ΑΘΗΝΑ
00:29
|
28.04.2024
Οργανωτικό χάρτη για μια «πατριωτική Ευρώπη» συμφώνησαν εννέα ακροδεξιοί ηγέτες το Σαββατοκύριακο στη Μαδρίτη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εννέα ακροδεξιοί Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ άλλων ο Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας και η Μαρίν Λεπέν της Γαλλίας, συμφώνησαν σε συνάντηση τους στη Μαδρίτη το περασμένο Σαββατοκύριακο σε έναν «οδικό χάρτη» για μια «πατριωτική Ευρώπη».

Η «σύνοδος κορυφής της Μαδρίτης» διοργανώθηκε από το ακροδεξιό κόμμα της Ισπανίας, «Vox»- τρίτη δύναμη στο ισπανικό κοινοβούλιο μετά το σοσιαλιστικό PSOE και το κεντροδεξιό Partido Popular (PP).

Εκτός από τον Όρμπαν και τη Λεπέν, στη σύνοδο κορυφής συμμετείχαν και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων η  Μαρλέν Σβάζεκ (Αυστρία), Τομ Βαν Γκρίκεν (Βέλγιο), Κρασίμιρ Καρακατσάνοφ (Βουλγαρία), Μάρτιν Χέλμε (Εσθονία), Βιντσέντζο Σόφο και Πάολο Μπορκία (Ιταλία), Βάλντεμαρ Τομασέφσκι (Λιθουανία), Ρομπ Ρος (Ολλανδία) και Αουρέλιαν Παβελέσκου (Ρουμανία).

Σε κοινή δήλωση που εγκρίθηκε το Σάββατο, ζητούν «να εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι τα έθνη της Ευρώπης ενεργούν με αλληλεγγύη απέναντι στην απειλή εξωτερικής επίθεσης. Οι στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης μας έχουν φέρει στα πρόθυρα του πολέμου», τόνισαν.

«Η αλληλεγγύη, η αποφασιστικότητα και η αμυντική συνεργασία μεταξύ των εθνών της Ευρώπης είναι απαραίτητες απέναντι σε τέτοιες απειλές», αναφέρει η κοινή δήλωση.

Καλεί επίσης κάθε έθνος της Ε.Ε. να έχει «ισχυρή και ενιαία φωνή» για τη διατήρηση της ειρήνης, της εδαφικής ακεραιότητας και του απαραβίαστου των συνόρων.

Τα εννέα μέρη συναντήθηκαν για πρώτη φορά στη Βαρσοβία τον Δεκέμβριο του 2021 και το Σάββατο επανέλαβαν την ανησυχία τους -που είχαν εκφράσει και τότε- για «εσωτερικές και εξωτερικές επιθέσεις» κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Βίκτορ Όρμπαν τάχθηκε υπέρ της «ειρήνης, της αποκλιμάκωσης και της διαπραγμάτευσης» απέναντι στην ουκρανική κρίση, αλλά απέρριψε την ιδέα ότι η λύση στη σύγκρουση θα καταλήξει σε μια στρατηγική συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για την ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς τη συμμετοχή των Ευρωπαίων.

Παράλληλα, ο Πολωνός συνάδελφός του, Ματέους Μοραβιέτσκι, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τα εννέα κόμματα που συναντήθηκαν στη Μαδρίτη αποτελούν την «εναλλακτική λύση για το μέλλον της Ευρώπης», με κοινές αξίες και κοινή υπεράσπιση των κυρίαρχων κρατών.

Η Λεπέν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε ότι «γενικά, όσοι θέλουν να φύγουν πρέπει να φύγουν, αλλά πρέπει να φύγουν τώρα», ενόψει των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Η επικεφαλής του Rassemblement National (RN) έκανε τις δηλώσεις αυτές με αφορμή το ενδεχόμενο η ανιψιά της Μαριόν να υποστηρίξει τον Ερίκ Ζεμούρ στην στις προεδρικές εκλογές.

Τα εννέα κόμματα που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης υπέγραψαν ένα έγγραφο με εννέα συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το μέλλον, μεταξύ των οποίων η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, η προώθηση της γεννητικότητας και η υπεράσπιση της κυριαρχίας των κρατών μελών.

Πηγή: Euroactive

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα