ΑΘΗΝΑ
06:05
|
28.04.2024
Η Μαριάμ Νούρι Μοχάμεντ Αμίν είναι μία από τους 27 νεκρούς μετανάστες που πνίγηκαν προσπαθώντας να φτάσουν με βάρκα από τη Γαλλία στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια 24χρονη Κούρδισσα από το βόρειο Ιράκ είναι το πρώτο θύμα που ταυτοποιήθηκε μετά το τραγικό ναυάγιο της περασμένης εβδομάδας στο Στενό της Μάγχης. Η Μαριάμ Νούρι Μοχάμεντ Αμίν είναι μία από τους 27 νεκρούς μετανάστες που πνίγηκαν την περασμένη Τετάρτη προσπαθώντας να φτάσουν με βάρκα από τη Γαλλία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο αρραβωνιαστικός της, ο οποίος ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο BBC ότι η Μαριάμ του έστελνε γραπτά μηνύματα όταν η βάρκα των μεταναστών άρχισε να μπάζει νερά και προσπαθούσε να τον καθησυχάσει γράφοντας ότι θα τους διασώσουν. Ωστόσο, ήταν πολύ αργά όταν έφτασε η βοήθεια από τους διασώστες. Η Μαριάμ Νούρι Μοχάμεντ Αμίν μαζί με 17 άνδρες, έξι γυναίκες, εκ των οποίων η μία ήταν έγκυος, και τρία παιδιά πνίγηκαν στα νερά της Μάγχης. Το ναυάγιο σημειώθηκε στα ανοικτά των βόρειων ακτών της Γαλλίας. Μόνο δύο άτομα – ένας Ιρακινός και ένας Σομαλός – διασώθηκαν. Ήταν το πλέον πολύνεκρο ναυάγιο μεταναστών στη Μάγχη τα τελευταία χρόνια.

Ο αρραβωνιαστικός της πρόσθεσε ότι η Μαριάμ επέβαινε στη βάρκα με μία συγγενή της. Ο ίδιος δεν γνώριζε για το ταξίδι προς το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο η Μίριαμ το προετοίμαζε εδώ και καιρό ως έκπληξη.

Οι δύο επιζώντες έλαβαν εξιτήριο από νοσοκομείο του Καλαί, στο οποίο νοσηλεύονταν, και αναμένεται να οδηγηθούν στον ανακριτή για να δώσουν κατάθεση για το συμβάν. Η οικογένεια της 24χρονης Κούρδισσας δήλωσε ότι ελπίζει η σορός της να μεταφερθεί στο Ιράκ για να τελεστεί η κηδεία στην πατρίδα της. Η φίλη της Ιμάν Χασάν δήλωσε ότι η Μαριάμ ήταν ένας «ταπεινός άνθρωπος με τεράστια καρδιά». «Ήταν χαρούμενη που θα έφευγε από το Κουρδιστάν για να ζήσει μαζί με τον αρραβωνιαστικό της. Κανείς δεν πρέπει να πεθαίνει με τέτοιο τρόπο απλά γιατί ελπίζει σε μια καλύτερη ζωή. Επέλεξε μια καλύτερη ζωή στη Βρετανία αλλά πέθανε».

Στο μεταξύ νέα κρίση έχει ξεσπάσει στις ήδη τεταμένες –λόγω Brexit–σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας λόγω της τραγωδίας στη Μάγχη. Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλ Νταρμανέν, καταλόγισε στο Ηνωμένο Βασίλειο «κακή διαχείριση του μεταναστευτικού», ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, υπερασπίστηκε τις πολιτικές της χώρας του και άφησε υπαινιγμούς για εκμετάλλευση της υπόθεσης από το Λονδίνο. Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, ο Γάλλος ηγέτης τόνισε ότι «αναμένει από τους Βρετανούς να συνεργαστούν πλήρως και να μην εργαλειοποιήσουν μια δραματική κατάσταση για πολιτικούς σκοπούς».

Προηγουμένως, η βρετανική κυβέρνηση είχε προτείνει κοινές αστυνομικές περιπολίες των δύο χωρών στις γαλλικές ακτές, κατά μήκος της Μάγχης. Πρόκειται για μια παλιά ιδέα του Μπόρις Τζόνσον, την οποία το Παρίσι απορρίπτει για λόγους εθνικής κυριαρχίας. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News, ο Βρετανός πρωθυπουργός άφησε αιχμές για τη Γαλλία, δηλώνοντας: «Δυσκολεύτηκα να πείσω κάποιους από τους εταίρους μας, κυρίως τους Γάλλους, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων». Αρκετές βρετανικές εφημερίδες κατηγορούν τη Γαλλία, υποστηρίζοντας ότι η γαλλική αστυνομία άφηνε μετανάστες που προορίζονταν για τη Βρετανία να επιβιβαστούν σε επικίνδυνες φουσκωτές βάρκες.

Οι γαλλικές αρχές κατέβαλαν εντατικές προσπάθειες ώστε να διαπιστώσουν την εθνότητα και την ταυτότητα των θυμάτων από την ανατροπή φουσκωτού σκάφους, ενώ συνέλαβαν και τέσσερις υπόπτους για παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Με πληροφορίες από BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα