ΑΘΗΝΑ
13:10
|
30.04.2024
Κένυα, Αιθιοπία και Σομαλία αντιμέτωπες με την χειρότερη ξηρασία εδώ και δεκαετίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκατρία εκατομμύρια άνθρωποι στην Κένυα, τη Σομαλία και την Αιθιοπία εκτιμάται πως αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο λιμού, καθώς το Κέρας της Αφρικής βιώνει τη χειρότερη ξηρασία εδώ και δεκαετίες, ανακοίνωσε την Τρίτη το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

Τρεις διαδοχικές περίοδοι βροχοπτώσεων δεν εξελίχθηκαν κατά το αναμενόμενο με αποτέλεσμα η περιοχή να καταγράφει τις πιο ξηρές συνθήκες από το 1981, ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η ξηρασία έχει καταστρέψει τις καλλιέργειες και έχει προκαλέσει «ασυνήθιστα» μεγάλους θανάτους ζώων, αναγκάζοντας αγροτικές οικογένειες που βασίζονται στην κτηνοτροφία και τη γεωργία να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Το νερό και οι βοσκότοποι είναι δυσεύρετοι και οι προβλέψεις για βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου τους επόμενους μήνες απειλούν με  μεγαλύτερη δυστυχία, δήλωσε ο Μάικλ Ντάνφορντ, περιφερειακός διευθυντής του WFP στην Ανατολική Αφρική. «Οι σοδειές καταστρέφονται, τα ζώα πεθαίνουν και η πείνα αυξάνεται καθώς οι επαναλαμβανόμενες ξηρασίες επηρεάζουν το Κέρας της Αφρικής», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «απαιτείται άμεση ανθρωπιστική δράση» για να αποφευχθεί η επανάληψη μιας κρίσης όπως αυτή της Σομαλίας το 2011, όταν 250.000 άνθρωποι πέθαναν από την πείνα κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης ξηρασίας.

Η επισιτιστική βοήθεια διανέμεται σε άνυδρες περιοχές της Κένυας, της Αιθιοπίας και της Σομαλίας, όπου τα ποσοστά υποσιτισμού είναι υψηλά και περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από σοβαρή πείνα το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Περίπου 5,7 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάστηκαν επισιτιστική βοήθεια στη νότια και νοτιοανατολική Αιθιοπία, μεταξύ των οποίων μισό εκατομμύριο υποσιτισμένα παιδιά και μητέρες. Στη Σομαλία, ο αριθμός των ατόμων που θεωρούνται ως σοβαρά πεινασμένοι αναμένεται να αυξηθεί από 3,5 εκατομμύρια σε 4,6 εκατομμύρια έως τον Μάιο, εκτός εάν ληφθούν επείγουσες παρεμβάσεις.Άλλα 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια στη νοτιοανατολική και βόρεια Κένυα, όπου κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ξηρασίας τον Σεπτέμβριο.

Το WFP εκτιμά ότι απαιτούνται 327 εκατομμύρια δολάρια για να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους επόμενους έξι μήνες και να υποστηριχθούν οι ποιμενικές κοινότητες ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικές στην αντιμετώπιση των επαναλαμβανόμενων κλιματικών σοκ.

Το 2011, οι ελάχιστες βροχοπτώσεις οδήγησαν στην πιο ξηρή χρονιά από το 1951 σε άνυδρες περιοχές της Κένυας, της Σομαλίας, της Αιθιοπίας, του Τζιμπουτί και της Ουγκάντα.

Οι ειδικοί λένε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα συμβαίνουν με αυξημένη συχνότητα και ένταση λόγω της κλιματικής αλλαγής, με την Αφρική, η οποία συμβάλλει λιγότερο στην υπερθέρμανση του πλανήτη, να φέρει το μεγαλύτερο βάρος.

Πηγή: AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σερβιτόροι εναντίον μαγείρων

Εισβολή της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια-Χημικά και βία κατά διαδηλωτών

Θεσσαλονίκη: 12χρονος απείλησε με μαχαίρι συμμαθητή του 

Χανιά: Εργατικό ατύχημα στην αποκομιδή απορριμμάτων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα