ΑΘΗΝΑ
17:29
|
05.11.2024

Σοβαρή εμπλοκή στο έτσι κι αλλιώς αιφνίδιο ταξίδι των Ρώσων υπουργών Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, που επρόκειτο να γίνει σήμερα, παρουσιάστηκε την […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σοβαρή εμπλοκή στο έτσι κι αλλιώς αιφνίδιο ταξίδι των Ρώσων υπουργών Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, που επρόκειτο να γίνει σήμερα, παρουσιάστηκε την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να μην ταξιδεύσουν τελικά για την Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες με τους Τούρκους ομολόγους τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ.

To ρωσικό υπουργείο με μια ασυνήθιστη ανακοίνωσή του, όπως χθες είχε προαναγγείλει το ξαφνικό ταξίδι, έτσι και τώρα ανήγγειλε την αναβολή του, καθώς, όπως πληροφορούμαστε, έχουν προκύψει διαφωνίες σχετικά με το Λιβυκό, που δεν επιτρέπουν ακόμη μια συνάντηση σε υψηλό υπουργικό επίπεδο.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση έπειτα από σημερινή τηλεφωνική συνομιλία των υπουργών Εξωτερικών Λαβρόφ και Τσαβούσογλου αποφασίστηκε να συνεχιστούν  οι διαπραγματεύσεις σε χαμηλότερο επίπεδο και να συμφωνηθεί νέα ημερομηνία των υπουργικών συναντήσεων.

Δεν αποκλείεται η εμπλοκή να προκαλείται μεταξύ άλλων και από την απροθυμία του πρωθυπουργού της Λιβύης Σάρατζ να παραδώσει τους δύο κρατούμενους από το 2019 Ρώσους πολίτες, οι οποίοι είχαν ταξιδεύσει μαζί του στις 8 Ιουνίου στην Τουρκία, όταν εκείνος συναντήθηκε με τον πρόεδρό της Ερντογάν. Ο Σάρατζ, όπως είχε αρχικώς διαρρεύσει, επρόκειτο να ταξιδεύσει στη Ρωσία για περαιτέρω διαβουλεύσεις και προφανώς θα μετέφερε μαζί του για να παραδώσει τους δύο Ρώσους, ωστόσο εκείνο το ταξίδι δεν έγινε ποτέ, χωρίς να διευκρινιστεί για ποιους λόγους και ο Λίβυος πρωθυπουργός επέστρεψε στην Τρίπολη με τους δύο κρατούμενους, οι οποίοι πλέον κρατούνται σε οικία της πόλης και όχι στη φυλακή.

Ο Μαξίμ Σουγκαλέι και ο μεταφραστής του Σαμίρ Σουεϊφάν απήχθησαν τον Μάιο του 2019 και κατηγορήθηκαν από την πλευρά Σάρατζ για εμπλοκή στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και κατασκοπεία, αν και οι ίδιοι δηλώνουν πολιτικοί σύμβουλοι-κοινωνιολόγοι και προετοίμαζαν αναλύσεις, μεταξύ άλλων και δημοσκοπικές, για την κατάσταση στην Λιβύη και τη δημοτικότητα των πολιτικών ηγετών της. Στο πλαίσιο της εργασίας τους είχαν συναντηθεί και με τον γιο του ιστορικού ηγέτη της χώρας Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος λιντσαρίστηκε το 2011 μετά τις αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ και την ανατροπή του.

Ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι εθεωρείτο εξαιρετικά δημοφιλής φιγούρα και ισχυρή υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές, που επρόκειτο να γίνουν το 2019, αλλά αναβλήθηκαν λόγω της όξυνσης του εμφυλίου πολέμου. Φέρεται από τα τέλη του 2018 να έχει ζητήσει με επιστολή του την υποστήριξη του Β.Πούτιν για να συμμετάσχει στις εκλογές, ωστόσο από ρωσικής πλευράς δεν έχει επιβεβαιωθεί η στήριξή του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ζαχάροβα: Με αφορμή την 25η Μαρτίου εγκαλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη για επιθετική ρωσοφοβία

«Είναι λυπηρό που αντί να στείλουμε φιλικές ευχές για την εθνική εορτή, είμαστε αναγκασμένοι να υπενθυμίσουμε στην Αθήνα τα στοιχειώδη μαθήματα της ιστορίας».
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα