ΑΘΗΝΑ
01:52
|
28.04.2024
Ο 16χρονος πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ενάντια στην συμφωνία με τον στρατό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας 16χρονος έχασε τη ζωή του μετά από πυροβολισμό στο κεφάλι από τις δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη Ομντουρμάν του Σουδάν, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Επιτροπή Σουδανών Ιατρών.

Το περιστατικό, έλαβε χώρα την Κυριακή κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που συνεχίστηκαν παρά την αποκατάσταση του πρωθυπουργού Αμπντάλα Χαμντόκ. Αποκατάσταση που έγινε δυνατή μετά από την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη με τον στρατιωτικό ηγέτη Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν, ο οποίος υποσχέθηκε να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους μετά από εβδομάδες θανατηφόρων ταραχών που προκλήθηκαν από το πραξικόπημα.

Όπως προβλέπει η συμφωνία, ο Χαμντόκ, που ανέλαβε για πρώτη φορά την εξουσία μετά την ανατροπή του επί σειρά ετών ηγέτη Ομάρ αλ Μπασίρ σε μια εξέγερση το 2019, θα ηγηθεί μιας πολιτικής κυβέρνησης τεχνοκρατών για μια μεταβατική περίοδο.

Η συμφωνία αντιμετωπίζει αντιδράσεις από ομάδες υπερασπιστών της δημοκρατίας, που απαιτούν πλήρη πολιτική διακυβέρνηση.

«Ο Χαμντόκ πούλησε την επανάσταση», φώναζαν διαδηλωτές μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ενώ η Ένωση Σουδανών Επαγγελματιών (SPA), που ηγείται των τελευταίων κινητοποιήσεων αποκάλεσε τη συμφωνία «προδοτική».

Η δολοφονία της Κυριακής ανεβάζει σε 41 τον απολογισμό των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους σε διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου, δήλωσε η Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Γιατρών, η οποία συντάσσεται με το κίνημα διαμαρτυρίας.

«Το αίμα των Σουδανών είναι πολύτιμο, ας σταματήσουμε την αιματοχυσία και ας κατευθύνουμε την ενέργεια της νεολαίας στην οικοδόμηση και την ανάπτυξη», δήλωσε ο Αμπντάλα Χαμντόκ κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Από την πλευρά του ο ηγέτης του πραξικοπήματος δήλωσε ότι η συμφωνία θα είναι χωρίς αποκλεισμούς.

Ωστόσο, η συμφωνία δεν κανει καμία αναφορά στις Δυνάμεις Ελευθερίας και Αλλαγής (FFC), τον πολιτικό συνασπισμό που μοιραζόταν την εξουσία με τον στρατό πριν από το πραξικόπημα.

Το FFC δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει καμία συμφωνία με τις ένοπλες δυνάμεις.

«Επιβεβαιώνουμε τη σαφή και ήδη ανακοινωθείσα θέση μας: καμία διαπραγμάτευση και καμία συνεργασία και καμία νομιμοποίηση για τους πραξικοπηματίες», ανέφερε η Συμμαχία σε ανακοίνωσή της. «Όσοι πραγματοποίησαν και υποστήριξαν το πραξικόπημα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη», ανέφερε.

Αρκετές από τις επιτροπές που έχουν οργανώσει τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας του τελευταίου διαστήματος, εξέδωσαν επίσης δηλώσεις με τις οποίες απορρίπτουν οποιαδήποτε συμφωνία με τον στρατό.

Πηγή: Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα