ΑΘΗΝΑ
11:46
|
20.09.2024
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τεθεί υπό κράτηση από αντάρτες στρατιώτες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πυροβολισμοί ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας κοντά στο προεδρικό μέγαρο και σε στρατώνες στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου, ενώ σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος της χώρας Κριστιάν Καμπορέ, κρατείται σε στρατόπεδο από αντάρτες στρατιώτες.

Το Reuters και το France24 επικαλούνται πηγές ασφαλείας και έναν Δυτικοαφρικανό διπλωμάτη στις αναφορές τους για σύλληψη του προέδρου της χώρας, ενώ σύμφωνα με το BBC που επίσης μετέδωσε την είδηση, η κυβέρνηση διέψευσε τις πληροφορίες για στρατιωτικό πραξικόπημα και σύλληψη του προέδρου σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες μετά από σφοδρούς πυροβολισμούς σε στρατώνες στην πρωτεύουσα την Κυριακή.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, oι αναφορές από τη Δυτικοαφρικανική χώρα,  είναι ούτως ή άλλως δύσκολο να επαληθευτούν λόγω της κακής ποιότητας των τηλεφωνικών συνδέσεων και της διακοπής του ίντερνετ από χθες Κυριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι στασιαστές στρατιώτες που ζητούν την αντικατάσταση της ηγεσίας του στρατού και περισσότερους πόρους για να αντιμετωπίσουν τους ισλαμιστές μαχητές, περικύκλωσαν επίσης το αρχηγείο της κρατικής τηλεόρασης.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους για να υποστηρίξουν τους στασιαστές στρατιώτες, σύμφωνα με το BBC, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση και κάποιοι από αυτούς φέρονται να πυρπόλησαν τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Καμπορέ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2015, επανεξελέγη το 2020 μετά από υποσχέσεις να καταστήσει την καταπολέμηση των τζιχαντιστών κορυφαία προτεραιότητα.

Ωστόσο, αυτός και η κυβέρνησή του αντιμετώπισαν από τότε κατηγορίες για αδράνεια, καθώς πολίτες και στρατιώτες συνεχίζουν να σκοτώνονται από τους μαχητές, ορισμένοι από τους οποίους συνδέονται με το «Ισλαμικό Κράτος» και την Αλ Κάιντα.

Πάνω από 1 εκατομμύριο από τα 21 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας θεωρούνται εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Με πληροφορίες από BBC, Deutsche Welle

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Σερίφης πυροβόλησε θανάσιμα δικαστή στο Κεντάκι

Νίκος Χαρδαλιάς: «Η Αττική δεν είναι θωρακισμένη» ενόψει του χειμώνα

Πιερρακάκης: Επιμονή στη «λύση» συγχωνεύσεις τμημάτων-Ικανοποίηση… για τις αποβολές λόγω κινητών

«Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων»: Ο χρόνος τελείωσε-Πάρτε πίσω τις λαμαρίνες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα