ΑΘΗΝΑ
02:40
|
28.04.2024
Οι αρχικές εκτιμήσεις για 2.000 νεκρούς γερανούς έχουν πλέον διογκωθεί σε πάνω από 6.000.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη χειρότερη καταστροφή στην πανίδα του καταγράφει το Ισραήλ, καθώς χιλιάδες γερανοί και άλλα αποδημητικά πουλιά έχουν αρρωστήσει από τη γρίπη των πτηνών και πεθαίνουν τις τελευταίες ημέρες.

Οι αρχικές εκτιμήσεις για 2.000 νεκρούς γερανούς έχουν πλέον διογκωθεί σε πάνω από 6.000 θύματα αυτής της πανδημίας των πτηνών.

Το ξέσπασμα της γρίπης εντοπίζεται στα βόρεια της χώρας, ιδίως κοντά σε μια λίμνη σε προστατευόμενη περιβαλλοντικά περιοχή του Ισραήλ, από όπου περνούν αποδημητικά πουλιά καθ’ οδόν προς θερμότερα κλίματα τον χειμώνα.

Οι ισραηλινές αρχές απέκλεισαν πλέον την πρόσβαση στη δημοφιλή σε επισκέπτες τοποθεσία στην Κοιλάδα Χούλα.

Εκτιμάται ότι κάποια παιδιά μπορεί να ακούμπησαν άρρωστο γερανό και να μετέδωσαν άθελά τους την ασθένεια σε άλλα πτηνά.

Το αποτέλεσμα είναι υποχρεωθούν οι αρχές στη σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων πουλερικών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος του Ισραήλ Ταμάρ Ζάντμπεργκ, που έκανε λόγο για το «μεγαλύτερη πλήγμα στην άγρια φύση στην ιστορία της χώρας».

Παράλληλα εκφράζονται φόβοι για έλλειψη αυγών στην αγορά, καθώς η επιδημία έχει εξαπλωθεί σε κοτόπουλα και γαλοπούλες. Συγκεκριμένα, σήμερα, ανακοινώθηκε ότι δύο νέες εστίες μόλυνση εντοπίστηκαν στις πόλεις στις πόλεις Gadish και Ne’ot Golan. Στο Gadish, περίπου 7.400 μολυσμένα κοτόπουλα βρέθηκαν σε δύο κοτέτσια, ενώ στο Ne’ot Golan, βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί 14.000.

Η γρίπη των πτηνών μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο, χωρίς όμως σοβαρές συνέπειες. Προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα σε ανθρώπους.

Μεγάλος αριθμός κρουσμάτων γρίπης των πτηνών έχει αναφερθεί σε όλη την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως λόγω του υποτύπου H5N1, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (OIE).

Με πληροφορίες από Καθημερινή, Jerusalem Post

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα