ΑΘΗΝΑ
09:25
|
22.09.2024
Ανέβηκαν οι τόνοι στη σημερινή συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Αμερικανό ομόλογό του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανέβηκαν οι τόνοι στη σημερινή (Πέμπτη, 2/12) συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΕΞ των χωρών-μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που διεξάγεται στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Ο Ρώσος αξιωματούχος κατέστησε σαφές για ακόμη μια φορά πως μια επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τη Μόσχα, ενώ ο Άντονι Μπλίνκεν μεταξύ άλλων δήλωσε πως σε περίπτωση σύρραξης με την Ουκρανία η Μόσχα θα αντιμετωπίσει σκληρές συνέπειες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΟΑΣΕ είναι ένα από τα λίγα διεθνή φόρα διαλόγου όπου είναι μέλη τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία, και έχει επιφορτιστεί, μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας και το ξέσπασμα του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία το 2014, να επιβλέπει την τήρηση των συμφωνιών ειρήνης.

Λαβρόφ: Η επέκταση του ΝΑΤΟ επηρεάζει την ασφάλεια της Ρωσίας

Η περαιτέρω επέκταση της βορειοατλαντικής συμμαχίας προς την Ανατολή επηρεάζει την ασφάλεια της Ρωσίας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σήμερα Πέμπτη (2/12).

«Και ας μην ξεχνάμε την αρχή της αδιαίρετης ασφάλειας στον ΟΑΣΕ και στο Συμβούλιο Ρωσίας-ΝΑΤΟ, που λέει ότι κανένα κράτος δεν πρέπει να ενισχύει την ασφάλειά του σε βάρος της ασφάλειας άλλων χωρών. Και η περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή θα επηρεάσει σαφώς τα ζωτικά συμφέροντα της ασφάλειάς μας», δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας.

«Η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για συγκρούσεις», τόνισε ο Λαβρόφ.

«Αλλά εάν οι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ δηλώσουν ότι κανείς δεν είναι εξουσιοδοτημένος να υπαγορεύει όρους σε μια χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, είτε μπορεί να το κάνει είτε όχι, παραθέτουμε μια ρήτρα του διεθνούς δικαίου, η οποία ορίζει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να επιλέγει μεθόδους της διασφάλισης των νόμιμων συμφερόντων ασφαλείας της», επεσήμανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Μπλίνκεν: Σοβαρές οι συνέπειες αν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία

Ο Μπλίνκεν είπε ενώπιον των παρευρισκόμενων στη σύνοδο κορυφής ότι οι ΗΠΑ διατηρούν «βαθιά ανησυχία για τα σχέδια της Ρωσίας για νέα επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας».

«Τέτοιου είδους επιθετικότητα «θα μας ωθούσε προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση», είπε ο Μπλίνκεν, τονίζοντας πως «μια τέτοια εξέλιξη απλώς δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Πρόσθεσε ότι «ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί η κρίση είναι μέσω της διπλωματίας», καλώντας τη Ρωσία να τηρήσει τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ που συνήφθησαν το 2015 μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας, Γαλλίας και Γερμανίας.

«Αλλά, με το πνεύμα ειλικρίνειας το οποίο απαιτεί η περίσταση, οφείλω να πω πως αν η Ρωσία επιδιώξει μια σύγκρουση οι συνέπειες θα είναι σοβαρές», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Πηγές: NBC, CNN International

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Παπαϊωάννου, το «Ποντίκι», η προδομένη μεταπολίτευση και ο ιστορικός αναθεωρητισμός

Ψυχραιμία μπροστά στα «βάσανα» της γαλλικής (κέντρο) αριστεράς

Το Telegram επίσημα ξεκινά να συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές

Χεζμπολάχ: Νέο μπαράζ ρουκετών κατά του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα