ενδέχεται να παραμείνει μέχρι και το τέλος του έτους. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φιλιππίνες: Νεός Σταθμός επιτήρησης κοντά στην Ταϊβάν. Εντείνεται η στρατιωτικοποίηση

ΕΣΣΔ: Το φεμινιστικό κίνημα εντός του Κομμουνιστικού Κόμματος

Κίνημα διαμαρτυρίας στην Αρμενία: Ο Πασινιάν ζει τις τελευταίες μέρες της πολιτικής ζωής του

Ερντογάν: Θα συνεχιστεί η πίεση προς το Ισραήλ εώς ότου τερματίσει τον πόλεμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα