ΑΘΗΝΑ
22:01
|
30.04.2024
Σωρεία αποχωρήσεων από διεθνές Φεστιβάλ με τους καλλιτέχνες να καλούν σε μποϊκοτάζ, εκφράζοντας βαθύ προβληματισμό για την ανοχή της διοργάνωσης στο artwashing του Ισραήλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι από 20 καλλιτέχνες και φορείς αποχώρησαν από το Φεστιβάλ του Σίδνεϊ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την χορηγία δεκάδων χιλιάδων δολαρίων από την ισραηλινή πρεσβεία, εγκαλώντας τη διοργάνωση για ανοχή στη συγκάλυψη του ισραηλινού απαρτχάιντ μέσω της τέχνης.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για την άρνηση του Φεστιβάλ του Σίδνεϊ να διακόψει τους δεσμούς του με το καθεστώς απαρτχάιντ του Ισραήλ, παρά τις επείγουσες εκκλήσεις πολλών καλλιτεχνών και οργανώσεων. Το Φεστιβάλ αποφάσισε να δεχθεί χρηματοδότηση από την Πρεσβεία του Ισραήλ, ανάγοντας την πρεσβεία σε εταίρο» επισημαίνουν σε ανοιχτή επιστολή τους δεκάδες καλλιτέχνες, σωματεία και φορείς, αντιδρώντας στην απόφαση του Φεστιβάλ να δεχθεί χρηματοδότηση από την Πρεσβεία του Ισραήλ, με αποτέλεσμα την απόσυρση τουλάχιστον 23 παραστάσεων. 

Το Ισραήλ χρησιμοποιεί εδώ και καιρό τον πολιτισμό και τις τέχνες για να κρύψει τις φρικαλεότητές του εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Το ισραηλινό καθεστώς και ο μηχανισμός του καταστέλλει καθημερινά  την ελευθερία του λόγου, της αναπαράστασης, της κριτικής και της έκφρασης όλων των Παλαιστινίων. Την ίδια ώρα που ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρεται για τις τέχνες και προωθεί τον πολιτισμό μέσω συνεργασιών όπως αυτή με το Φεστιβάλ του Σίδνεϊ, το ισραηλινό κράτος συνεχίζει να αφαιρεί, να διώκει και να τιμωρεί καλλιτέχνες όπως οι ποιητές Dareen Tatour και Mohammed El Kurd και ο σκιτσογράφος Hafez Omar που τόλμησαν να εκφραστούν ανοιχτά ενάντια στη βιαιότητά του

«Λατρεύω το Φεστιβάλ και μου αρέσει να λέω αστεία, αλλά το να υπερασπίζομαι τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αντιστέκομαι σε ένα σύστημα απαρτχάιντ είναι πιο σημαντικό» ανέφερε σε tweet του ο Αυστραλός κωμικός Τομ Μπάλαρντ (Tom Ballard) ανακοινώνοντας την απόσυρση της συμμετοχής του από την εκδήλωση.

Στην επιστολή, την οποία συνυπογράφουν μεταξύ άλλων καλλιτέχνες υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένων των ηθοποιών Saleh Bakri και Miriam Margolyes, του καλλιτέχνη Sleiman Mansour, του κωμικού Nazeem Hussein, του ποιητή Remi Kanazi και τω καλλιτεχνών hip -hop Lowkey και Barkaa, υπογραμμίζεται η πολιτική διάσταση της τέχνης, με τους καλλιτέχνες να σημειώνουν πως «σε απάντηση στις ανησυχίες που εγείρονται από καλλιτέχνες και μέλη της κοινότητας, το Φεστιβάλ του Σίδνεϊ ισχυρίστηκε ότι είναι ένας “μη πολιτικός” οργανισμός. Αυτή η δήλωση είναι ανειλικρινής. Η ύπαρξη σε κλεμμένη γη είναι πολιτική. Το να κάνεις τέχνη είναι πολιτικό».

Σε ανάρτησή του στο Τwitter, o καλλιτέχνης Μάρκους Γουέιλ (Marcus Whale) επεσήμανε από την πλευρά του πως «για να είμαι σαφής, ναι μποϊκοτάρω το Φεστιβάλ του Σίδνεϊ 2022. Η Ισραηλινή Πρεσβεία, ένας μέγας χορηγός του Sydfest 2022, συνεργάζεται με δυτικά πολιτιστικά ιδρύματα για να παρουσιάσει το Ισραήλ ως φιλελεύθερη δημοκρατία από τη μία πλευρά, ενώ την ίδια ώρα επιβάλλει βάναυσα καθεστώς κατοχής και απαρτχάιντ. Όχι πια».

«Η συνεργασία του Φεστιβάλ με την Ισραηλινή Πρεσβεία επιχειρεί να “ξεπλύνει” τον βίαιο έλεγχο του ισραηλινού καθεστώτος στις ζωές των Παλαιστινίων και δίνει τη δυνατότητα στο κράτος του απαρτχάιντ να συνεχίσει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων ατιμώρητα. Η αποδοχή χρηματοδότησης από ένα καθεστώς εποίκων-αποικιακού απαρτχάιντ είναι πολιτική» αναφέρεται επίσης στην επιστολή, με τους καλλιτέχνες να καταλήγουν πως «το Φεστιβάλ του Σίδνεϊ δεν μας άφησε άλλη επιλογή από το να αποσυρθούμε και να καλέσουμε και άλλους σε μποϊκοτάζ. Δεν μπορούμε να είμαστε συνένοχοι στην καταπίεση των Παλαιστινίων ή οποιουδήποτε άλλου λαού. Δεν θα εμφανιστούμε ούτε θα παρευρεθούμε σε Φεστιβάλ όπου το λογότυπο του ισραηλινού καθεστώτος με το χρώμα του ουράνιου τόξου χρησιμοποιείται για ξεπλύνει μέσω της τέχνης τη βία, την εθνοκάθαρση και τα εγκλήματα που διαπράττονται σε βάρος του παλαιστινιακού λαού».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Μυστήριο με ανεύρεση νεκρού 39χρονου στο λιμάνι της Ραφήνας

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα