ΑΘΗΝΑ
08:20
|
28.04.2024
Χιλιάδες αστυνομικοί κατέκλυσαν τους δρόμους της Μαδρίτης και διαδήλωσαν ενάντια στον «νόμο ανασφάλειας» με την υποστήριξη της δεξιάς και ακροδεξιάς της Ισπανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με πρόσχημα την ασφάλεια των πολιτών διαδήλωσαν το Σάββατο τα σώματα ασφαλείας της Ισπανίας, συνοδευόμενα από ηγετικές φυσιογνωμίες της δεξιάς και ακροδεξιάς της χώρας, αντιδρώντας στην επερχόμενη μεταρρύθμιση αμφιλεγόμενου «Νόμου για την ασφάλεια του πολίτη» (Ley de Seguridad Ciudadana) που εισήγαγε το 2015 η δεξιά κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, στο αποκορύφωμα των διαδηλώσεων κατά της λιτότητας. 

Σημειώνεται πως σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του RT στις τροποποιητικές διατάξεις του νόμου, ο οποίος είναι ευρέως γνωστός ως  «νόμος φίμωτρο» (ley mordaza), καθώς περιστέλλει σημαντικά την ελευθερία του Τύπου και τον έλεγχο της αστυνομικής αυθαιρεσίας, συμπεριλαμβάνεται η μείωση της περιόδου κράτησης για άτομα που δεν θέλουν να ταυτοποιηθούν από 6 σε 2 ώρες, αλλά και η  υποχρέωση των αστυνομικών να οδηγήσουν τους συλληφθέντες στο σημείο όπου είχαν προσαχθεί. Την ίδια ώρα, αίρεται η απαγόρευση της καταγραφής των δυνάμεων ασφαλείας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και της δημοσιοποίησης του σχετικού υλικού, σε μια προσπάθεια ευθυγράμμισης του νόμου με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που έκρινε ως αντισυνταγματική της απαίτηση έγκρισης για τη χρήση υλικού στο οποίο απεικονίζονται αστυνομικοί εν ώρα υπηρεσίας, ενώ καταργείται και η υποχρέωση της εκ των προτέρων ενημέρωσης της αστυνομίας για τις διαδηλώσεις.

Υπό το σύνθημα «Όχι στην ανασφάλεια των πολιτών», δεκάδες αστυνομικά συνδικάτα από όλη την Ισπανία συγκεντρώθηκαν στην Πουέρτα ντελ Σολ (Puerta del Sol) στην πρωτεύουσα της χώρας, με τους αστυνομικούς που κατέκλυσαν την πόλη κουνώντας ισπανικές σημαίες και πανό συνδικάτων να ισχυρίζονται πως η μεταρρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ «δεν προστατεύει την αστυνομία αλλά μάλλον τους παραβάτες». 

«Λέμε όχι σε αυτή τη μεταρρύθμιση. Πιστεύουμε ότι ο νόμος πρέπει να προσαρμοστεί στην τρέχουσα εποχή και πρέπει να μεταρρυθμιστεί, αλλά δεν πρέπει ποτέ να καταπατάμε τα δικαιώματα των υπευθύνων για την ασφάλεια που εργάζονται με αυτόν τον νόμο καθημερινά» υποστήριξε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της οργάνωσης Jusapol, Μιγκέλ Άνγκελ Γκομέζ (Miguel Ángel Gómez), ενώ οι διαδηλωτές κατευθύνονταν προς το υπουργείο Εσωτερικών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μεταρρύθμιση που υποστηρίζουν πως θα θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και θα μειώσει την επιχειρησιακή ικανότητα διάλυσης των βίαιων διαδηλώσεων.

«Θέλουμε έναν νόμο που θα φωτογραφίζει το πρόσωπο του εγκληματία και θα προστατεύει τα πρόσωπα των αστυνομικών» ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η Ομοσπονδιακή Ένωση Αστυνομικών Συνδικάτων στην Κοινότητα της Μαδρίτης, με την Ισπανική Αστυνομική Συνομοσπονδία (CEP) να τονίζει από την πλευρά της ότι θέλει να «καταστήσει σαφές» ότι η μεταρρύθμιση του νόμου αποτελεί «ένα μεγάλο λάθος». 

Στο πλευρό των αστυνομικών τάχθηκε σύσσωμη η δεξιά και ακροδεξιά της Ισπανίας, με τις «τρεις δεξιές» της χώρας (Λαϊκό Κόμμα-ΡΡ, Ciudadanos και το ακροδεξιό Vox) να απευθύνουν κάλεσμα στα μέλη τους, προκειμένου να υποστηρίξουν τις αστυνομικές δυνάμεις. «Κάθε μέρα τέσσερις αστυνομικοί δέχονται επίθεση και αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο», δήλωσε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο (Pablo Casado), καλώντας τον πρωθυπουργό «να ακούσει τον δρόμο και τους χιλιάδες αστυνομικούς που έχουν διακινδυνεύσει τη ζωή τους για να υπερασπιστούν την ισπανική δημοκρατία και ελευθερία. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά στη δημοκρατία μας, όσοι ρισκάρουν τη ζωή τους για να μας προστατέψουν πρέπει να διαδηλώσουν επειδή μένουν απροστάτευτοι».

«Βασικά, αυτό που κάνει αυτός ο νόμος είναι να αφαιρεί την προστασία από την αστυνομία και να την ποινικοποιεί, αμφισβητώντας τους και ευνοώντας αυτούς που τους επιτίθενται. Έχουμε κουραστεί από το γεγονός ότι στην Ισπανία οι εγκληματίες έχουν περισσότερη προστασία από την αστυνομία και εκείνους που υπακούουν στο νόμο» ισχυρίστηκε από την πλευρά της η επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος Ciudadanos, Ινές Αριμάδας (Ines Arrimadas), η οποία ήταν παρούσα στη διαδήλωση, όπως και ο αρχηγός του ακροδεξιού Vox, Σαντιάγο Αμπασκάλ (Santiago Abascal).

«Υποστηρίζω τη διαμαρτυρία των ισπανικών δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας ενάντια στη μεταρρύθμιση του Νόμου για την Ασφάλεια του Πολίτη. Έχουμε μερικούς αγαπημένους, επαγγελματίες πράκτορες, μερικούς από τους καλύτερους στον κόσμο» ανέφερε σε σχετικό tweet της η πρόεδρος της Κοινότητας της Μαδρίτης, Ιζαμπέλ Ντίαζ Αγιούσο (Isabel Díaz Ayuso). 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, η μη εξουσιοδοτημένη χρήση υλικού στο οποίο απεικονίζονται αστυνομικοί, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά τους, συνιστά σοβαρό παράπτωμα και τιμωρείται με πρόστιμο 600-10.400 ευρώ. Στις προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του νόμου συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τροποποιήσεις των προστίμων, τα οποία θα διαμορφώνονται αναλόγως του εισοδήματος των παραβατών, και του εξοπλισμού για τον έλεγχο των επεισοδίων με τη χρήση λιγότερο επιβλαβών μέσων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα