ΑΘΗΝΑ
23:39
|
20.09.2024
Η επίσημη έκθεση του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ σχετικά με τον πληθωρισμό θα δημοσιευτεί αργότερα σήμερα Παρασκευή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 6,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, τον Νοέμβριο, αύξηση η οποία είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία από τον Ιούνιο του 1982, επισημαίνουν αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της DailyFX.

Με βάση προκαταρκτικές εκτιμήσεις, οι αναλυτές λένε ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε στο 5,2% τον Νοέμβριο από 4,5% έναν μήνα νωρίτερα, τροφοδοτούμενος από διάφορους παράγοντες, όπως οι μισθολογικές πιέσεις και οι ελλείψεις εργαζομένων, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η υψηλή ζήτηση για αγαθά.

Σε συνδυασμό με την ταχεία ανάκαμψη των βιομηχανιών που επλήγησαν από την πανδημία του Covid-19, οι παραπάνω παράγοντες ανέβασαν τις τιμές στο σύνολο των αγαθών, από την ενέργεια μέχρι τις τιμές ακινήτων. Η επίσημη έκθεση του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ σχετικά με τον πληθωρισμό θα δημοσιευτεί αργότερα σήμερα Παρασκευή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις  πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης, παραχωρώντας δήλωση αργά χθες, Πέμπτη, στην οποία επέστησε την προσοχή στις πρόσφατες μειώσεις στις τιμές της ενέργειας και των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, που θεωρούνται οι δύο κύριοι παράγοντες του πληθωρισμού στις ΗΠΑ φέτος.

«Οι πληροφορίες που θα δημοσιευτούν αύριο σχετικά με τις τιμές στον τομέα της ενέργειας τον Νοέμβριο δεν αντικατοπτρίζουν τη σημερινή πραγματικότητα και δεν αντικατοπτρίζουν τις αναμενόμενες μειώσεις των τιμών τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, όπως αυτές στην αγορά αυτοκινήτων», είπε ο Μπάιντεν. Σημείωσε επίσης ότι «η τιμή του φυσικού αερίου έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται σε εθνικό επίπεδο» μετά τη συλλογή των πιο πρόσφατων στοιχείων για τον πληθωρισμό, ενώ «οι πραγματικές τιμές φυσικού αερίου σε 20 πολιτείες είναι τώρα χαμηλότερες από τον μέσο όρο των 20 ετών».

Οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη χώρα όπου ο πληθωρισμός έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ. Σύμφωνα με δελτίο τύπου αυτής της εβδομάδας από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας (Destatis), ο πληθωρισμός στη χώρα εκτινάχθηκε επίσης στο 5,2% από 4,5% έναν μήνα νωρίτερα, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 1992.

ΠΗΓΗ: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στον ΧΥΤΑ Καρπάθου: Ήχησε το 112

Αίτημα για μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε Ζακ Κωστόπουλου

Θεσσαλονίκη: Πανεπιστημιακός καθηγητής καταδικάστηκε για εκβιασμό ερευνητών

Ανησυχία επιστημόνων για τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» που λιώνει με γοργούς ρυθμούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα