ΑΘΗΝΑ
13:19
|
28.04.2024
Με μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, αποστάσεις και μάσκες πραγματοποιήθηκε φέτος ο Αγιασμός των υδάτων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, αποστάσεις και μάσκες πραγματοποιήθηκε φέτος ο Αγιασμός των υδάτων ενώ με αποφάσεις οικείων Μητροπόλεων υπάρχουν και περιοχές όπου δεν έγινε ρίψη του Τιμίου Σταυρού εκτός των ναών, λόγω της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστει στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων στον Άγιο Ευστράτιο και στη συνέχεια επισκέφθηκε τη Λήμνο.

Η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στη Μητρόπολη Αθηνών

Την ευχή να είναι η τελευταία χρονιά που η μεγάλη εορτή των Θεοφανείων τελείται υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά και την προτροπή όσοι δεν εμβολιάστηκαν να σπεύσουν να εμβολιαστούν, εξέφρασε σήμερα από τη Μητρόπολη Αθηνών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών τελέστηκε η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, στην οποία χοροστάτησε ο Μακαριώτατος, που άμα τη ολοκληρώσει της ευχήθηκε στους πιστούς χρόνια πολλά και καλή χρονιά.

Νωρίτερα, στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

«Το πραγματικό νόημα των Φώτων είναι η αλήθεια, η οποία σώζει»

Στον Άγιο Ευστράτιο παραβρέθηκε για τον εορτασμό των Θεοφανείων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, Ιερόθεος, και στη συνέχεια την τελετή Αγιασμού των Υδάτων και την κατάδυση του Σταυρού στο λιμάνι του νησιού.

«Θέλησα σήμερα, αυτή την πολύ σημαντική ημέρα για την Ορθοδοξία, να βρεθώ στον ακριτικό Άη Στράτη, έναν τόπο με βαριά ιστορία. Ένα τοπόσημο διχασμού και δοκιμασίας το οποίο μετατρέπεται, όμως, σε ένα ορόσημο ενότητας και αισιοδοξίας», ανέφερε σε δήλωσή του μετά την τελετή, ο πρωθυπουργός και επισήμανε:

«Έχουμε χρέος -όπως έχω πει πολλές φορές- να στηρίζουμε τα ακριτικά μας νησιά και τους συμπολίτες μας οι οποίοι αγωνίζονται να παραμένουν και να δημιουργούν στον τόπο τους. Και αυτό ακριβώς κάνουμε και εδώ στον Άη Στράτη, ένα νησί το οποίο πρωτοπόρησε στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης και έχει τη δυνατότητα να κάνει πράξη τα οράματα και τους σχεδιασμούς της τοπικής κοινωνίας, ώστε να γίνει ένα νησί πρότυπο όσον αφορά την κυκλική οικονομία.

Σήμερα είναι μία σπουδαία ημέρα για την Ορθοδοξία και το πραγματικό νόημα των Φώτων είναι η αλήθεια, η οποία σώζει. Και το νόημα αυτό, πιστεύω, ότι είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ, καθώς η χώρα μας δοκιμάζεται από τη νέα επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον και η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποκτά σε αυτή τη συγκυρία την ξεχωριστή της σημασία.

Εύχομαι από τον ακριτικό Άη Στράτη Χρόνια Πολλά σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες. Καλή φώτιση, πρωτίστως στους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι και ακόμα προβληματίζονται εάν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Τους ενθαρρύνω και από εδώ να κάνουν αυτή την επιλογή, αυτή την επιλογή ζωής, αυτή την επιλογή προστασίας για τη δική τους ζωή αλλά και για την ασφάλεια και την υγεία όσων αγαπούν. Και πάλι Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες».

Κατά την παρουσία του από νωρίς το πρωί στον Άγιο Ευστράτιο ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τη δήμαρχο Μαρία Κακαλή με την οποία συζήτησε για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς και αυτά που χρειάζεται να γίνουν στο νησί, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους του νησιού και να τους ευχηθεί χρόνια πολλά και καλή χρονιά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Μουσείο Δημοκρατίας, που αποτελεί σημαντικό χώρο μνήμης, και παρακολούθησε την ξενάγηση από τον Βύρωνα Μανικάκη, ο οποίος έχει ασχοληθεί με τα εκθέματα στο μουσείο αλλά και με την ιστορία του νησιού.

Πριν αναχωρήσει από το μουσείο, ο πρωθυπουργός άφησε το δικό του μήνυμα στο βιβλίο επισκεπτών: «Με συγκίνηση επισκέπτομαι έναν τόπο μνήμης μιας δύσκολης εποχής για την πατρίδα μας. Ο Άη Στράτης άφησε, μαζί με τη χώρα, πίσω τις εποχές του διχασμού. Η ιστορία όμως είναι παρούσα, να μας θυμίζει ότι η χώρα υπέστη δεινά όταν διχάστηκε και μεγαλούργησε όταν ενώθηκε».

Κλείνοντας την επίσκεψή του στον Άγιο Ευστράτιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στη Μαράσλειο Σχολή ενώ επόμενος σταθμός της σημερινής του επίσκεψης ήταν η Λήμνος.

Τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο Β΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Μητσοτάκης: Το μήνυμα του εμβολιασμού πρέπει να είναι συνεχές

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου, το οποίο λειτουργεί παράλληλα ως εμβολιαστικό κέντρο για ενήλικες και παιδιά. Εκεί είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους της ιατρικής μονάδας, επισημαίνοντας τη σημασία του εμβολιασμού για όλους, ενόψει και της επαναλειτουργίας των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου.

«Το μήνυμα του εμβολιασμού πρέπει να είναι συνεχές, διότι έβλεπα και πάλι τώρα τα τελευταία στοιχεία των διασωληνωμένων. Όλοι οι διασωληνωμένοι στη χώρα, όλοι, είναι Δέλτα. Δεν έχουμε ακόμα, ευτυχώς, καμία διασωλήνωση Όμικρον, καμία. Αλλά από τους διασωληνωμένους αυτή τη στιγμή το 86% είναι ανεμβολίαστοι. Και είναι πραγματικά κρίμα. Κάθε ημέρα, ακόμα, υπάρχουν συμπολίτες μας που χάνουν τη ζωή τους επειδή δεν επέλεξαν το προφανές και το ασφαλές», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τώρα που θα ανοίξουμε και τα σχολεία αποκτά μια ξεχωριστή σημασία ο εμβολιασμός, αν και το πιο σημαντικό για τα σχολεία αυτή τη στιγμή είναι να τηρούμε τα μέτρα, κυρίως τη μάσκα, και να κάνουμε συχνά τεστ έτσι όπως τα έχουμε προγραμματίσει, για να μπορούμε να έχουμε πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε τη σημασία της ενισχυτικής δόσης. «Έχουμε πάει πολύ καλά με την τρίτη δόση. Την ανοίξαμε πριν από όλους τους άλλους στην Ευρώπη, οπότε προφθάσαμε και χτίσαμε τείχος ανοσίας», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι η ευρύτερη εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον στο 82%.

Στην 130 Σμηναρχία Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας

Στην 130 Σμηναρχία Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρίσκεται στη Λήμνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε χρόνια πολλά και καλή χρονιά στις γυναίκες και τους άνδρες της Πολεμικής μας Αεροπορίας που υπερασπίζονται καθημερινά την πατρίδα και τους ευχαρίστησε για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν.

Ενημερώθηκε για τη λειτουργία της 130ΣΜ της Πολεμικής Αεροπορίας, από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον διοικητή της, σμήναρχο Γρηγόρη Καραμπιτιάνη.

Ο πρωθυπουργός εξήρε το υψηλό φρόνημα, τον επαγγελματισμό και την προσήλωση όσων υπηρετούν στη Σμηναρχία Μάχης και ευχαρίστησε για όλα όσα προσφέρουν τους πιλότους και τους τεχνικούς των αεροσκαφών F-16, που εκείνη την ώρα βρίσκονταν σε κατάσταση ετοιμότητας (Readiness).

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον δήμαρχο Λήμνου Δημήτρη Μαρινάκη και συζήτησε με νέους που διαμένουν μόνιμα στο νησί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται πλέον για όσους δραστηριοποιούνται στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λήμνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε επίσης το οινοποιείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού του νησιού, όπου είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στη μονάδα παραγωγής κρασιού, ενώ βρέθηκε και σε πρωτοποριακό, οικογενειακό, οινοποιείο του νησιού, που προσφέρει στους επισκέπτες του κτήματος τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τα κρασιά που παράγει.

Στην ακριτική Γαύδο η ΠτΔ: Ευχές για ένα αύριο περισσότερο υπεύθυνο, αισιόδοξο και ελπιδοφόρο

Στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, την ακριτική Γαύδο, επέλεξε να γιορτάσει τα Θεοφάνεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, η Πρόεδρος με την επιλογή της σηματοδότησε τη στήριξη των πιο απομακρυσμένων και ακριτικών περιοχών της χώρας, ως σύμβολα μιας ισχυρής Ελλάδας.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έφτασε στο ακριτικό νησί με πλοίο από την Χώρα Σφακίων. Πρώτος σταθμός τής επίσκεψης της ήταν το λιμάνι του Καραβέ όπου στο εκεί ξωκκλήσι τελέστηκε ο Αγιασμός των υδάτων.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής καθαγιασμού των υδάτων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε για τα Θεοφάνεια και εξέφρασε τη στήριξη της στους νησιώτες.

«Σήμερα, γιορτή των Θεοφανείων, ημέρα που γιορτάζουμε τη βάφτιση του Χριστού και που φέρει το βαθύ συμβολικό μήνυμα της πνευματικής αναγέννησης, καλούμαστε να δούμε με μεγαλύτερη διαύγεια τις επιλογές μας, τη στάση μας απέναντι στη ζωή, την ηθική μας υποχρέωση απέναντι στους συνανθρώπους μας. Από το νοτιότερο άκρο της πατρίδας μας και της Ευρώπης, τη Γαύδο, κοντά στους νησιώτες μας που διαφυλάσσουν μια όμορφη κοιτίδα ελληνισμού, εύχομαι καλή φώτιση σε όλους μας, για ένα αύριο περισσότερο υπεύθυνο, αισιόδοξο και ελπιδοφόρο» ανέφερε στη δήλωση της η κ. Σακελλαροπούλου.

Επίτιμη δημότης Γαύδου η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Επίτιμη δημότης της ακριτικής Γαύδου, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σε ένδειξη σεβασμού προς το πρόσωπο της πρώτης Ελληνίδας που ασκεί το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, όπως αναφέρει η απόφαση χαρακτηριστικά, ανακηρύχθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στη διάρκεια ειδικής τελετής στο δημοτικό κατάστημα Γαύδου.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, στην αντιφώνηση της στη διάρκεια της τελετής, εξέφρασε τη χαρά της που βρίσκεται στη Γαύδο, λέγοντας ότι κάθε φορά που επισκέπτεται ένα ακριτικό νησί, νιώθει πως η καρδιά του ελληνισμού χτυπάει πιο δυνατά· πως κάθε πράξη και κάθε λέξη μετρούν διπλά.

«Κι αυτό γιατί η απόφαση των νησιωτών μας να ζήσουν στη μεθόριο της πατρίδας μας, υπογραμμίζοντας την ελληνικότητά της με την ζωντανή και δραστήρια παρουσία τους, ενέχει αναμφισβήτητα ηρωισμό. Δεν παραμένουν στον τόπο της καταγωγής τους, επειδή έτυχε να γεννηθούν εκεί. Δεν αντιμετωπίζουν την απομόνωση και τις δυσκολίες της χειμερινής περιόδου προσβλέποντας απλώς στην ανταποδοτική ευφορία των καλοκαιρινών μηνών. Μένουν στα νησιά τους από επιλογή. Η απόφασή τους είναι μια εκδήλωση γνήσιου πατριωτισμού. Μια πράξη με εξαιρετική εθνική σημασία» επισήμανε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε συγκινημένη που βρίσκεται στο νοτιότερο ελληνικό και ταυτόχρονα ευρωπαϊκό άκρο, όπως τόνισε, συμπληρώνοντας ότι η Γαυδος αποτελεί «ένα κομμάτι ελληνικής γης καταμεσής στο λιβυκό πέλαγος, έναν τόπο σπάνιας ομορφιάς, που δεν απεμπόλησε τον σεβασμό προς τη φύση στον βωμό του εφήμερου κέρδους. Έναν τόπο όπου ο άνθρωπος αισθάνεται, μέσα από τον δεσμό με τον φυσικό κόσμο, ισορροπία σώματος και πνεύματος».

Αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία για την Γαύδο και τον ρόλο της, προσθέτοντας ότι «σήμερα η όμορφη αυτή ακριτική γωνιά, με όλους εσάς, σταθερούς φύλακες των συνόρων τής Ελλάδας και της Ευρώπης, μας γεμίζει με συναισθήματα εθνικής αυτοπεποίθησης και περηφάνιας».

Η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που όπως είπε γνωρίζει ότι αντιμετωπίζει το νησί με

την ανεξέλεγκτη αύξηση του τουρισμού που απειλεί να διαταράξει το ευαίσθητο οικοσύστημα των παράκτιων αμμοθινών και να υποβαθμίσει έναν από τους τελευταίους περιβαλλοντικούς θησαυρούς της Ευρώπης.

«Γνωρίζω τις ελλείψεις σε νερό, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, το ατελέσφορο των ως τώρα γεωτρήσεων, όπως και τα σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης που αντιμετωπίζετε. Αντιλαμβάνομαι ότι χρειάζονται περισσότερα έργα οδοποιίας και διευθέτησης των ομβρίων υδάτων, ότι είναι απαραίτητη η εγκατάσταση μονάδων βιολογικού καθαρισμού, ότι επείγει η ενεργειακή αυτονόμηση του νησιού» σημείωσε.

Τέλος δήλωσε ότι αποτελεί μεγάλη χαρά για εκείνη που από σήμερα είναι και εκείνη δημότης της Γαύδου, αναφέροντας ότι αντιλαμβάνεται «την υποχρέωση της Πολιτείας να είναι παρούσα και στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της πατρίδας μας, και ιδίως στα ακριτικά της νησιά, που μέσα σε αντίξοες συνθήκες διατηρούν ζωντανές, διάσπαρτες στα πελάγη μας, κοιτίδες ελληνισμού».

Σε γεύμα με τους 48 κατοίκους της Γαύδου, η ΠτΔ Κατερινα Σακελλαροπούλου

Στους 48 κατοίκους της ακριτικής Γαύδου παρέθεσε γεύμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που εξέφρασε τη χαρά της για την παρουσία της, την ημέρα των Θεοφανείων, στο ακριτικό νησί, το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Η κυρία Σακελλαροπούλου συνομίλησε με τους κατοίκους που ήταν ιδιαίτερα θερμοί με την Πρόεδρο, μιλώντας της για την καθημερινότητα στο νησί και τις ομορφιές του.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μια κίνηση άκρως συμβολική βρέθηκε ανήμερα των Θεοφανείων στη Γαύδο όπου παρακολούθησε την τελετή καθαγιασμού των υδάτων, ενώ αμέσως μετά ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης της περιοχής.

Ξεναγήθηκε σε σημεία του νησιού, όπως στο σπίτι των εξόριστων στη θέση Σαρακίνικο. Την ξενάγηση της στο χώρο έκανε ο ιστορικός -ερευνητής Δημήτρης Δαμασκηνός, ενώ αμέσως μετά η κυρία Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε τον σταθμό βαθμονόμησης δορυφόρων αλτιμετρίας. Εκεί την υποδέχθηκε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντοπουλος και οι αντιπρυτάνεις Μιχαλης Ζερβακης και Μιχάλης Λαγουδάκης. Η ΠτΔ ξεναγήθηκε από τον καθηγητή Σταύρο Μερτίκα της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Στη συνέχεια μετέβη σε σημείο όπου πραγματοποιήθηκε σύνδεση με την European Space Agency και είχε επικοινωνία με τον Dr Craig Donlon, Head of Earth Surfaces and Interior Section, Earth and Mission Science Division, European Space Agency /ESTEC. Ακολούθως επισκέφθηκε το στρατιωτικό φυλάκιο.

Στη Λήμνο για τα Θεοφάνεια ο Ν. Ανδρουλάκης

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες δυσκολίες που βιώνουν οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, στη Λήμνο όπου βρίσκεται για τον εορτασμό των Θεοφανείων.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ευχήθηκε «χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες απανταχού της Γης» και προσέθεσε: «Εδώ από τη Λήμνο θέλω να εκφράσω την αμέριστη αλληλεγγύη μου για όλους τους κατοίκους των ακριτικών μας νησιών και να τους δεσμευθώ ότι θα κάνω ό,τι μπορώ για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες δυσκολίες που βιώνουν».

Κουτσούμπας: Μόνο η ενωμένη εργατική-λαϊκή πάλη μπορεί να φωτίσει το δρόμο της υπεράσπισης της υγείας, της δουλειάς, του εισοδήματος

«Η ευχή για τη σημερινή μέρα είναι, επιτέλους, να δώσουμε ένα τέλος στα ψέματα και τις αυταπάτες» αναφέρει ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε δήλωση του με την ευκαιρία της γιορτής των Θεοφανείων.

«Μην περιμένετε σωτήρες, μόνο ο λαός θα σώσει το λαό, μόνο η ενωμένη εργατική – λαϊκή πάλη, η κοινωνική συμμαχία, μπορούν να φωτίσουν πραγματικά το δρόμο της υπεράσπισης και ανάπτυξης της υγείας, της δουλειάς, του εισοδήματος του λαού μας» προσθέτει ο κ. Κουτσούμπας και έχετε χρόνια πολλά σε όλους και όλες!

Μήνυμα ενότητας απηύθυνε ο υπουργός Μετανάστευσης Ν. Μηταράκης και μήνυμα φώτισης προς όσους αντιμετωπίζουν διστακτικά τον εμβολιασμό τους

«Μήνυμα ενότητας προς συμπολίτες μας που οχυρώνονται πίσω από  «χαρακώματα» έντασης και διχόνοιας, ενώ καλούμαστε να διαχειριστούμε κρίσεις» απηύθυνε σήμερα από τη Χίο όπου και εκλέγεται ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, με αφορμή τη γιορτή των Θεοφανείων.
Στην ανάρτησή του ο κ. Μηταράκης σχολίασε έμμεσα με αυτόν τον τρόπο τα όσα συνέβησαν στη Μυτιλήνη αλλά και στη Χίο όπου συγκεντρώσεις δεν επέτρεψαν την αποβίβαση μηχανημάτων που τουλάχιστον για την περίπτωση της Χίου προορίζονταν για την κατασκευή της νέας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής.
Και συνέχισε ο κ. Μηταράκης: «Η φετινή μεγάλη εορτή των Θεοφανείων εκπέμπει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα. Ένα μήνυμα φώτισης προς συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν ακόμα διστακτικά τον εμβολιασμό τους, ακόμα και την κρίσιμη ώρα που η μετάλλαξη «Ο» κατακλύζει τη χώρα. Αλλά και ένα Χρόνια πολλά από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Λιθί της Χίου!».

Μπακογιάννης: «Να βγούμε από αυτήν την δοκιμασία πιο δυνατοί»

Με λαμπρότητα, αλλά και περιοριστικά μέτρα  εορτάσθηκαν τα Θεοφάνεια στο δήμο Αθηναίων με την θεία λειτουργεία να  τελείται στον ιερό ναό του Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι   παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη , της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως,  του υπουργού Υγείας Θ.Πλεύρη του υπουργού Τουρισμού Β. Κικίλια καθώς και της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων.

Ακολούθησε ο καθιερωμένος καθαγιασμός των Υδάτων από την Δεξαμενή στο Κολωνάκι.  

«Φέτος γιορτάζουμε τα Θεοφάνεια υπό πολύ ιδιαίτερες συνθήκες στο πλαίσιο της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. Εύχομαι η χρονιά που μόλις ξεκίνησε να σηματοδοτήσει την οριστική ελευθερία μας από την πρωτοφανή κρίση» δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

«Εύχομαι με την ευλογία του Θεού, της επιστήμης,  των εμβολίων και των φαρμάκων να βγούμε από αυτήν την δοκιμασία πιο δυνατοί »δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Κέρκυρα: Για αρκετά λεπτά «πάλεψαν» με τα παγωμένα νερά του Ιονίου θαρραλέοι κολυμβητές προκειμένου να βρουν τον Σταυρό

Λεπτά αγωνίας πέρασαν σήμερα όλοι όσοι παραβρέθηκαν στην τελετή του Αγιασμού των υδάτων, στο Παλιό Λιμάνι της Κέρκυρας, καθώς για περισσότερο από δέκα λεπτά, παρά τις προσπάθειες των θαρραλέων κολυμβητών, δεν βρισκόταν ο ιερός ξύλινος Σταυρός, που έριξε ο Μητροπολίτης προκειμένου να «αγιάσει» τα νερά.

Το γεγονός έφερε μνήμες των Θεοφανίων του 2019, όταν ο ξύλινος σταυρός χάθηκε στα νερά του Ιονίου και χρειάστηκε δύτης για να τον βρει.

Τυχερός στάθηκε σήμερα ένας νεαρός που «βούτηξε» για πρώτη φορά και ήταν όπως ο ίδιος είπε «κάτι που το ήθελε όλη του τη ζωή». «Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο, αγάπη, ειρήνη και πίστη πάνω από όλα» ευχήθηκε ο κολυμβητής Γιάννος Μάρκου.

Ο καθιερωμένος Αγιασμός των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην Κέρκυρα τελέστηκε, λίγο μετά τις 12:00, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στο Μητροπολιτικό Ναό του νησιού, παρουσία Αρχών και κόσμου, τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Εορτασμός των Θεοφανείων στην παλιά παραλία Θεσσαλονίκης

Με κατάνυξη γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στη Θεσσαλονίκη, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, του κλήρου, των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας και πολιτών.

Ο καθιερωμένος αγιασμός πραγματοποιήθηκε μετά τη Θεία Λειτουργία, στις 10:00, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά και ακολούθησε επίσημη πομπή μέχρι το παραλιακό μέτωπο, υπό τους ήχους της μπάντας.

Η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού έγινε λίγο μετά τις 11:00 στην παλιά παραλία, στη συμβολή της Λεωφόρου Νίκης με την οδό Αγίας Σοφίας, και κολυμβητές από δύο ρυμουλκά πλοία έπεσαν στα νερά για να τον πιάσουν.

Στο πλακόστρωτο της παραλίας είχαν τοποθετηθεί διαχωριστικά κιγκλιδώματα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στον χώρο της εκδήλωσης, ενώ οι προσερχόμενοι φορούσαν μάσκες προστασίας από τον κορονοϊό.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο πρόεδρος του κόμματος «Ελληνική Λύση» Κυριάκος Βελόπουλος, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, βουλευτές, στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, κληρικοί, μέλη εθελοντικών ομάδων, κ.ά.

Τον Σταυρό ανέσυρε από τα κύματα του Θερμαϊκού ο 19χρονος Θεσσαλονικιός, φοιτητής Οικονομικών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, Σωτήρης Ευαγγέλου. «Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα, καλή χρόνια σε όλους, με υγεία, χρόνια πολλά» ευχήθηκε σε δηλώσεις του.

Συγκινημένοι, οι γονείς του παρακολούθησαν τον ίδιο και τον 28χρονο αδελφό του, γεωπόνο, δόκιμο των Ειδικών Δυνάμεων στην προσπάθεια τους να πιάσουν το Σταυρό. Όπως ανέφεραν ο μεγαλύτερος γιος τους βουτάει για τον Σταυρό ανελλιπώς τα έξι, επτά τελευταία χρόνια.

«Νοιώθουμε μεγάλη υπερηφάνεια και ευλογία… σαν να μπήκε ευλογία στο σπίτι μας» δήλωσε ο πατέρας του Σωτήρη, Γιάννης Ευαγγέλου. Και η μητέρα τους Ειρήνη Αρβανίτη δήλωσε και εκείνη την υπερηφάνεια της για το γεγονός ότι και τα δύο παιδιά της βουτούν για τον Σταυρό και προσέθεσε: «Φέτος ήταν τυχερός ο μικρός, του χρόνου εύχομαι να είναι και η σειρά του μεγάλου για πιάσει τον Σταυρό. Εύχομαι καλή χρονιά να έχουμε και να φύγει αυτή η λαίλαπα του κορονοϊού για να μπορούμε να έρθουμε και πιο κοντά σαν άνθρωποι».

Δεύτερος κολυμβητής που έφτασε στον Σταυρό ήταν ο 52χρονος Στέλιος Βαμβακόπουλος, ο οποίος βουτάει στα νερά κάθε χρόνο τα Θεοφάνεια, εδώ και 33 χρόνια. «Από το 1989 βουτάω, πέρασα προ καιρού κι ένα πρόβλημα υγείας και το είχα τάμα».

Δηλώσεις επισήμων

«Η σημερινή μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, ας αποτελέσει αφετηρία για καλύτερες και πιο φωτεινές μέρες για την πατρίδα μας, τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη» δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης και συνέχισε:

«Με εθνική αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια αντιμετωπίζουμε τις εξωτερικές προκλήσεις, διασφαλίζουμε τα δίκαια και τα δικαιώματά μας στη γη και στις θάλασσες μας και συνεχίζουμε αταλάντευτα την πορεία που χαράξαμε για ανάταξη της οικονομίας και ανάταση της κοινωνίας μας. Χτίζουμε τις βάσεις για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε πιο γρήγορα, πιο μπροστά, πιο ψηλά. Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες, καλή φώτιση σε όλες και όλους».

«Είναι μια μεγάλη μέρα για την Ορθοδοξία και τον ελληνισμό» δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ευχήθηκε «χρόνια πολλά και καλή φώτιση σε όλους, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες, που έχουμε μπροστά μας, αλλά και για να οδηγήσουμε τη χώρα μας, το ταχύτερο, στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη». «Χρόνια πολλά σε όλους τους Μακεδόνες. Είμαι βέβαιος ότι με πίστη στις δυνάμεις μας θα τα καταφέρουμε. Χρόνια πολλά» προσέθεσε.

«Σήμερα μέρα των Φώτων, καλή φώτιση σε όλους και όλες» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και συνέχισε: «Υπομονή στις δυσκολίες και επιμονή στη δημιουργία για την πόλη και την πατρίδα μας. Χρόνια πολλά σε όλους και όλες».

Ο καθιερωμένος Αγιασμός των υδάτων τελέστηκε με τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό και σε άλλες Μητροπόλεις και ενορίες της Θεσσαλονίκης.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε στον Πειραιά η τελετή κατάδυσης του Σταυρού και ο Αγιασμός των υδάτων

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα αλλά και μέτρα προστασίας για τον κοροναϊό, τελέστηκε και φέτος στο πρώτο μεγάλο λιμάνι της χώρας τον Πειραιά, η τελετή του Αγιασμού των υδάτων χοροστατούντος του Μητροπολίτου Πειραιώς & Φαλήρου κ. Σεραφείμ.

Στην τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, παραβρέθηκε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, ενώ άνδρες του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων έπιασαν τον Σταυρό.

Νωρίτερα στον καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία.

«Σήμερα είναι μία ημέρα ελπίδας και φώτισης για όλες και όλους. Το 2022 πρέπει και θα είναι μία χρονιά όπου θα αξιοποιήσουμε τα επιτεύγματα της επιστήμης, θα κερδίσουμε πίσω τη ζωή μας και θα νικήσουμε την πανδημία» τόνισε σε δήλωσή του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Εργαζόμαστε συστηματικά ώστε η νέα χρονιά να φέρει ανάπτυξη, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής αλλά και συνέχεια των αλλαγών που βελτιώνουν τη ζωή κάθε πολίτη» προσέθσε ο υπουργός και ευχήθηξε χρόνια πολλά, υγεία και προκοπή για όλους, ήρεμες θάλασσες και καλά ταξίδια στους Έλληνες ναυτικούς. 

«Σήμερα είναι μία μεγάλη γιορτή για την Ορθοδοξία και όλοι εμείς εδώ από τον Πειραιά, το πρώτο λιμάνι της χώρας, ήρθαμε να αγιάσουμε τα ύδατα και να κάνουμε δύο ευχές: να ευχηθούμε να είναι γαλήνιες οι θάλασσες για όλους τους ναυτικούς μας και να απαλλαγούμε όσο πιο γρήγορα από αυτόν τον υγειονομικό εφιάλτη που ζούμε» δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστας Κατσαφάδος.

«Χρόνια πολλά και καλά με πολύ φως στη ζωή όλων μας» ευχήθηκε από την πλευρά της η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μηχαηλίδου. Τόνισε ότι «η σημερινή γιορτή των Θεοφανείων σηματοδοτεί την ελπίδα την αγάπη και την αισιοδοξία» προσθέτοντας: «Εύχομαι η φετινή χρονιά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη με ίσες ευκαιρίες και χωρίς αποκλεισμούς για καμία και για κανέναν. Είμαστε εδώ ώστε να μην αφήσουμε κανέναν πίσω”.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης ανέφερε ότι με ιδιαίτερη λαμπρότητα σήμερα στον Πειραιά και στο μεγάλο λιμάνι της χώρας τελέστηκε ο εορτασμός των Θεοφανείων. Ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες, σε όλους τους Πειραιώτες και εξέφρασε την ελπίδα κα την ευχή «το φως των ημερών μαζί με τις ιδεολογικές και ατομικές προσπάθειες με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να βοηθήσουμε να ξεπεράσουμε την πανδημία».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας ευχήθηκε χρόνια πολλά, «το φως της ελπίδας των Θεοφανείων να φωτίσει και τις ψυχές και τη ζωή και τους αγώνες του ελληνικού λαού με αισιοδοξία και δύναμη για να ξεπεραστούν όλες οι δυσκολίες».

Πάτρα: Ένας 23χρονος έπιασε τον Σταυρό στα νερά του βόρειου λιμανιού και τον χάρισε σε μία 9χρονη κολυμβήτρια

Περισσότερα από 30 άτομα βούτηξαν σήμερα στα νερά του βόρειου λιμανιού της Πάτρας, για να πιάσουν τον σταυρό. Τελικά, τον σταυρό τον έπιασε ένας 23χρονος, ο οποίος στην συνέχεια τον παρέδωσε στον μητροπολίτη Πατρών, Χρυσόστομο. Αμέσως μετά, ο μητροπολίτης δώρισε στο 23χρονο έναν σταυρό, ο οποίος με την σειρά του τον χάρισε σε μία 9χρονη, που είχε πέσει μαζί με τους υπόλοιπους κολυμβητές στα νερά του λιμανιού.

Μιλώντας για τη πράξη του 23χρονου, ο μητροπολίτης την χαρακτήρισε, «πολύ συγκινητική».

Σε δηλώσεις που έκανε ο 23χρονος ευχήθηκε υγεία και τύχη σε όλον τον κόσμο, ενώ όπως προσέθεσε, βουτάει στα νερά του λιμανιού, ανήμερα το Θεοφανείων, από το 2010, εκτός από πέρυσι που δεν επετράπη λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού.

Ρέθυμνο: Με μέτρα προστασίας ο φετινός εορτασμός των Θεοφανείων

Με σύμμαχο τον καλό καιρό και τον φωτεινό ήλιο εορτάστηκαν στο Ρέθυμνο τα Άγια Θεοφάνια με τη συμμετοχή κλήρου, των Αρχών και πολιτών που σεβάστηκαν και τήρησαν τα υγειονομικά μέτρα.

Στο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό τελέστηκε η Θεία Λειτουργία, ο Αγιασμός και η Δοξολογία από τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ευγένιο, ο οποίος έστειλε με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας το μήνυμα για σεβασμό και κοινωνική ευθύνη καθώς και για τη δέουσα προσοχή στις οδικές αρτηρίες από τους οδηγούς με στόχο την αποφυγή τροχαίων δυστυχημάτων.

Ο Αγιασμός των υδάτων πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα στο λιμάνι του Ρεθύμνου όπου ο Σταυρός έφτασε συνοδεία κλήρου και λαού και υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου με πομπή.

Πολλοί νέοι βούτηξαν στα νερά για να εκπληρώσουν κάποιο τάμα ή τηρώντας το έθιμο και ευλογήθηκαν από τον μητροπολίτη ο οποίος παρέδωσε στον νέο που έπιασε πρώτος τον Τίμιο Σταυρό ένα χρυσό σταυρό να τον φέρει πάνω του για προστασία.

Από την προκυμαία του Ενετικού Λιμανιού ο κόσμος παρακολούθησε την τελετή Αγιασμού των υδάτων και στη συνέχεια κατέκλυσε την παραλία και την παλιά πόλη εκμεταλλευόμενος τον καλό καιρό που δεσπόζει στη σημερινή ημέρα. Με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας και της βόλτας τους, αρκετοί πολίτες πραγματοποίησαν σε φαρμακεία της πόλης διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό χωρίς όμως να σχηματιστούν μεγάλες ουρές αναμονής.

Μήνυμα Κατσανιώτη για τη γιορτή των Θεοφανείων

Μήνυμα για τη γιορτή των Θεοφανείων ανάρτησε στο λογαριασμό του στο twitter ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης.

«Χρόνια πολλά, υγεία και φώτιση σε όλους τους Έλληνες εντός και εκτός συνόρων!», ανέφερε ο κ. Κατσανιώτης.

Βαρβιτσιώτης: Τα Θεοφάνεια να φέρουν περισσότερο φως στη ζωή όλων μας

«Εύχομαι τα Θεοφάνεια να φέρουν περισσότερο φως στη ζωή όλων μας», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε ανάρτησή του στο twitter.

«Χρόνια Πολλά και ευλογημένα! Χρόνια Πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Νέο βίντεο με ισραηλινούς ομήρους έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς

Ο Στόλος της Ελευθερίας αναβάλλει το ταξίδι του στη Γάζα

Οργή κατά Μπάιντεν στο ετήσιο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα