ΑΘΗΝΑ
16:47
|
20.09.2024
Μαζικές οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μεγάλη έξοδο με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα ξεκίνησαν την Παρασκευή οι αγρότες της Μαγνησίας, Πήλιο, Αλμυρό, Σούρπη, Βελεστίνο, με τελικό προορισμό την παλιά Εθνική Οδό Βόλου-Λάρισας, στο ύψος του Ριζομύλου, το μεσημέρι, όπου θα συζητήσουν για τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Εκατοντάδες τρακτέρ από όλα τα χωριά της Θεσσαλίας, χιλιάδες μικροπαραγωγοί συναντήθηκαν στο δρόμο του αγώνα κλιμακώνοντας την πάλη τους. Η απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης μάλιστα να αναχαιτίσει τις κινητοποιήσεις «στρίβοντας δια του αρραβώνος» το πρωί της Παρασκευής, απέτυχε αφού τα μέτρα που ανακοίνωσε αποδείχθηκαν για μια ακόμα φορά «ψίχουλα», τα οποία δεν απαντάνε στα τεράστια προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι αγρότες και πολλά άλλωστε είναι ανακύκλωση παλιών εξαγγελιών.

Στο βρόντο όμως πήγαν και οι φωνές διάφορων καλοθελητών αγροτοσυνδικαλιστών που επιδίωκαν να βάλουν εμπόδια στην ανάπτυξη του συντονισμένου αγώνα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς, Θεόδωρο Γεωργαδάκη, το μπλόκο της Μαγνησίας θα βρίσκεται σε άμεσο συντονισμό με το μπλόκο που στήνεται σήμερα στη Νίκαια Λάρισας. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Κόντρα σε αυτά αλλά και απέναντι στην αστυνομοκρατία και τους φραγμούς των ΜΑΤ, οι αγρότες βγήκαν στα μπλόκα, βγήκαν στους δρόμους για την επιβίωσή τους, διατρανώνοντας τα δίκαια αιτήματά τους, για να μπορούν να καλλιεργούν και να παράγουν, να ζουν από τα χωράφια τους, κόντρα στην πολιτική που τους ξεκληρίζει.

Με ένα μεγάλο κομβόι τα τρακτέρ των αγροτών της Καρδίτσας ξεκίνησαν για το μπλόκο από το Δέλτα Ιτέας, όπου είχαν δώσει το «παρών» εκπρόσωποι εργατικών σωματείων, μαζικών φορέων και της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών. Αντίστοιχα το αγωνιστικό ραντεβού για τους αγρότες της Λάρισας είχε δοθεί στο Βασιλί Φαρσάλων και στον κόμβο Πλατύκαμπου από όπου κατευθύνθηκαν για το μπλόκο.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας ανέφερε ότι δεν γίνεται επιτρεπτό στους αγρότες να βγουν στην εθνική οδό επικαλούμενος την νομιμότητα αλλά και το ότι το κλείσιμο δρόμων ζημιώνει την οικονομική ζωή της χώρας.

Πάρα τη λυσσώδη προσπάθεια της κυβέρνησης να εμποδίσει τον δρόμο προς την εθνική οδό, οι αγρότες της Θεσσαλίας κατάφεραν τελικά το απόγευμα της Παρασκευής να στήσουν το ισχυρό μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας, στέλνοντας μήνυμα αγωνιστικής ανάτασης και αισιοδοξίας σε όλη την χώρα.

Οι κλούβες της αστυνομίας, οι δεκάδες αστυνομικοί, οι αστυνομικές κάμερες που είχαν παραταχθεί μπροστά στα τρακτέρ, αναγκάστηκαν να κάνουν βήματα υποχώρησης, αφήνοντας ελεύθερο τον χώρο για το στήσιμο του μπλόκου.

Τα τρακτέρ παρατάχθηκαν προσωρινά στην είσοδο της εθνικής οδού, με τους αγρότες να δηλώνουν κατηγορηματικά, ότι θα επιμείνουν στην αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους και όταν το αποφασίσουν θα προχωρήσουν προς το οδόστρωμα της εθνικής οδού.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας «ήρθε η ώρα να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας ενωμένοι, με τα τρακτέρ στο δρόμο για να διεκδικήσουμε την επιβίωση μας απέναντι στα οξυμένα προβλήματα. Με τις νέες πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις μας, αγωνιζόμαστε ενάντια στην πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας και τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ».

«Απέναντί μας έχουμε τους βιομηχάνους και τους μεγαλεμπόρους, που διαμορφώνουν όπως θέλουν τις τιμές στα προϊόντα με κριτήριο το κέρδος τους, πολλές φορές μάλιστα αρπάζουν την παραγωγή σε τιμές και κάτω του κόστους. Ανάλογα διαμορφώνουν το κόστος παραγωγής στα αγροτικά μέσα και εφόδια, μηχανήματα, σπόρους, φάρμακα και λιπάσματα να έχουν φτάσει στα ύψη. Απέναντί μας είναι και οι τράπεζες που με τα υψηλά επιτόκια και πανωτόκια μας «πίνουν το αίμα».

Εξ αρχής στο πλευρό των αγροτών στον κόμβο της Νίκαιας βρέθηκε ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν στους αγρότες και εκπρόσωποι από το ΕΚ Λάρισας, από σωματεία και φορείς του νομού καταχειροκροτώντας τα κομβόι των τρακτέρ με τους οδηγούς τους να απαντάνε κορνάροντας.

Ακόμη, στην Θεσσαλία μπλόκα στήθηκαν στην Εθνική Οδό Κοζάνης – Λάρισας από του αγρότες του Τυρνάβου, μέσα στην Αγιά Λάρισας, καθώς και στην Μαγνησία όπου στο Ριζόμυλο συγκεντρώθηκαν οι αγρότες από τη Ζαγορά, από τη Δράκεια και το Νότιο Πήλιο.

Κινητοποίηση στο Ποδοχώρι Καβάλας πραγματοποίησαν αγρότες της περιοχής, μετά από κάλεσμα της συντονιστικής επιτροπής Παγγαίου και με τους παραγωγούς να διαδηλώνουν με τα τρακτέρ τους και άλλα γεωργικά οχήματα. 

Στους δρόμους είναι από την Παρασκευή τα τρακτέρ και στην Μεσσηνία, που πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία από τον πρώην σταθμό του ΟΣΕ της κωμόπολης προς τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Καλαμάτα. Στο μπλόκο που έστησαν στο δρόμο των «Αρχαιοτήτων», παραμένουν από την Πέμπτη, οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Αργολίδας. Στη Λακωνία ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος πραγματοποίησε σύσκεψη στη Σκάλα.

Σε στήσιμο μπλόκου με τα τρακτέρ στους δρόμους, θα προχωρήσει και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, στο ύψος της Μαραθιάς στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου στις 11 π.μ. της Δευτέρας. Στην Αιγιάλεια, τη Δευτέρα στις 11 π..μ προχωρούν σε προσυγκέντρωση στον κόμβο του ΓΝ Αιγίου.

Στη Νάουσα, αγωνιστική συγκέντρωση, πραγματοποιείται το Σάββατο στις 12 μ., στη διασταύρωση της Νάουσας. Ο Αγροτικός Σύλλογος Βέροιας πραγματοποιεί περιοδείες στα χωριά για τη συγκρότηση ενός νέου μπλόκου. 

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, προχωρά την Κυριακή στις 12 μ. σε στήσιμο μπλόκου με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στο Χαλίκι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ (upd)

Ζαχάροβα: Θυμίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης τα ουκρανικά κέντρα κράτησης στο Κουρσκ

Νεκρός 23χρονος που υπηρετούσε σε θέρετρο της Αεροπορίας στην Πιερία

Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί στρατιώτες πέταξαν Παλαιστίνιους από ταράτσες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα