ΑΘΗΝΑ
20:42
|
28.04.2024
Σε ιστορικό υψηλό θα φτάσουν οι κλάδοι και εργαζόμενοι που θα αυξήσουν τους μισθούς τους στις ΗΠΑ μέσα στο 2022.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας αριθμός ρεκόρ πολιτειών και πόλεων στις Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξήσουν τους κατώτατους μισθούς των εργαζομένων το 2022, με πολλούς να ξεπερνούν τα 15 δολάρια την ώρα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.

Η Εθνική Επιτροπή Νόμου για την Απασχόληση διαπίστωσε ότι 25 πολιτείες και 56 δήμοι θα αυξήσουν τους κατώτατους μισθούς τους μέχρι το τέλος του 2022. Σε πολλές περιοχές, το κατώτατο όριο των μισθών θα φτάσει ή θα ξεπεράσει τα 15 $ ανά ώρα.

Τι όμως οδήγησε σε αυτήν την εξέλιξη; Υπάρχει ένα ολοένα διευρυνόμενο κύμα «άρνησης εργασίας». Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν έλλειψη εργατικού δυναμικού, με ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων να εγκαταλείπουν τη δουλειά τους, ορισμένοι οριστικά, αναφέροντας τους χαμηλούς μισθούς ως μία από τις κύριες αιτίες. Επιπλέον, ένα πλήθος εργατών έχουν συμμετάσχει σε απεργίες ή άλλες μορφές ακτιβισμού διοργανωμένες από επίσημα σωματεία αλλά και ανεξάρτητες εργατικές επιτροπές.

Οι απαιτήσεις για υψηλότερο κατώτατο μισθό αυξήθηκαν μετά την πανδημία του COVID-19: «Οι χαμηλές αμοιβές, η έλλειψη εργασιακής ασφάλειας και οι κακές συνθήκες εργασίας είναι ενδημικά στον τομέα των υπηρεσιών και σε άλλες θέσεις εργασίας πρώτης γραμμής, με δυσανάλογες επιπτώσεις στις μαύρες γυναίκες, τις Λατίνες και τους Ασιάτες Αμερικανούς», τονίζει η Εθνική Επιτροπή Νόμου για την Απασχόληση.

Ο Νοέμβριος του 2022 θα σηματοδοτήσει τη 10η επέτειο του Fight for $15, της μαζικής και ιδιαίτερα επιτυχημένης εκστρατείας που καθοδηγείται από έγχρωμους εργάτες που απαιτούν κατώτατο μισθό 15 δολάρια και τη συγκρότηση σωματείου στις επιχειρήσεις γρήγορου φαγητού.

Εικοσιμία πολιτείες και 35 πόλεις και κομητείες θα αυξήσουν τον κατώτατο μισθό τους σήμερα Σάββατο, με τις υπόλοιπες να ακολουθούν το παράδειγμά τους αργότερα μέσα στο έτος.

47 πόλεις και κομητείες θα έχουν μισθούς που θα καλύπτουν ή θα ξεπερνούν τα 15 δολάρια ανά ώρα μέχρι το τέλος του 2022. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Ουάσινγκτον και 11 κομητείες της  Καλιφόρνια, όπου έχει οριστεί ήδη ο κατώτατος μισθός στα 15 δολάρια ανά ώρα και αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις μισθών, έτσι ώστε να ληφθούν υπόψη και οι αυξήσεις του πληθωρισμού.

Υπάρχουν 10 πολιτείες η νομοθεσία των οποίων σκοπεύει σε έναν κατώτατο μισθό 15 δολαρίων σε βάθος συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, συμπεριλαμβανομένων των Καλιφόρνια, Ντέλαγουερ, Ιλινόις, Μέριλαντ, Μασαχουσέτη, Νιου Τζέρσεϊ, Κονέκτικατ, Φλόριντα και Ρόουντ Άιλαντ.

«Οι κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι, ειδικά οι μαύροι και οι λατινοαμερικανοί, έχουν κινητοποιηθεί για να απαιτήσουν υψηλότερους μισθούς, ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας — και τα καταφέρνουν», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της Εθνικής Επιτροπής, Ρεμπέκα Ντίξον.

Την ίδια στιγμή, 20 πολιτείες δεν έχουν αυξήσει ακόμα τον κατώτατο μισθό τους πάνω από το ομοσπονδιακό επίπεδο αμοιβής, το οποίο έχει παραμείνει στα 7,25 $ ανά ώρα από το 2009.

ΠΗΓΗ: Axios.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Θεσσαλονίκη: Πολιορκία εκδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα