ΑΘΗΝΑ
16:01
|
28.04.2024
Την απόσυρση της έγκρισης του αντιεπιστημονικού και παρωχημένου «εκπαιδευτικού» υλικού της Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής αναγκάστηκε να ανακοινώσει το ΙΕΠ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην ανάκληση της έγκρισης για το αναχρονιστικό «εκπαιδευτικό» υλικό της Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής που εστάλη στα σχολεία  της χώρας, συνοδευόμενο από εγκύκλιο έγκρισης του υπουργείου Παιδείας «με εντολή υφυπουργού», αναγκάστηκε να προχωρήσει ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Γιάννης Αντωνίου μετά το κύμα αντιδράσεων που εξήγειρε η δημοσιοποίηση του σχετικού υλικού. 

Σημειώνεται πως το πρωί της Πέμπτης 27 Ιανουαρίου 2022 τα Γυμνάσια της χώρας έλαβαν από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, με την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Αλέξανδρου Κόπτση, για την έγκριση του προγράμματος με τίτλο «Σεξουαλικότητα-Γονιμότητα-Γονεϊκότητα, μια αδιαχώριστη ενότητα». 

Αξίζει να επισημανθεί πως το πρόγραμμα έχει λάβει την έγκριση του ΙΕΠ ήδη από το προηγούμενο σχολικό έτος, όπως αναφέρει σε επιστολή της προς τις διευθύνσεις των σχολικών μονάδων η Εταιρεία, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως το πρόγραμμά της «για πρώτη φορά δίνει στους νέους γνώσεις ζωής, που σχεδόν όλοι θα έχουν αργότερα να εφαρμόσουν, και που θα οδηγήσουν την κοινωνία μας σε μια νέα ποιότητα υγείας και αξιών».

Το έγγραφο του ΥΠΑΙΘ και την επιστολή της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής συνοδευόταν επίσης από βιντεοσκοπημένο «εκπαιδευτικό υλικό» με σκοπό την αξιοποίησή του στις σχολικές τάξεις. Ειδικότερα, πρόκειται για τρία βίντεο, τα οποία αναπαρήγαγαν ευθέως την θεωρία του «αγέννητου παιδιού», με τα ομιλούντα πρόσωπα (μέλη της επιστημονικής ομάδας της εν λόγω Εταιρείας) να ενστερνίζονται στη συνέχεια και άλλες πλήρως αντιεπιστημονικές και αναχρονιστικές θεωρίες, με αποτέλεσμα την σφοδρή αντίδραση εκπαιδευτικών και πολιτών μετά την δημοσιοποίηση των βίντεο.

«Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούμε ένα σχολείο με αδιαπραγμάτευτα τα ανθρώπινα δικαιώματα»

«Οι μεσαιωνικές αντιλήψεις του ΙΕΠ, που για μία ακόμα φορά αποδεικνύει την πλήρη άγνοια και αδιαφορία του για παιδαγωγικά ζητήματα, οδήγησαν σε μία ακόμη αναχρονιστική εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ, σύμφωνα με την οποία εγκρίνεται «εκπαιδευτικό» υλικό με τίτλο: «Σεξουαλικότητα-Γονιμότητα-Γονεϊκότητα: μια αδιαχώριστη ενότητα». Είναι θλιβερό, την εποχή που καταγράφονται συνεχώς γυναικοκτονίες, βιασμοί και κακοποιήσεις, το ΥΠΑΙΘ, μέσω του ΙΕΠ, να προωθεί απόψεις που δηλητηριάζουν τα παιδιά μας και καταπατούν ανθρώπινα δικαιώματα» υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωσή του η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), απαιτώντας την απόσυρση της εγκυκλίου. 

Παράλληλα, η ΟΛΜΕ απαιτεί από «το ΥΠΑΙΘ να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του για την αντιδημοκρατική και αντιεπιστημονική λειτουργία του ΙΕΠ και από την υπουργό Παιδείας να ελέγξει επιτέλους τον υφιστάμενο της!», καλώντας τα σχολεία να απορρίψουν σύσσωμα το εν λόγω υλικό. «Οι εκπαιδευτικοί ονειρευόμαστε και διεκδικούμε ένα ποιοτικό δημόσιο συμπεριληπτικό σχολείο, στο οποίο τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα» καταλήγει η ανακοίνωση. 

Αποστάσεις ΙΕΠ από το υλικό που ενέκρινε

Ωστόσο, πριν την τελική απόσυρση της άδειας εκ μέρους του ΙΕΠ, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου απάντησε σε σχετικό δημοσίευμα του tvxs.gr, υποστηρίζοντας πως «το δημοσίευμα – εσκεμμένα ή μη – συγχέει το “1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας” που συνδιοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής και τελικά ακυρώθηκε, με την Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής, ενώ τα δύο δεν σχετίζονται. Το πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής φέρει την έγκριση του ΙΕΠ, η οποία κοινοποιήθηκε ακολούθως από τον Γενικό Γραμματέα Αλέξανδρο Κόπτση». 

Σε μια διατύπωση που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα κριτήρια έγκρισης των εκπαιδευτικών υλικών από το ΙΕΠ, ο Γ. Αντωνίου ισχυρίστηκε στη συνέχεια πως «η έγκριση του ΙΕΠ δεν συνεπάγεται και υιοθέτηση των απόψεων του διδακτικού υλικού. Διευκρινίζεται επίσης ότι το ΙΕΠ εγκρίνει εκπαιδευτικά προγράμματα και όχι ιστοσελίδες. Τα προγράμματα που υποβάλλονται για έγκριση στο ΙΕΠ υπόκεινται σε συνεχή επανεξέταση, το ίδιο βεβαίως ισχύει και για το συγκεκριμένο».

Ακολούθησε εν τέλει δεύτερη και καταληκτική ανακοίνωση από τον διορισμένο από την υπουργό Παιδείας (Τεύχος Υ.Ο.Δ.Δ. 981/20.11.2019), Πρόεδρο του Ινστιτούτου, σύμφωνα με την οποία «το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΕΠ αποφάσισε την ανάκληση της έγκρισης του εκπαιδευτικού προγράμματος του Mη Kερδοσκοπικού Σωματείου “Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής”».

Ερωτήματα εγείρονται τέλος, σχετικά με τη σύνδεση της Ελληνικής Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής με τον κρατικό μηχανισμό, καθώς σε σειρά εγγράφων που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια η συγκεκριμένη Εταιρεία εντοπίζεται να λαμβάνει μη ευκαταφρόνητα ποσά για ενημερωτικές της δράσεις, ενώ η Πρόεδρός της, Ιωάννα Μαρή, υπηρέτησε επί 15 έτη στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα πλησιάζει τους 34.500

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα