ΑΘΗΝΑ
20:09
|
28.04.2024
Σκληρή διπλωματική αντεπίθεση ετοιμάζει η Αθήνα στις Βρυξέλλες. "Σφάζει" με το γάντι ο Ιμάμογλου τον Ερντογάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κρίσιμη αναμένεται να είναι αυτή η εβδομάδα για την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων μετά την προκλητική απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Αθήνα προετοιμάζει μεθοδικά μία σκληρή διπλωματική αντεπίθεση ξεκινώντας από τα τερέν των Βρυξελλών και της UNESCO. 

Το Σάββατο ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη συμπαράσταση και στήριξη του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, ενώ στενοί του συνεργάτες προϊδεάζουν πως ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει τις αμέσως επόμενες ώρες και ημέρες να συνομιλήσει με σημαντικούς ηγέτες, όπως η Γερμανίδα Καγκελάριος, Ανγκέλα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμάνουελ Μακρόν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν. 

Τα ίδια στελέχη, συστήνουν εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα, εκτιμώντας πως στον απόηχο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, ο Ερντογάν καθίσταται ακόμη πιο επικίνδυνος και απρόβλεπτος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται, να ενημερώσει τους συνομιλητές του για τις ενέργειες της Αθήνας έναντι οιασδήποτε επιβουλής, καθιστώντας σαφές πως θα προασπίσει με κάθε διαθέσιμο μέσο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Πλούσιο αναμένεται και το πρόγραμμα των διμερών επαφών του πρωθυπουργού στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Παρασκευή και Σάββατο στις Βρυξέλλες, καθώς θα θέσει στους Ευρωπαίους ηγέτες την ανάγκη έμπρακτης πλέον αποδοκιμασίας της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται στην Αθήνα τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ώστε Αθήνα και Λευκωσία να συντονίσουν την στρατηγική τους εν όψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες και το οποίο θα αποτελέσει πρόγευση των επόμενων κινήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και που περιλαμβάνει στην ατζέντα την τουρκική προκλητικότητα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την απαράδεκτη απόφαση της Άγκυρας καθιστώντας σαφές πως κατά τη σημερινή συνεδρίαση θα ζητήσει να δημιουργηθεί σκληρή δέσμη κυρώσεων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

“Μαζί με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, τον κύπριο υπουργό, πριν από τη Σύνοδο θα έχουμε συνάντηση–σύσκεψη με τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον Ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης” δήλωσε ο κ. Δένδιας, διευκρινίζοντας πως “αυτές οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας”.

Η Ελλάδα έχει διευκρινίσει πως θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση τόσο από τον ΟΗΕ όσο και από την UNESCO, ανεξαρτήτως της θέσης που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το φλέγον ζήτημα της Αγίας Σοφίας.

“Δεν είναι ζήτημα ελληνοτουρκικό, δεν είναι καν ζήτημα ευρωτουρκικό. Είναι ένα ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού κανόνων που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα. Η Ελλάδα πρέπει να απευθύνεται στην Τουρκία για το θέμα αυτό, ως φορέας παγκόσμιων αντιλήψεων. Η Αγία Σοφία για τον κάθε Έλληνα είναι ένα κομμάτι της καρδιάς του. Όμως, στην παρούσα συζήτηση αυτό προστίθεται στο γεγονός της παγκόσμιας σημασίας του μνημείου” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός.

Στην ατζέντα των Βρυξελλών η τουρκική συμπεριφορά στη Λιβύη

Το ζήτημα της Λιβύης και οι τουρκικές προκλήσεις στην ΝΑ Μεσόγειο αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς στο Δείπνο των ηγετών, αλλά και σε τετ α τετ συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου.

Η Τουρκία παραμένει τυπικά υποψήφια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρότι τα περισσότερα κεφάλαια έχουν παγώσει, η διαδικασία δεν έχει διακοπεί.

Υπάρχει σε εκκρεμότητα η συμφωνία για την τελωνειακή ένωση και τη βίζα, θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα την Τουρκία, ενώ σε εκκρεμότητα είναι και το θέμα της ανανέωσης της συμφωνίας για το προσφυγικό.

Στο παρασκήνιο υπάρχουν συζητήσεις για κυρώσεις σε οικονομικό επίπεδο, καθώς θεωρούνται οι μόνες που θα μπορούσαν να πιέσουν τον Ερντογάν, καθώς η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε κρίση.

Επικοινωνία Ιερώνυμου με Βαρθολομαίο

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο επικοινώνησε το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος για να του εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή του και την στήριξη της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χαρακτήρισε την απόφαση του Ερντογάν ως “προσβολή και ύβρις” για όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα.

“Η εργαλειοποίηση της θρησκείας για την επιδίωξη κομματικών, γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών σκοπιμοτήτων χαρακτηρίζει αυτόν που την επιχειρεί”, στηλίτευσε.

“Η προσβολή και η ύβρις δεν αφορούν μόνο στην Ορθοδοξία και στη Χριστιανοσύνη γενικότερα, αλλά και σε όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα, σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Είναι σκληρόν προς κέντρα λακτίζειν”, κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Ο Ιμάμογλου “σφάζει” με το γάντι τον Ερντογάν

Την ανησυχία του για την τύχη των ανά τον κόσμο τζαμιών εξέφρασε ο Εκρέμ Ιμάμογλου που διερρωτάται γιατί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άλλαξε την αρχική του θέση που ήταν ενάντια στο άνοιγμα του μνημείου για μουσουλμανική προσευχή.

“Το έθνος μας διαθέτει κοινή λογική και θα κρίνει την απόφαση», είπε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης.

 “Αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά τζαμιά σε διάφορες χώρες του κόσμου, μήπως αυτοί (που λένε να ανοίξει η Αγία Σοφία σε μουσουλμανική προσευχή) γνωρίζουν τι θα πάθουν αυτά τα τζαμιά; Ως πολιτικός ηγέτης δεν έχω χάσει τον προσανατολισμό μου για να μπω σε ένα τέτοιο παιχνίδι” δήλωσε στην αντιπολιτευτική εφημερίδα Τζουμχουριέτ.

“Τι θα γίνει εάν οι κυβερνώντες αυτών των χωρών πουν ‘θεωρούμε επίθεση κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων τις κατηγορίες εναντίον της απόφασής μας για τα τζαμιά;’ Αυτό θα κριθεί από το οπωσδήποτε από το έθνος μας το οποίο διαθέτει κοινή λογική. Θέλω πολύ να το κρίνει αυτό ο λαός και θα το κρίνει. Εάν αυτή η αλλαγή στην Αγία Σοφία θα προσθέσει τόσο υλικό όσο και πνευματικό πλούτο, θα ανακουφίσει τα εκατομμύρια ανέργους, θα προσφέρει εργασία στα εκατομμύρια νέων αποφοίτων πανεπιστημίων μας, εάν η χώρα μου κερδίσει σεβασμό στην διεθνή κοινή γνώμη, τότε στηρίζω μέχρι τέλους αυτή την απόφαση”, διευκρίνισε ο Εκρέμ Ιμαμογλου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ερευνητικής εταιρείας Μετροπόλ η οποία διεξήχθη τον Ιούνιο και δημοσιεύτηκε σήμερα, μόνο το 46% του τουρκικού λαού είναι υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και το 44% είναι εναντίον.

Επιπλέον, η βάση του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικής Δράσης (ΜΗΠ) τάσσεται εναντίον της μετατροπής σε τζαμί κατά 50% και μόνο το 40% είναι υπέρ.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα