ΑΘΗΝΑ
18:18
|
06.10.2024
Ταξιδιωτική απαγόρευση στα μέλη του κινεζικού ΚΚΕ στις ΗΠΑ. Γκανγκστερική λογική η ανάμειξη των ΗΠΑ απαντά η Κίνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ντόναλντ Τραμπ, κλιμακώνει την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα σχεδιάζοντας ταξιδιωτική απαγόρευση για τα μέλη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με τους New York Times, το προεδρικό σχέδιο προβλέπει την ανάκληση της βίζας για μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας και για τις οικογένειές τους. Η εφημερίδα επικαλείται τέσσερα άτομα που γνωρίζουν το σχέδιο το οποίο ενδέχεται να αφορά έως και 92 εκατομμύρια κομματικά μέλη.

“Εργαζόμαστε, υπό την καθοδήγηση του προέδρου, για το πώς να σπρώξουμε προς τα πίσω το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα” τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

“Κρατάμε κάθε επιλογή στο τραπέζι όσον αφορά την Κίνα” δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Τύπου του Λευκού Οίκου Κέιλι ΜακΕνάνι.

“Μια τέτοια ενέργεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν είναι αληθινή, θα ήταν αξιολύπητη” απάντησε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Χούα Τσούνιινγκ.

Οι σχέσεις των δύο ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου βρίσκονται πλέον στο ναδίρ καθώς συγκρούονται έντονα σε διάφορα πεδία, με πιο πρόσφατα τον νόμο για την εθνική ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ και τo μπλόκο της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών στους εθνικούς παρόχους κινητής που θα αξιοποιούσαν κυβερνητικά κονδύλια 8,5 δισ. δολαρίων για την αγορά εξοπλισμού από τη Huawei Technologies Co Ltd.

“Θα πρέπει να γνωρίζουν” ότι, αν συνεργάζονται με την Huawei, “συνεργάζονται με μία επιχείρηση που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα” δήλωσε χθες Αμερικανός ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι ενδέχεται να προχωρήσουν στην επιβολή περιορισμών στην έκδοση βίζας για την Huawei και άλλες κινεζικές εταιρίες.

Ο Πομπέο δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι θα έχει σύντομα ένα άλλο πακέτο αποφάσεων για τις κινεζικές εταιρίες τηλεπικοινωνιών, οι οποίες θα αντανακλούν την ανάγκη προστασίας των δεδομένων Αμερικανών πολιτών από το Πεκίνο.  

Γκανγκστερική λογική

 Για “γκανγκστερική λογική” κατηγόρησε χθες τις ΗΠΑ απαντώντας στο νόμο Τραμπ που τερματίζει το ειδικό καθεστώς που ίσχυε στο Χονγκ Κονγκ βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας.

“Η παράλογη ανάμειξη και οι αναίσχυντες απειλές από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι χαρακτηριστική γκανγκστερική λογική και συμπεριφορά μπούλινγκ”, ανέφερε το Γραφείο Σύνδεσμος του Πεκίνου στον ασιατικό χρηματοοικονομικό κόμβο, τονίζοντας πως η κίνηση αυτή θα έχει μικρό αντίκτυπο στο Χονγκ Κονγκ και μεγάλο στα αμερικανικά συμφέροντα.

“Καμιά εξωτερική δύναμη δεν μπορεί να εμποδίσει την αποφασιστικότητα και την πεποίθηση της Κίνας να διατηρήσει την εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια για τη μακροπρόθεσμη ευημερία και σταθερότητα του Χονγκ Κονγκ” διεμήνυσε το Γραφείο.

Σημειώνεται ότι ο Τραμπ υπέγραψε την Τρίτη εκτελεστική διαταγή για τον τερματισμό της προτιμησιακής οικονομικής μεταχείρισης του Χονγκ Κονγκ, η οποία του επιτρέπει να επιβάλει κυρώσεις και περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε Κινέζους αξιωματούχους και οικονομικούς θεσμούς που εμπλέκονται στην επιβολή του νόμου.

  Η Κίνα διεμήνυσε ότι θα επιβάλει ανταποδοτικές κυρώσεις και κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, πως θα υποστηρίξει οποιαδήποτε δράση επιλέξει το Πεκίνο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.  

Παράλληλα, περισσότεροι από 100 Αμερικανοί διπλωμάτες και μέλη των οικογενειών τους επέστρεψαν χθες, Τετάρτη, στην Κίνα, με ειδικά ναυλωμένη πτήση.

Η πτήση αυτή είναι η δεύτερη από τις αρκετές που απαιτούνται για την επιστροφή περισσότερων από 1.200 Αμερικανών διπλωματών και των οικογενειών τους και η πρώτη αφότου οι συνομιλίες μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου βρέθηκαν σε αδιέξοδο.  

Το αδιέξοδο προκλήθηκε από τους όρους που η Κίνα ήθελε να επιβάλει στους Αμερικανούς, οδηγώντας το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην ακύρωση των πτήσεων που είχαν προγραμματιστεί προσωρινά να διεξαχθούν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή της ημερομηνίας του Συνεδρίου-Αποχώρησαν οι Kasselistas από τη συνεδρίαση της ΚΕ (upd)

Τη μετάθεση του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ κατά μια εβδομάδα αργότερα, στις 8-10 Νοεμβρίου εισηγήθηκε προς την Κ.Ε. η Πολιτική Γραμματεία-Διαφώνησε η Θεοδώρα Τζάκρη.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα