ΑΘΗΝΑ
09:44
|
27.04.2024
Αντιδράσεις από τους ακτιβιστές και τη διεθνή κοινότητα για το "τέλος των ανθρωπίνων" δικαιωμάτων στην περιοχή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η διαρκής επιτροπή του Λαϊκού Κογκρέσσου της Κίνας ενέκρινε ομόφωνα σε σημερινή ψηφοφορία τη νομοθεσία περί εθνικής ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ.

Ο συγκεκριμένος νόμος, που σύμφωνα με τη διατύπωση των Κινέζων αξιωματούχων στοχεύει “κατά της αποσχιστικής και ανατρεπτικής δράσης, της τρομοκρατίας και της συμπαιγνίας με ξένες δυνάμεις”, είναι η σημαντικότερη νομοθετική παρέμβαση της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ από το 1997, όταν η πρώην βρετανική αποικία επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία.

Ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας στην πόλη φοβούνται ότι ο νόμος θα χρησιμοποιηθεί για να εξαλειφθούν οι διαφωνίες και να ενισχυθεί ο έλεγχος του Πεκίνου.  

Το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαλεί το Πεκίνο

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγείρει σύντομα το ζήτημα της υιοθέτησης από την Κίνα της νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ στους “ομοϊδεάτες εταίρους” στο συμβούλιο ανθρώπινων δικαιωμάτων στα Ηνωμένα Έθνη.

“Εργαζόμαστε πολύ στενά με τους διεθνείς εταίρους μας, με την ΕΕ, την Ομάδα των 7 (G7) και πράγματι θα εγείρουμε σύντομα το θέμα στους ομοϊδεάτες εταίρους στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών”, δήλωσε συγκεκριμένα στο Κοινοβούλιο.

Όπως εξήγησε, “Η επιτυχία του Χονγκ Κονγκ οικοδομήθηκε πάνω στην αυτονομία του, στο μοντέλο ‘μία χώρα, δύο συστήματα’. Αυτό προφανώς απειλείται εάν η Κίνα, όπως τώρα φοβόμαστε, θέσει σε ισχύ τη νομοθεσία”.

ΗΠΑ: Τέλος στα εμπορικά προνόμια του Χονγκ Κονγκ 

Η ισχύς των κανονισμών του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου που έδιναν προνομιακή μεταχείριση στο Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένων και των εξαιρέσεων στις εξαγωγές, έχει ανασταλεί, όπως ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος.

Σε ανακοίνωσή του, ο Ρος τόνισε ότι εξετάζεται η ανάληψη περαιτέρω ενεργειών για την εξάλειψη της προνομιακής αντιμετώπισης του Χονγκ Κονγκ, καθώς η Ουάσιγκτον κλιμακώνει την άσκηση πίεσης προς την Κίνα, μετά την απόφαση του Πεκίνου για την επιβολή της νέας νομοθεσίας.  

Αντιδράσεις από Ταϊβάν και Ιαπωνία  

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν προειδοποίησε σήμερα τους πολίτες της για τους κινδύνους των επισκέψεων στο Χονγκ Κονγκ, λίγες ώρες μετά την ψήφιση της νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή της η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-Γουέν, ο νέος νόμος “θα επηρεάσει δραστικά” την ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ. Η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει κάθε βοήθεια στους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ προκειμένου να προστατευθούν η δημοκρατία, η ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πόλη

Στην Ιαπωνία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα πως η κίνηση της Κίνας είναι “λυπηρή” και υποβαθμίζει την αξιοπιστία του πλαισίου διοίκησης ‘μία χώρα, δύο συστήματα’. Σε συνέχεια των δηλώσεών του, ο Γιοσιχίντε Σούγκα προειδοποίησε ότι “Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις εμπλεκόμενες χώρες για να αντιμετωπίσουμε κατάλληλα το ζήτημα αυτό”.

“Οδυνηρή” χαρακτηρίζει την απόφαση η Διεθνής Αμνηστία

“Η έγκριση του νόμου για την εθνική ασφάλεια είναι μια οδυνηρή στιγμή για τους ανθρώπους του Χονγκ Κονγκ και αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη απειλή για ταατα στη σύγχρονη ιστορία της πόλης”, σχολίασε ο Τζόσουα Ρόζενβαϊγκ, υπεύθυνος της ομάδας της Διεθνούς Αμνηστίας στην Κίνα.

“Στο εξής, η Κίνα θα έχει το δικαίωμα να δικάζει με τους δικούς της νόμους όποιον θεωρεί ύποπτο για οτιδήποτε”, διευκρίνισε χαρακτρηστικά ο Ρόζενβαϊγκ.

Το πλήρες κείμενο και οι λεπτομέρειες του νόμου δεν έχουν δημοσιευθεί, αλλά σύμφωνα πληροφορίες που μεταδίδουν τα media του Χονγκ Κονγκ, η νέα νομοθεσία που ποινικοποιεί τις διαδηλώσεις και τις πολιτικές διαμαρτυρίες, προβλέπει αυστηρές ποινές που φτάνουν ως και τα ισόβια, ενώ οι “σοβαρές” υποθέσεις θα εκδικάζονται στην ενδοχώρα, από κινεζικά δικαστήρια.

Με πληροφορίες από TheGuardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα