ΑΘΗΝΑ
01:47
|
28.04.2024
«Η Ταϊβάν είναι ένας σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ και μια δημοκρατική επιτυχία» είπε ο Μπλίνκεν ανάβοντας "φωτιές" στο Πεκίνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις έναντι του Πεκίνου προχώρησε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας των ΗΠΑ να συσπειρώσουν εταίρους και συμμάχους τους κατά της Κίνας με την αξιοποίηση του ζητήματος ένταξης σε διεθνείς οργανισμούς της Ταϊβάν (που έχει αναγνωριστεί σαν “ανεξάρτητη” από ελάχιστες χώρες).

«Η Ταϊβάν είναι ένας σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ και μια δημοκρατική επιτυχία» είπε ο Μπλίνκεν σε σχετική ανάρτηση που έκανε στο Τουίτερ. Και συνέχισε ισχυριζόμενος πως ότι η συμβολή της Ταϊβάν είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστεί «ένας άνευ προηγουμένου αριθμός παγκόσμιος προκλήσεων».

Σε σχετική, πιο εκτενή ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντηπάρτμεντ, και η οποία είναι σίγουρο πως θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση του σινικού υπουργείου Εξωτερικών,ο Μπλίνκεν αναφέρει ότι η συμμετοχή της Ταϊβάν στον ΟΗΕ «δεν είναι πολιτικό αλλά ρεαλιστικό ζήτημα» και ισχυρίζεται ότι ο αποκλεισμός της «υπονομεύει το σημαντικό έργο του ΟΗΕ και των οργάνων του» τα οποία «θα επωφεληθούν σφόδρα από τη συμβολή της».

Η Ταϊβάν κατείχε την έδρα της Κίνας στον ΟΗΕ μέχρι τις 25 Οκτωβρίου 1971, όταν καταψηφίστηκε και αντικαταστάθηκε από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, η οποία νίκησε στον πόλεμο του 1949 και ανάγκασε την εθνικιστική κυβέρνηση του Τσιανγκ Κάι Σεκ να καταφύγει στο νησί.

Η Κίνα υποστηρίζει ότι η Ταϊβάν (μολονότι δεν την ελέγχει) είναι μία από τις επαρχίες της και γι’ αυτό μόνο το Πεκίνο έχει το δικαίωμα να την εκπροσωπεί στους διεθνείς οργανισμούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα