ΑΘΗΝΑ
19:14
|
27.04.2024
Ο στρατός αναλαμβάνει τον απεγκλωβισμό οδηγών στην Αττική Οδό. Σχέδιο να κηρυχθεί αργία η αυριανή μέρα για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο χάος έχουν παραδοθεί οι δρόμοι της Αθήνας εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ελπίδα», με χιλιάδες οδηγούς να έχουν εγκλωβιστεί για ώρες σε κεντρικούς οδικούς άξονες και να μην μπορούν να μετακινηθούν.

Λίγο μετά τις 19.00 η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ο στρατός αναλαμβάνει την επιχείρηση απεγκλωβισμού των εκατοντάδων οδηγών που έχουν παγιδευτεί από νωρίς το πρωί σε τμήματα της Αττικής Οδού.

Αργία η αυριανή μέρα για δημόσιο-ιδιωτικό τομέα

Αναμένεται νέα ενημέρωση μετά τις 20.15 απόψε, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως η αυριανή μέρα κηρύσσεται αργία για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Η απαράδεκτη κατάσταση ειδικά στο οδικό δίκτυο της Αττικής Οδού προκάλεσε νωρίς το απόγευμα την έναρξη προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να αναζητηθούν πιθανές ευθύνες για το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών με απόφαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρίας  Παπαγεωργακοπούλου.

Την έρευνα για τον εγκλωβισμό των οδηγών στην Αττική Οδό θα διενεργήσει ο προϊστάμενος της ποινικής δίωξης Αντώνης Ελευθεριάνος.

Λίγο μετά τις 18.30 έκλεισε η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας στο ρεύμα προς Λαμία για όλα τα οχήματα στο ύψος της λεωφόρου Αθηνών, ενώ σημειώθηκε μπλακ-άουτ σε Αγία Παρασκευή, Διόνυσο, Χαλάνδρι και Χολαργό.

Αποσύρονται λεωφορεία και τρόλεϊ

Την ίδια ώρα, μεγάλα είναι τα προβλήματα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς λίγο μετά τις 14:30 έγινε γνωστό ότι αποσύρονται όλα τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ προκειμένου να επιστρέψουν στα αμαξοστάσια.

Ειδικότερα, η λεωφόρος Κατεχάκη έχει κλείσει και στα δύο ρεύματα από τη λεωφόρο Μεσογείων προς την περιφερειακή Υμηττού, αλλά και στη λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου στην Ηλιούπολη και στα δύο ρεύματα από την πλατεία 28ης Οκτωβρίου προς τον Καρέα.

Μάλιστα το μεσημέρι, η τροχαία με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι όλοι οι οδηγοί για να μετακινηθούν στην Αθήνα θα πρέπει να φορούν αντιολισθητικές αλυσίδες σε τουλάχιστον δύο τροχούς των οχημάτων τους, όταν βλέπουν χιόνι ή πάγο.

ΗΣΑΠ: Δεν γίνονται δρομολόγια από Ειρήνη ως Κηφισιά

Κλειστό θα παραμείνει έως τη λήξη της κυκλοφορίας το τμήμα της γραμμής 1 του Μετρό Ειρήνη- Κηφισιά σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ. Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των γραμμών 2 & 3 του μετρό η κίνηση διεξάγεται κανονικά πλην του τμήματος Πλακεντίας-Αεροδρόμιο.

Στη Γραμμή 7 του τραμ “Ασκληπιείο Βούλας-Ακτή Ποσειδώνος” προσωρινός τερματικός σταθμός είναι η στάση «ΠΑΛ. ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ», λόγω πτώσης δέντρου στην εναέρια γραμμή ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ προς ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑ.

Χάος στην Αττική Οδό – Χιλιάδες εγκλωβισμένοι οδηγοί για ώρες και «μπαλάκι» ευθυνών

Ποικίλες δικαιολογίες επικαλείται η εταιρεία διαχείρισης της Αττικής Οδού, όπως τις νταλίκες που διπλώνουν ή τα ακινητοποιημένα Ι.Χ, την ώρα που πληθαίνουν οι καταγγελίες των οδηγών για έλλειψη εκχιονιστικών και πρόβλεψης για απαγόρευσης κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων.

Οδηγοί και επιβάτες καταγγέλλουν επίσης την σχεδόν παντελή απουσία οχημάτων της Αττικής Οδού, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν οδηγούς με προβλήματα. Άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι επί πολλές ώρες στο δρόμο, χωρίς καμία βοήθεια ή οδηγίες ενώ η εταιρία ρίχνει με ανακοίνωσή της το φταίξιμο στους οδηγούς.

Τι λέει η ανακοίνωση της εταιρείας Αττική Οδός

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της εταιρείας Αττική Οδός αναφέρει:

«Σε επιφυλακή βρίσκεται ο μηχανισμός της Αττικής Οδού από το πρωί του Σαββάτου και καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίδα», προκειμένου να κρατηθεί ανοιχτός ο αυτοκινητόδρομος, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Διευκρινίζεται ότι σε ορισμένα σημεία του αυτοκινητόδρομου, ειδικότερα στη σύνδεση της σήραγγας Βριλησσίων με την Περιφερειακή Υμηττού και στην περιοχή του Γέρακα στο ρεύμα προς Ελευσίνα δημιουργήθηκαν έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα εξαιτίας οχημάτων που ακινητοποιήθηκαν είτε λόγω μηχανικής βλάβης, είτε φόβου και έλλειψης εμπειρίας των οδηγών τους, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές. Η κυκλοφορία είναι υψηλή από το πρωί και δυσχεραίνει το έργο του αποχιονισμού, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη και την παρουσία φορτηγών και νταλικών σε όλο τον δρόμο.

Στο ύψος του Γέρακα μάλιστα έχουν «διπλώσει» νταλίκες οι οποίες έχουν κλείσει κάθετα τον δρόμο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Συνεπεία αυτής της κατάστασης τα εκχιονιστικά μηχανήματα που δεν μπορούν να προσπεράσουν, επιχειρούν με ανάποδη κίνηση με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διέλευσή τους, ενώ το χιόνι που εξακολουθεί να πέφτει επιτείνει τα προβλήματα αυτά.

Στην Αττική Οδό των 70 χιλιομέτρων επιχειρούν 35 εκχιονιστικά μηχανήματα ή ένα κάθε δύο χιλιόμετρα και υπάρχει επάρκεια αλατιού. Εκφράζουμε τη λύπη μας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την ταλαιπωρία των οδηγών, ενώ σημειώνουμε ότι τα διόδια παραμένουν ανοιχτά με απόφαση της Εταιρείας.

Η χιονόπτωση αυτή την ώρα στην ευρύτερη περιοχή είναι συνεχής και επειδή σύμφωνα με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναμένεται να ενταθεί σήμερα το απόγευμα και αύριο Τρίτη, συνίσταται στους οδηγούς ιδιαίτερη προσοχή και να έχουν απαραιτήτως μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες».

ΓΓΠΠ: Ξενοδοχεία για τους πολίτες με μόνιμη κατοικία εκτός Αττικής που δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν στις οικίες τους

Σε αυτές τις συνθήκες, η Πολιτική Προστασία ενημέρωσε πως όσοι πολίτες διαθέτουν μόνιμη κατοικία εκτός Αττικής, και δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν στις οικίες τους εξαιτίας της κακοκαιρίας μπορούν να διαμείνουν σε ξενοδοχεία.

Συγκεκριμένα, η Πολιτική Προστασία αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Ενημερώνουμε τους πολίτες με μόνιμη κατοικία εκτός Αττικής που δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν στις οικίες τους εξαιτίας της κακοκαιρίας ότι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα της Πολιτικής Προστασίας 2131331038, 2131331210, 2131331216, καθώς έχουν διασφαλιστεί ξενοδοχεία για τη διαμονή τους».

ΔΕΔΔΗΕ: Σε ποιες περιοχές έχει κοπεί το ρεύμα λόγω της κακοκαιρίας

Ο ΔΕΔΔΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση με τις περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα διακοπής ρεύματος, καθώς και την εξέλιξη των εργασιών αποκατάστασης.

Διεύθυνση Περιφέρειας Αττικής (Χωρική αρμοδιότητα Αττική)

Διακοπή της ηλεκτροδότηση στην Παλλήνη περί την Λεωφόρο Μαραθώνος, και την Ανθούσα. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται με αμείωτους ρυθμούς για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης αντιμετωπίζοντας προβλήματα πρόσβασης λόγω της χιονόπτωσης.

Διεύθυνση Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης 

Κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα δεν υφίσταται σε καμία περιοχή. Οι ελάχιστες βλάβες που σημειώθηκαν αντιμετωπίστηκαν άμεσα και αφορούν συνήθεις περιπτώσεις.

Διεύθυνση Περιφέρειας Πελοποννήσου – Ηπείρου

Κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα δεν υφίσταται σε καμία περιοχή. Οι ελάχιστες βλάβες που σημειώθηκαν αντιμετωπίστηκαν άμεσα και αφορούν συνήθεις περιπτώσεις

Διεύθυνση Περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδας

Στην Εύβοια όπου το κύμα κακοκαιρίας είναι σφοδρό και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πρόσβασης για την αποκατάσταση των βλαβών μέχρι τώρα υφίστανται οι βλάβες στο Μαντούδι στο Αλιβέρι στα Ψαχνά και τους Ωρεούς Επίσης στην Περιοχή της Θήβας περί την λίμνη Υλίκη και στο Πήλιο προς την Νότια Πλευρά του 

Σε ότι αφορά την ηλεκτροδότηση των Σποράδων, αυτή συνεχίζεται χωρίς προβλήματα μέχρι τώρα.

Διεύθυνση Περιφέρειας Νήσων Κρήτη, Ρόδος, Δωδεκάνησα, νησιά του Βόρειου και Κεντρικού Αιγαίου και τμήμα των Κυκλάδων)

Η κακοκαιρία έχει επηρεάσει μέχρι τώρα τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (κυρίως τη Λήμνο, τη Χίο και την Ικαρία), τις Κυκλάδες (κυρίως Νάξο, Πάρο, Μύκονο,
Σύρο, Αμοργό, Σέριφο, Κύθνο, Σίφνο, Μήλο) και την Κρήτη.

Οι σημαντικότερες βλάβες που είναι σε εξέλιξη:

Στα Χανιά : Οι περιοχές στις οποίες σημειώθηκε διακοπή ηλεκτροδότησης είναι: Βλητές, Πυθάρι, Κουνουπιδιανά, Άγιος Ονούφριος, Σταυρός. Έχει ήδη ξεκινήσει
επιθεώρηση του Δικτύου για τον εντοπισμό της βλάβης.

Στο Αρκαλοχώρι, στον οικισμό των σεισμόπληκτων έχει μεταφερθεί Η/Ζ ονομαστικής ισχύος 300 kVA. Έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες καλωδιώσεις και το Η/Ζ έχει ήδη
εγκατασταθεί και δοκιμαστεί.

Στο Οροπέδιο Λασιθίου όπου υπάρχει έντονη χιονόπτωση, στάλθηκε ένα συνεργείο δύο ατόμων, το οποίο θα παραμείνει όλο το βράδυ για την άμεση αντιμετώπιση των
βλαβών.

Πώς κινούνται τραμ, μετρό, ηλεκτρικός

Η ΣΤΑΣΥ εξέδωσε ανακοίνωση για τη λειτουργία των μέσων σταθερής τροχιάς και πώς έχει επηρεαστεί από την κακοκαιρία.

Όπως αναφέρεται:

  • Όσον αφορά το τραμ, στη γραμμή 7, «Ασκληπιείο Βούλας – Ακτή Ποσειδώνος», προσωρινός τερματικός σταθμός είναι η στάση «ΠΑΛ. ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ», λόγω πτώσης δέντρου στην εναέρια γραμμή ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ προς ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑ.
  • Γραμμή 1 μετρό (ηλεκτρικός): Η κυκλοφορία μέχρι τη λήξη της σημερινής κυκλοφορίας θα διεξάγεται στο τμήμα Ειρήνη – Πειραιάς και αντίστροφα. 
  • Γραμμές 2 & 3 μετρό: Η κίνηση διεξάγεται κανονικά. Δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια από και προς το Αεροδρόμιο. 
     

Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση για τη διαχείριση της κακοκαιρίας

Σφοδρή ήταν η κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση της κακοκαιρίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση πως παρά τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων έκλεισαν κεντρικοί δρόμοι μετά από τις πρώτες ώρες χιονόπτωσης και το μόνο που έκανε η Πολιτική Προστασία είναι να στείλει μήνυμα στους πολίτες.

Το Κίνημα Αλλαγής μέσω ανακοίνωσης τονίζει πως η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία, καθώς είχε υπάρξει έγκαιρη ειδοποίηση για την σφοδρή επιδείνωση του καιρού. Συγκεκριμένα, ζητάει να δοθεί λύση για τους χιλιάδες οδηγούς που έχουν εγκλωβιστεί στους δρόμους από τα χιόνια και να γίνουν τα «αυτονόητα».

Παράλληλα το ΚΚΕ καταγγέλλει μεγάλες έλειψεις στον κρατικό μηχανισμό και σημειώνει ότι οι χιονοπτώσεις πλέον ονομάζονται «ακραία φαινόμενα» και γίνονται ανέξοδες συστάσεις και επικλήσεις στην «ατομική ευθύνη».

Από την πλευρά του το ΜέΡΑ25 σχολιάζει ότι οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι κλείνουν με τα πρώτα χιόνια καθώς οι ιδιώτες στους οποίους παραχωρήθηκαν με «τυμπανοκρουσίες, μειώνουν το κόστος τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα