ΑΘΗΝΑ
04:28
|
28.04.2024
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αναμένεται να τρέξει πολύ πάνω από το ποσοστό - στόχο της Fed.
A pedestrian walks past a certified pre-owned car sales lot in Alhambra, California on January 12, 2022. - The seven percent increase in the Labor Department's consumer price index (CPI) over the 12 months to December was the highest since June 1982, as prices rose for an array of goods especially housing, cars and food. (Photo by Frederic J. BROWN / AFP) (Photo by FREDERIC J. BROWN/AFP via Getty Images)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αναμένεται να τρέξει πολύ πάνω από το ποσοστό – στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της χώρας (Fed) και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να υποχωρήσει προς τον στόχο του 2%, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έρευνα του Bloomberg.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPΙ) θα ανέλθει κατά μέσο όρο στο 5% φέτος, από την πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα που έκανε λόγο για ποσοστό στο 4,6%, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση 76 οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα που έλαβε χώρα στο διάστημα μεταξύ 4 και 10 Φεβρουαρίου. Η έρευνα προηγήθηκε της τελευταίας δημοσίευσης των στοιχείων των στοιχείων για τον CPI, σύμφωνα με τα οποία ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 7,5% τον Ιανουάριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, στο υψηλότερο επίπεδο σε 4 δεκαετίες.

Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών αγαθών, ο οποίος είναι το προτιμότερο μέτρο πληθωρισμού της Fed, θα κυμανθεί πιθανότατα κατά μέσο στο 4,2% το 2022, πάνω από την πρόβλεψη του 3,8% του προηγούμενου μήνα. Και οι δύο δείκτες θα ξεπεράσουν κατά μέσο όρο το 2% το 2023, σύμφωνα με την έρευνα.

Ο πληθωρισμός, ο οποίος τρέχει με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών με βάση και τους δύο δείκτες, αποτελεί την κορυφαία ανησυχία για τους αξιωματούχους της Fed, οι οποίοι δέχονται πιέσεις για να τον χαλιναγωγήσουν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι έτοιμοι να αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια τον Μάρτιο και οι traders αυξάνουν τα στοιχήματά του για αύξηση επιτοκίων κατά μισή μονάδα βάσης τον επόμενο μήνα.

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή τον περασμένο μήνα έδειξε ότι οι πιέσεις στις τιμές επεκτείνονται πέρα από τις κατηγορίες που σχετίζονται με την πανδημία, όπως τα αυτοκίνητα, οι υπηρεσίες ασφάλισης και τα ενοίκια.

Πηγές: New York Post, Axios

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα