ΑΘΗΝΑ
00:19
|
29.09.2024
Επιστρέφει προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί για εσχάτη προδοσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην Ουκρανία επιστρέφει ο πρώην πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί για εσχάτη προδοσία. Όπως ανέφερε, παρόλο που θεωρεί ότι πρόκειται για πολιτικά υποκινούμενες κατηγορίες, επιστρέφει για να τις αντικρούσει καθώς θεωρεί ότι μια τέτοια κίνηση θα συμβάλει στην υπεράσπιση της εθνικής ενότητας της χώρας.

Ο Ποροσένκο που βρίσκονταν εκτός Ουκρανίας εδώ και εβδομάδες, συναντώντας ηγέτες στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μίλησε σε συνέντευξη Τύπου στη Βαρσοβία, λίγες ώρες πριν πετάξει, σήμερα Δευτέρα, από την πολωνική πρωτεύουσα στο Κίεβο, όπου θα αντιμετωπίσει τις κατηγορίες ενώπιον του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εισαγγελίας, ο Ποροσένκο, ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ουκρανίας και ιδιοκτήτης της αυτοκρατορίας ζαχαροπλαστικής Roshen, συμμετείχε, την περίοδο 2014-15, στην πώληση μεγάλων ποσοτήτων άνθρακα συμβάλλοντας στη χρηματοδότηση των αυτονομιστών που υποστηριζόταν η Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ποροσένκο επιμένει ότι είναι αθώος και κατηγορεί τον διάδοχό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι επιδιώκει να τον δυσφημήσει πολιτικά για να αποσπάσει την προσοχή από τα εκτεταμένα προβλήματα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών δεινών και των αυξανόμενων θανάτων από τον COVID-19.

«Θα επιστρέψω στην Ουκρανία για να πολεμήσω για την Ουκρανία», είπε ο Ποροσένκο, προσθέτοντας ότι θεωρεί πως η καταπολέμηση των «πολιτικά υποκινούμενων» κατηγοριών, αποτελεί μέρος του πατριωτικού αγώνα του για το έθνος.

Παρά τη σοβαρότητα των κατηγοριών, ο Ποροσένκο εμφανίστηκε στη συνέντευξη τύπου αισιόδοξος. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν περιμένει να συλληφθεί μετά την επιστροφή του στην Ουκρανία, απάντησε: «Σίγουρα όχι». Ανέφερε, δε, ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι επιβλαβείς για τη χώρα αυτή τη στιγμή. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «η ηγεσία της Ουκρανίας είναι υπεύθυνη για την εθνική ενότητα και αυτό που η Ρωσία πραγματικά αναζητά είναι η διάλυση και οι συγκρούσεις το εσωτερικό της χώρας». «Νομίζω ότι αυτή είναι μια πολύ ανεύθυνη ενέργεια της σημερινής ηγεσίας να διαλύσει τη χώρα και να καταστρέψει την ενότητα», είπε.

 Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι υποστηρίζει ότι διεξάγει έναν αγώνα κατά των ολιγαρχών που στοχεύει στη μείωση της επιρροής τους στην πολιτική και οικονομική ζωή της Ουκρανίας.

Οι κατηγορίες είναι οι πιο πρόσφατες σε μια σειρά κατηγοριών που διατυπώθηκαν κατά του Ποροσένκο από τότε που ηττήθηκε από τον Ζελένσκι το 2019 και έχουν δημιουργήσει ανησυχίες για αντιδημοκρατική διευθέτηση λογαριασμών, ενώ ανησυχία κυριαρχεί και μεταξύ των συμμάχων της χώρας.

Με πληροφορίες από Associated Press

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα