ΑΘΗΝΑ
23:19
|
27.04.2024
Η πρώην Πρωθυπουργός και σήμερα βουλευτής της Αντιπολίτευσης δηλώνει πως η ενεργειακή κρίση στη χώρα της είναι ανθρωπογενής και έχει πολιτικά αίτια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, και σήμερα στην ηγεσία του φιλοευρωπαϊκού κόμματος “Πατρίδα”, Γιούλια Τιμοσένκο, παραδέχθηκε χθες, Κυριακή, σε δηλώσεις της πως η χώρα της αγόραζε πάντοτε από τη Ρωσία φυσικό αέριο, τονίζοντας πως είναι απλά “ένα μεγάλο ψέμα” το σχέδιο που περιελάμβανε την αγορά ενέργειας από “ευρωπαικές πηγές”.

Σύμφωνα με τη Γιούλια Τιμοσένκο: “Όταν μας είπαν το 2014 πως η Ουκρανία θα καταναλώνει πλέον ‘ευρωπαικό αέριο’, έπρεπε να μας δείξουν πού παράγεται αυτό και από πού μπορούμε να το προμηθευτούμε… Δεν υπήρξε ποτέ κανένα ‘ευρωπαϊκό’ φυσικό αέριο: Οι Ευρωπαίοι ουσιαστικά μας δώσαν έναν… αγωγό, αλλά το αέριο συνέχιζε να είναι ρώσικο.”

Οι δηλώσεις της Τιμοσένκο έρχονται στο φόντο της μεγάλης ενεργειακής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ουκρανία, καθώς έχει μεγάλες ελλείψεις σε αποθέματα φυσικού αερίου, και μια εθνική “καταστροφή” είναι πολύ πιθανή με τον χειμώνα να πλησιάζει. Σε συνέντευξή της σε τηλεοπτικό σταθμό η πρώην Πρωθυπουργός τόνισε πως αν η Ουκρανία είχε αγοράσει ρώσικο φυσικό αέριο έγκαιρα το καλοκαίρι κατευθείαν από τη Ρωσία, θα είχε σήμερα αποθηκευμένα “38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου”, αγορασμένου μάλιστα “έξι φορές φθηνότερα” από τη σημερινή του τιμή.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ξεπέρασε για πρώτη φορά -μετά τον Οκτώβρη- τα 900 δολάρια (ανά 1000 κυβικά μέτρα).

Των δηλώσεων της Τιμοσένκο είχαν προηγηθεί αυτές του Βίκτορ Σουσλόφ, πρώην υπουργού Οικονομικών, ο οποίος προειδοποίησε πως οι 9 στις 10 ουκρανικές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο ενεργειακό κόστος και θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο.
Επιπλέον, ο βουλευτής Μίκαελ Βόλυνετς, στα τέλη του Οκτωβρίου, πρότεινε ένα περίεργο σχέδιο στο οποίο ουσιαστικά καλούσε τους αγρότες των επαρχιακών περιοχών να μη βασιστούν φέτος στην κυβέρνηση για τη θέρμανσή τους, αλλά να αποθηκεύσουν αποξηραμένη κοπριά από τα ζώα τους και να χρησιμοποιήσουν αυτή για να ζεσταθούν.

Οι εντάσεις ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα είναι πλέον αρκετά έντονες, και αυξάνονται συνεχώς, μεταξύ άλλων και στους τομείς του εμπορίου και των μεταφορών πρώτων υλών. Κι αυτό γιατί η -ποθούμενη άμεσα από τους Ρώσσους- λειτουργία του νέου αγωγού Nord Stream 2, συνδέοντας μέσω Βαλτικής απευθείας τη Γερμανία με τη Ρωσία, θα “κλέψει” από την Ουκρανία τουλάχιστον 3 δις δολάρια από τα τέλη διαμετακόμισης.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Naftogas, Γιούρι Βιτρένκο, δήλωσε πρόσφατα πως το ζήτημα των τελών διαμετακόμισης θα μπορούσε να φέρει τις δύο γειτονικές χώρες στα πρόθυρα ενός γενικευμένου πολέμου. Από την πλευρά της η Ρωσία επιμένει πως δεν πρόκειται να “κλείσουν οι βρύσες”, και πως οποιεσδήποτε μελλοντικές συμβάσεις με την Ουκρανία είναι απλώς ένα “εμπορικό θέμα” που αφορά τον ρώσικο ενεργειακό κολοσσό της Gazprom.

ΠΗΓΗ: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα