ΑΘΗΝΑ
13:15
|
27.04.2024
Έγινε αισθητός από τη Λάρισα έως τη Βουλγαρία. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς ή σοβαρές ζημιές. Κλειστά σήμερα τα σχολεία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σεισμική δόνηση 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που χαρακτηρίζεται «ισχυρή», σημειώθηκε στις 23:43 με το επίκεντρο να εντοπίζεται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων δυτικά της πόλης της Φλώρινας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σεισμός, που είχε εστιακό βάθος 14,1 χιλιομέτρων, συνοδεύονταν από βουητό και έγινε αισθητός επίσης σε Κέρκυρα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας αλλά και σε Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία.

Μέσα στα επόμενα δέκα λεπτά καταγράφηκαν άλλες οκτώ σεισμικές δονήσεις, 3,5 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων, 3,5 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος δέκα χιλιομέτρων, 4,2 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, 2,9 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, 2,9  σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, 2,7 σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, 3,9 σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και 3,9 Ρίχτερ σε βάθος 10 χιλιομέτρων. 

Από τον σεισμό έσπασαν τζαμαρίες, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς πολιτών.

Στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί μικρές ζημιές στο εσωτερικό διαμερισμάτων -κυρίως στον τελευταίο όροφο πολυκατοικιών- ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές τρία μπαλκόνια διαμερισμάτων.

Η Αστυνομία έχει αποκλείσει κεντρικό σημείο της πόλης της Φλώρινας καθώς έχουν πέσει σοβάδες από το παραδοσιακό κτίριο «Διεθνές». 

Ο γνωστός σεισμολόγος (Δρ Σεισμολόγος, τ. Διευθυντής Ερευνών, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών) Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας στο Kozanimedia τον ισχυρό σεισμό της Φλώρινας ανέφερε πως «είναι ακόμη πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, το πρωί θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα. Η ύπαρξη μετασεισμών, ήδη, πάντως, είναι ένα καλό σημάδι».

Στην περιοχή μεταβαίνει άμεσα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Θωμάς Μάνος, ενώ πλήρη εικόνα μεταφέρει ήδη ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Σωτήρης Βόσδου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός», ενώ ήταν καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά το θέμα των υλικών ζημιών λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κάτι σοβαρό στην πόλη της Φλώρινας».

Ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης σημείωσε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη λεκάνη της Πρέσπας κι ότι μέχρι στιγμής «δεν τού έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες ή σε σταυλικές εγκαταστάσεις». 

Άμεσα υπήρξε επικοινωνία και με την ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα, με τους αρμόδιους Υπουργούς να ζητούν αναφορά για όσα διαπιστώσουν οι τοπικές υπηρεσίες και πιθανή ενίσχυση δυνάμεων στη Φλώρινα.

Να σημειωθεί ότι, με απόφαση του Δημάρχου Φλώρινας,  οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Φλώρινας θα παραμείνουν κλειστά σήμερα Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, για προληπτικούς λόγους. Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στους δήμους Αμυνταίου και Πρεσπών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, kozanimedia

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Πυρά κατά της πρύτανη του Κολούμπια για την καταστολή φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών

Αγώνες για τους εκτελεσθέντες της Καισαριανής: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα