ΑΘΗΝΑ
10:28
|
06.10.2024
Σειρήνες το βράδυ στο Κίεβο. Δραματική η κατάσταση στη Μαριούπολη. Άγριες κόντρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ,ΕΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο φόντο κλιμάκωσης των συγκρούσεων σε μεγάλα αστικά κέντρα-κλειδιά της Ουκρανίας και δη πέριξ της πρωτεύουσας Κίεβο, Δυτικοί αξιωματούχοι επέμειναν απόψε ότι η ρωσική μεγάλη επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα είναι θέμα λίγου χρόνου. Οι σειρήνες στην πρωτεύουσα ήχησαν λίγο μετά τις 21.00 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία στους κατοίκους της πόλης. Νωρίτερα, δορυφορικές εικόνες από τα περίχωρα του Κιέβου κατέγραφαν αναδιάταξη των ρωσικών δυνάμεων.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απόψε ανακοίνωσε πως τέθηκε υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού η πόλη Βολνοβάκα.

Δραματική είναι η κατάσταση για χιλιάδες πολιορκημένους κατοίκους της Μαριούπολης, καθώς πολλοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε καταφύγια και κατεστραμμένα κτίρια, ενώ η πόλη βάλλεται από από τις ρωσικές δυνάμεις. Ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Βεντίμ Ντενισένκο δήλωσε πως έχουν σημειωθεί ελλείψεις σε τρόφιμα, πόσιμο νερό, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης. Αυτά ενώ ώρες πριν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι έχουν ξεκινήσει κονβόι για τη μεταφορά κρίσιμων αγαθών σε πόλεις που πολιορκούνται, όπως η Μαριούπολη.

Το ίδιο διάστημα Δυτικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι υπό το καθεστώς ανωνυμίες διέδιδαν σε διεθνή δίκτυα όπως το BBC ότι μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκε ο τρίτος κατά σειρά ανώτατος Ρώσος στρατιωτικός αξιωματούχος. Υποστήριξαν πως πρόκειται για τον 45χρονο υποστράτηγο Βιτάλι Γκερασίμοφ, υποδιοικητή της 41ης Ρωσικής Στρατιάς.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό ασφυκτικό κλοιό το Κίεβο και η Μαριούπολη – Live οι εξελίξεις

Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται πως γνωρίζουν ότι στην Ουκρανία βρίσκονταν από την αρχή της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στις 24 Φλεβάρη 20 στρατηγοί και πως από αυτούς οι τρεις έχουν εξοντωθεί (υπό ασαφείς συνθήκες). Δίχως να είναι σε θέση να το αποδείξουν ισχυρίζονται πως οι νεκροί στρατιώτες στην Ουκρανία είναι περίπου 5.000 με 6.000.

Which countries have not taken a side in the Russia-Ukraine conflict? - St  Vincent Times

Νωρίτερα Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν πως συνελήφθη ο δήμαρχος της Μελιτόπολης στη νότια Ουκρανία από Ρώσους στρατιωτικούς ενώ βρισκόταν στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων της πόλης.

uk_map2_in

Επιπροσθέτως βίντεο που κυκλοφορούν σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δείχνουν επιθέσεις Ρώσων στρατιωτικών με πυραύλους MRLS στο Μικολάγιεφ, όπου έγιναν μάχες πριν λίγες ημέρες για τον έλεγχο του περιφερειακού αεροδρομίου.

Παράλληλα το κρατικό Κέντρο Στρατηγικών Επικοινωνιών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να ξεκινήσει η Λευκορωσία εισβολή στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες δύο ώρες μετά από ρωσική, όπως ισχυρίστηκε, προβοκάτσια.

Η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων πραγματοποιήθηκε απόψε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με επίκεντρο τις καταγγελίες για εργαστήρια βιολογικών όπλων στην Ουκρανία.

Η Ρωσία κάνει ισχυρισμούς για δραστηριότητες αμερικανικών βιολογικών όπλων στην Ουκρανία δίχως αποδείξεις  είπε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Αμερικανίδα πρέσβειρα Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ.

Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ έχουν «στοιχεία» ότι οι ρωσικές δυνάμεις «θα μπορούσαν» να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα σε δολοφονίες ή τακτικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Τόνισε πως η Ρωσία και όχι η Ουκρανία έχει μία καλά τεκμηριωμένη ιστορία στη χρήση θανατηφόρων χημικών παραγόντων θυμίζοντας τους δυτικούς ισχυρισμούς περί της δηλητηρίασης του Ρώσου αντιπολιτευόμενου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι και του πρώην πράκτορα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών Σεργκέι Σκριπάλ.

Παίρνοντας το λόγο η αναπληρώτρια βοηθός Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για θέματα Αφοπλισμού, Ιζούμι Νακαμίτσου, δήλωσε πως ο ΟΗΕ δεν έχει καμία γνώση για οποιαδήποτε προγράμματα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία.

UN disarmament chief urges Syria to come clean on chemical weapons | | UN  News

Πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε η Βρετανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Μπάρμπαρα Γουντγουόρντ που απέρριψε τις καταγγελίες της Ρωσίας για αμερικανικά «εργαστήρια» βιολογικών όπλων στην Ουκρανία ισχυριζόμενη πως πρόκειται για «χονδροειδές ψεύδος».

UK diplomat: UN vote on Ukraine 'shows Russia just how isolated they are' -  CNN Video

Αμφισβήτησε δε τη μόνιμη έδρα της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ λέγοντας: «Δεν καθόμαστε σε αυτή την αίθουσα για να ακούμε την εσωτερική προπαγάνδα της Ρωσίας και δεν θα έπρεπε να επιτρέψουμε στη Ρωσία να χρησιμοποιεί τη μόνιμη έδρα της για να διαδίδει παραπληροφόρηση και ψεύδη». Κατηγόρησε τέλος τη Ρωσία πως «συνιστά απειλή για το διεθνές πλαίσιο ειρήνης και ασφάλειας».

Πιο συγκρατημένος ήταν ο Κινέζος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ζιανγκ Τζουν που χαρακτήρισε τις προσπάθειες ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας σαν «θετικά βήματα προς την επίτευξη ειρήνης».

Chinese ambassador calls to bring foreign troops to justice for criminal  behavior - Global Times

Τόνισε πως η Κίνα θα παίξει ρόλο στην αποκλιμάκωση της κατάστασης και πως δίνει ιδιαίτερη σημασία στην «βιοασφάλεια και στην ασφάλεια» και αντιτίθεται σθεναρά «στην ανάπτυξη, κατοχή και χρήση βιολογικών και χημικών όπλων από οποιαδήποτε χώρα».

Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια προειδοποίησε για τη χρήση «υλικών» από βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία για τρομοκρατικούς σκοπούς. Τόνισε ότι η ανάλυση υλικών αποκαλύπτει πως υπάρχουν «πάνω από 140 δοχεία με εξωπαράσιτα νυχτερίδων που πάρθηκαν από βιολογικό εργαστήριο στο Χάρκοβο.

Β. Νεμπένζια: Άμεση προτεραιότητα να αποφύγουμε τον κίνδυνο του πολέμου -  ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Δεν γνωρίζουμε τίποτε για το τι απέγιναν» πρόσθεσε μην αποκλείοντας αυτά τα υλικά να «βρεθούν στην Ευρώπη δίχως κανέναν διεθνή έλεγχο». Υποστήριξε επίσης πως αρκετές χιλιάδες δείγματα από ασθενείς (κυρίως σλαβικής καταγωγής) πάρθηκαν από την Ουκρανία και μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο βιολογικών όπλων του αμερικανικού στρατού «Walter Reed Army Institute of Research» το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του Πενταγώνου «υπό το πρόσχημα της δοκιμής φαρμάκων κατά του κορονοϊού».

Νέο μποϋκοτάζ ρωσικών κρατικών ΜΜΕ από το YouTube

Απόψε πάντως εκπρόσωπος της πλατφόρμας βίντεο και μουσικής YouTube ανακοίνωσε ότι σταματά την πρόσβαση σε κανάλια που σχετίζονται με Ρωσικά Κρατικά Μέσα Ενημέρωσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μετά τις πρόσφατες απαγορεύσεις στις μεταδόσεις των ρωσικών κρατικών ΜΜΕ, Sputnik και Russia Today.

Προηγουμένως μποϋκοτάζ στη λειτουργία τους στη Ρωσία είχαν ανακοινώσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της εταιρίας Meta, Facebook και Instagram.

Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ

Νωρίτερα το απόγευμα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας όπως η άρση του καθεστώτος ομαλών εμπορικών σχέσεων, η απαγόρευση στην εισαγωγή θαλασσινών, βότκας και διαμαντιών από τη Ρωσική Ομοσπονδία, εμπόδια στις σχέσεις της Ρωσίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, σε πλήρη συνεννόηση και συντονισμό με άλλες χώρες της Ομάδας των Επτά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολούθησαν απόψε ανακοινώσεις από αξιωματούχους της ΕΕ για νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας πανομοιότυπων με εκείνων που ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Η πρόεδρος της Κομισιόν της ΕΕ Ούρσυλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε έτσι πως η Ρωσία βγαίνει από το καθεστώς του ευνοούμενου κράτους στις αγορές, και δεν θα μπορεί να λαμβάνει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ ή την Παγκόσμια Τράπεζα.

Επιπλέον, Ρώσοι ολιγάρχες και εκπρόσωποι των ρωσικών ελίτ δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα για να αποφύγουν τις κυρώσεις, ούτε να απολαμβάνουν οποιοδήποτε προϊόν πολυτελείας από την ΕΕ. Παράλληλα η Ρωσία δεν θα μπορεί να εισάγει βασικά αγαθά στον τομέα του σιδήρου και του χάλυβα, ενώ προτείνεται και απαγόρευση νέων ευρωπαϊκών επενδύσεων.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό του «γενναίου λαού της Ουκρανίας» και ότι για αυτό το λόγο νωρίτερα σήμερα εκταμιεύτηκαν 300 εκατ. ευρώ σε έκτακτη μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή για τη στήριξη των οικονομικών της Ουκρανίας. Εξήγησε πως πρόκειται για την πρώτη δόση του πακέτου οικονομικής βοήθειας ύψους 1,2 δισ. ευρώ διαβεβαιώνοντας πως θα ακολουθήσουν και άλλα. 

Συμπαράσταση στην Ουκρανία από τον Μακρόν με όπλα και λόγια

Υπό το βάρος των εξελίξεων ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε απόψε σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της άτυπης συνόδου κορυφής στις Βερσαλλίες, το θάρρος του ουκρανικού λαού, «ο οποίος μάχεται για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μήνυμα συμπαράστασης στην Ελλάδα από τον Εμανουέλ  Μακρόν για τους δέκα ομογενείς | in.gr

Ο Μακρόν τόνισε την απόφαση της Ευρώπης να συμπαρασταθεί στην Ουκρανία στέλνοντας όπλα και ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και την πρόθεσή της να λάβει πρόσθετα μέτρα αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Ο Μακρόν ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ θα συμπαραστέκεται στην Ουκρανία καθόλο το διάστημα που θα διαρκεί ο πόλεμος συμπληρώνοντας ότι ο δρόμος προς την ενωμένη Ευρώπη της είναι ανοικτός.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε την σημασία της στρατηγικής αυτοδυναμίας της Ευρώπης η ανάγκη της οποίας εμφανίστηκε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ως προς το μέλλον ανέφερε τον επισιτιστικό τομέα, τον ενεργειακό καθώς και τον αμυντικό τομέα όπου η ευρωπαΐκή συνεργασία θα πρέπει να ενταθεί.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της άμυνας, υπογράμμισε την ανάγκη να αφιερώνουν τα κράτη μέλη της ΕΕ τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους, ενώ ανέφερε ότι έως τον Ιούνιο οπότε θα συνέλθει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα πρέπει να συγκληθεί μία έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ, αντικείμενο της οποίας θα είναι η χάραξη μίας ευρωπαΐκής στρατηγικής για τον αμυντικό τομέα.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας, ο Μακρόν υπογράμμισε την ανάγκη προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ούτως ώστε να επιτευχθούν εκ παραλλήλου και οι στόχοι που έχουν τεθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής. Σημείωσε επίσης ότι λόγω των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί κατά της Ρωσίας οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή της ημερομηνίας του Συνεδρίου-Αποχώρησαν οι Kasselistas από τη συνεδρίαση της ΚΕ (upd)

Τη μετάθεση του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ κατά μια εβδομάδα αργότερα, στις 8-10 Νοεμβρίου εισηγήθηκε προς την Κ.Ε. η Πολιτική Γραμματεία-Διαφώνησε η Θεοδώρα Τζάκρη.
ΣΥΝΑΦΗ

Ανοίγουν οι κάλπες στην Τυνησία, με τον πρόεδρο Σαΐντ να διεκδικεί την επανεκλογή του

Γάζα: Βομβαρδισμός ισλαμικού τεμένους – Τουλάχιστον 21 νεκροί

Ένα Μπεκτασικό κράτος ή μια ακόμα εργαλειοποίηση του σουφισμού (μυστικού Ισλάμ);

Μέση Ανατολή: Στα πρόθυρα περιφερειακού πολέμου, ίσως του μεγαλύτερου στην Ιστορία της

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα