ΑΘΗΝΑ
11:42
|
30.04.2024
Ανοίγει ο δρόμος της έκδοσης για τον συνιδρυτή του WikiLeaks στις ΗΠΑ, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βρετανικό δικαστήριο ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση και επί της ουσίας ανοίγει τον δρόμο για την έκδοση του συνιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, στις Ηνωμένες Πολιτείες εν μέσω ανησυχιών για την κατάσταση της ψυχικής του υγείας σε περίπτωση εγκλεισμού του σε αμερικανικό σωφρονιστικό κατάστημα υψίστης ασφαλείας.

Η σημερινή απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου αποτελεί σημαντικό πλήγμα στις προσπάθειες του συνιδρυτή του WikiLeaks να αποτρέψει την έκδοσή του στις ΗΠΑ όπου αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες για κατασκοπεία. Ωστόσο η δυνατότητα για την άσκηση εφέσεων παραμένει ανοιχτή για τη νομική του ομάδα.

Οι ΗΠΑ κατέθεσαν τη φετινή χρονιά μια σειρά διαβεβαιώσεων στους Βρετανούς δικαστές, έτσι ώστε να μπορέσει να ξεπεραστεί η απόφαση του Ιανουαρίου από τη δικαστή Βανέσσα Μπαράιτσερ ότι ο Aσάνζ δεν θα μπορούσε να εκδοθεί λόγω ανησυχιών για την ψυχική του υγεία και τον κίνδυνο αυτοκτονίας του σε φυλακή υψίστης ασφαλείας των ΗΠΑ.

Ο Ανώτατος Δικαστής Λόρδος, Ίαν Μπερνέτ, μαζί με τον Λόρδο Χολρόιντ, αποφάσισαν σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο ότι η υγεία του Ασάνζ δεν διατρέχει κίνδυνο και μπορεί να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με την απόφαση που ανακοινώθηκε στις 10:15π.μ. τοπική ώρα Λονδίνου, την οποία παρακολούθησε η Λαμπρινή Θωμά διαδικτυακά για το ThePressProject (TPP), «το δικαστήριο θεωρεί επαρκείς τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ» ότι θα υπάρξουν ανθρώπινες συνθήκες κράτησης του Ασάνζ και δεν θα αποσταλεί σε ειδική φυλακή υψίστης ασφαλείας. Παράλληλα, το δικαστήριο απέρριψε όλες τις θέσεις της υπεράσπισης του Τζούλιαν Ασάνζ».

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι ο δικαστής, Λόρδος Ίαν Μπαρνέτ, που ηγείτο του δικαστηρίου δεν εμφανίστηκε στην αίθουσα σήμερα, και την απόφαση ανακοίνωσε ο δεύτερος τη τάξει των δικαστών. Μόλις χθες είχαν έρθει στο φως πληροφορίες που τον φέρουν να έχει «ιδιαίτερα φιλική σχέση» με τον σερ Άλαν Ντάνκαν, που ως υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας κανόνισε την αρπαγή του Ασάνζ από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Ενδεικτική της απόφασης να συνεχιστεί ο αγώνας για την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ είναι η ανακοίνωση του αρχισυντάκτη των Wikileaks. Η κατάθεση έφεσης από την πλευρά του ιδρυτή και δημοσιογράφου των Wikileaks, αναμένεται άμεσα. Η κράτησή του στην φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, του Λονδίνου, συνεχίζεται.

Η γενική διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας, Ανιές Καλμάρντ, δήλωσε λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης:  «Η θέση της Διεθνούς Αμνηστίας είναι ξεκάθαρη. Η κράτηση του Τζούλιαν Ασάνζ είναι αυθαίρετη και πρέπει να αφεθεί ελεύθερος. Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί σε βάρος του από τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών εγείρουν πολλά ερωτήματα για την ελευθερία του Τύπου. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι συνεχίζουμε την εκστρατεία για την αποφυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ».

Άμεση ήταν η αντίδραση και η τοποθέτηση του DiEM25 μέσω Twitter μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης: «Από σήμερα κανένας ελεύθερα σκεπτόμενος πολίτης, κανένας ευσυνείδητος δημοσιογράφος δεν μπορεί να κοιμηθεί –πόσο μάλλον να εργαστεί– με ασφάλεια ή ευκολία. Ο αγώνας για την ελευθερία της έκφρασης και της δημοσιογραφίας συνεχίζεται. Ο αγώνας για τη διάσωση του Τζούλιαν #Ασάνζ συνεχίζεται».

Ανάρτηση στο Twitter έκανε και ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας πως «ο αγώνας για να σωθεί ο Τζούλιαν συνεχίζεται».

Η διεθνής οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» έδωσαν το «παρών» έξω από το δικαστικό μέγαρο τονίζοντας ότι πρόκειται για μια κρίσιμη καμπή και στιγμή για όλους τους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο. «Οφείλουμε να υπερασπιστούμε τον Τζούλιαν Ασάνζ».

Και η ρωσική διπλωματία κατήγγειλε την απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης να ακυρώσει σε δεύτερο βαθμό την πρωτόδικη άρνηση να εκδοθεί στις ΗΠΑ ο ιδρυτής του Wikileaks.

«Αυτή η επαίσχυντη απόφαση σε μια πολιτική υπόθεση εναντίον ενός δημοσιογράφου και μιας δημόσιας προσωπικότητας φανερώνει και πάλι το όραμα του κανιβαλιστικού κόσμου του αγγλοσαξονικού διδύμου», έγραψε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, στο λογαριασμό της στο Telegram για την απόφαση κατά του Τζούλιαν Ασάνζ.

«Η Δύση γιόρτασε αξιοπρεπώς τη Διεθνή Ημέρα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (σ.σ.: στις 10 Δεκεμβρίου) και το τέλος της ‘Συνόδου Κορυφής για τη Δημοκρατία’», ειρωνεύτηκε αναφερόμενη στην εικονική σύνοδο κορυφής που οργανώθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και ολοκληρώνεται σήμερα.

Πού μπορεί να καταλήξει ο Ασάνζ;

Όπως αναφέρει η Λαμπρινή Θωμά στο TPP οι συγκεκριμένες φυλακές υψίστης ασφαλείας, ονομάζονται SAMs, φυλακές των Ειδικών Διοικητικών Μέτρων (Special Administrative Measures) και είναι «μια ξεκάθαρη εκδοχή της κόλασης» σύμφωνα με τους ίδιους τους τους δεσμοφύλακες της. Είναι γνωστή η πρόθεση των ΗΠΑ να κρατήσουν σε τέτοιου τύπου φυλακή τον Τζούλιαν Ασάνζ, αν εκδοθεί, αν και οι ίδιες διαβεβαιώνουν – μόνον κατά την έφεση – ότι δεν θα το πράξουν. Μια διαβεβαίωση που δεν έχει έρμα, καθώς αντίστοιχες έχουν καταπατηθεί στο παρελθόν.

Για αυτό και η ίδια η «απόφαση αποτελεί σκάνδαλο», καθώς υπάρχει συγκεκριμένο προηγούμενο, το οποίο είχε αναφερθεί και στη διαδικασία, κατά το οποίο οι ΗΠΑ δεν τήρησαν τις διαβεβαιώσεις τους, μετά την έκδοση του κρατούμενου στη Βρετανία.

Το Ruptly αναμεταδίδει ζωντανά όσα συμβαίνουν έξω από το δικαστικό μέγαρο του Λονδίνου:

Στο εσωτερικό των ΗΠΑ οι αντιδράσεις κατά της απόφασης είναι συνεχείς. Ενδεικτική είναι η σκληρή δήλωση του ακτιβιστή των πολιτικών δικαιωμάτων, και υποψηφίου των Αμερικανών Πρασίνων για την αντιπροεδρία το 2016, Αζαμού Μπαράκα. Ο Μπαράκα, αναφερόμενος στη σημερινή απόφαση, η οποία ήρθε την Παγκόσμια Ημέρα για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, επισημαίνει πως πλέον δεν μπορεί κανείς να ισχυρίζεται πως υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο Κόμμα των Δημοκρατικών και αυτό των Ρεπουμπλικάνων, λέγοντας πως και οι δύο είναι «νεοφασίστες».

«Ντροπή»

Η σύζυγος του Ασάνζ, Στέλλα Μόρις, χαρακτήρισε την απόφαση «επικίνδυνη και παραπλανητική» χαρακτηρίζοντας τις διαβεβαιώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών «αντιφατικές και αναξιόπιστες».

Σε δήλωσή της έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο η Στέλλα Μόρις είπε: «Τα τελευταία δυόμισι χρόνια ο Τζούλιαν κρατείται στις φυλακές ύψιστης ασφαλείας Μπελμάρς  και επί της ουσίας τελεί υπό κράτηση από τις 7 Δεκεμβρίου του 2010 . Δηλαδή είναι σε φυλακή με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εδώ και 11 χρόνια. Πόσο ακόμα θα συνεχιστεί αυτό;»

Ο αρχισυντάκτης των WikiLeaks, Κριστίν Χράφνσον δήλωσε νωρίτερα: «Η ζωή του Τζούλιαν βρίσκεται για ακόμη μια φορά σε σοβαρό κίνδυνο. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με το δικαίωμα των δημοσιογράφων να αποκαλύπτουν και να επικοινωνούν υλικό που φέρνει σε δύσκολη θέση τους μεγάλους επιχειρηματικούς κολοσσούς και τις κυβερνήσεις. Πρόκειται για το δικαίωμα ενός ελεύθερου και ανεξάρτητου μέσου επικοινωνίας να μπορεί να δημοσιεύει χωρίς να απειλείται από μια επιθετική εξουσία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΕΦΕΤ: Ανάκληση συσκευασμένης σταφίδας

Συνομιλίες συμφιλίωσης μεταξύ Χαμάς-Φατάχ στο Πεκίνο

Μάτι: Έφεση ζητά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Στόχος των Χούθι το ελληνόκτητο φορτηγό Cyclades

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα