ΑΘΗΝΑ
22:27
|
27.04.2024
Mεταξύ 2010 και 2020, 319 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους άνδρες συντρόφους ή πρώην συντρόφους τους, με ρεκόρ 43 θυμάτων το 2019.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ζωγραφισμένος με το κόκκινο του αίματος σε ένα αυτοσχέδιο μνημείο στη Βιέννη, ο αριθμός 31 αποτελεί μια σκληρή υπενθύμιση ενός ζοφερού απολογισμού: των γυναικών που σκοτώθηκαν από άνδρες στην Αυστρία την περσινή χρονιά.

Το ζήτημα των γυναικοκτονιών βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, σε μια μικρή, πλούσια χώρα όπως η Αυστρία, όπου τα βίαια εγκλήματα είναι γενικά σπάνια, θέτοντας σε συναγερμό τους ακτιβιστές και αναγκάζοντας τους πολιτικούς να δράσουν.

Οι αριθμοί παρουσιάζουν διακυμάνσεις από χρόνο σε χρόνο, αλλά μεταξύ 2010 και 2020, 319 γυναίκες δολοφονήθηκαν στην Αυστρία, κυρίως από τους άνδρες συντρόφους ή πρώην συντρόφους τους, με ρεκόρ 43 θυμάτων το 2019.

Το 2018, η Αυστρία ήταν μεταξύ των τριών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά γυναικοκτονιών όπου ο δράστης ήταν μέλος της οικογένειας ή συγγενής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Ωστόσο, η ακτιβίστρια Άννα Μπαντχόφερ, η ομάδα της οποίας διοργάνωσε την κινητοποίηση και έστησε το αυτοσχέδιο μνημείο, εξακολουθεί να καταγγέλλει πως η αυστριακή κοινωνία δεν αντιδρά με οργή, όπως θα περίμενε κανείς παρότι τα εγκλήματα είναι συχνά σοκαριστικά.

Τον Νοέμβριο, μια γυναίκα ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου με ρόπαλο του μπέιζμπολ ενώ τον περασμένο Μάρτιο μια 35χρονη, ξυλοκοπήθηκε και στραγγαλίστηκε με καλώδιο σε ένα καπνοπωλείο της Βιέννης από τον 47χρονο πρώην σύντροφό της. Στη συνέχεια την περιέλουσε με βενζίνη και την πυρπόλησε πριν φύγει από το κατάστημα και κλειδώσει την πόρτα. Η γυναίκα διασώθηκε αλλά πέθανε ένα μήνα αργότερα από τα φρικτά τραύματά της. Τον Απρίλιο, 43χρονος που προηγουμένως είχε κατηγορηθεί από μια πολιτικό ότι την παρενοχλούσε με άσεμνα μηνύματα- συνελήφθη για τη δολοφονία της πρώην συντρόφου του, μιας 35χρονης μητέρας δύο παιδιών.

Στην Αυστρία, η κυβέρνηση συνασπισμού διέθεσε πρόσφατα 25 εκατομμύρια ευρώ, για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση του προβλήματος που παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αυστρία σκοτώνονται περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, γεγονός που την καθιστά εξαίρεση στην ΕΕ.

Η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ντούνια Μιγιάτοβιτς, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αυστρία, ζήτησε μια φιλόδοξη και ολοκληρωμένη προσέγγιση για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και την ισότητα των φύλων, σημειώνοντας ότι το αυστριακό μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων – λίγο κάτω από το 20 τοις εκατό το 2019, σύμφωνα με τη Eurostat – είναι από τα μεγαλύτερα στην ΕΕ.

Με πληροφορίες από AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα