ΑΘΗΝΑ
05:29
|
24.09.2024
Τι δήλωσε σήμερα η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να πάρουν θέση κατά των επαναπροωθήσεων και να αντιταχθούν ανοικτά στις προσπάθειες νομιμοποίησης αυτής της παράνομης πρακτικής”, δήλωσε σήμερα η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, σε ανακοίνωσή του, εκφράζει την ανησυχία του για τον “πολλαπλασιασμό” των “παραβιάσεων των δικαιωμάτων του ανθρώπου σε βάρος των προσφύγων” και ζήτησε από τα κράτη μέλη του να αντιτάσσονται στις “απόπειρες νομιμοποίησης” των επαναπροωθήσεων στα σύνορα. Καταδικάζει την άρνηση κάποιων ευρωπαϊκών κρατών, όπως πρόσφατα η Πολωνία, πρόσβασης στη χορήγηση ασύλου και τις επιστροφές χωρίς ατομικές εγγυήσεις, οι οποίες συχνά συνοδεύονται από φαινόμενα αστυνομικής βίας και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων, τόνισε η Ντούνια Μιγιάτοβιτς. Η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης υπενθύμισε ότι αυτές οι πρακτικές στα σύνορα υπονομεύουν όλες τις νομικές εγγυήσεις που έχουν χρόνια τώρα κατοχυρωθεί από τη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Τέλος, η Ντούνια Μιγιάτοβιτς υπενθύμισε ότι καθήκον των κρατών μελών της ΕΕ είναι να δείχνουν “αλληλεγγύη στην υποδοχή προσφύγων”, τονίζοντας πως η απουσία αμοιβαίας υποστήριξης δημιουργεί ένα “ισχυρό κίνητρο για τις χώρες πρώτης άφιξης να επαναπροωθούν τους μετανάστες”.

Πηγή: Council of Europe

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λίβανος: 356 νεκροί, 1.246 τραυματίες από τις ισραηλινές επιθέσεις- Νέα επιδρομή στη Βηρυτό (UPD)

Γεραπετρίτης για Ισραήλ, Λίβανο και Γάζα στο πρακτορείο Reuters

Αίγυπτος και Τουρκία κατά των ισραηλινών επιδρομών στο Λίβανο

Με ποινικό μητρώο ο τραυματίας της ένοπλης επίθεσης στο κέντρο της Αθήνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα