ΑΘΗΝΑ
08:29
|
20.09.2024
«Διατηρώ την ελπίδα μου από τη μητέρα μου που ήθελε να φύγω. Η ελπίδα μου με οδήγησε στον δρόμο που πήρα».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Διατηρώ την ελπίδα μου από τη μητέρα μου που ήθελε να φύγω. Η ελπίδα μου με οδήγησε στον δρόμο που πήρα» είπε σε πλήθος χιλιάδων διαδηλωτών που συμμετείχε σήμερα σε διαδήλωση υπέρ της Ουκρανίας στην πρωτεύουσα της Σλοβαίας, Μπρατισλάβα σήμερα ο 11χρονος Ουκρανός Χασάν αλ Χατάφ.

Ο μικρός Ουκρανός έγινε παγκοσμίως διάσημος καθώς κατάφερε με μία τσάντα και ένα τηλέφωνο γραμμένο στο χέρι του με στυλό, να διασχίσει μόνος μία τεράστια έκταση αρχικά με τρένο και στη συνέχεια πεζός από τη Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία μέχρι να καταφέρει να καταλήξει στη Σλοβακία όπου σπουδάζει ο μεγαλύτερος αδελφός του. Έκανε μόνος ένα ταξίδι περίπιου 1.000 χλμ γιατί, όπως εξήγησε, η χήρα πολύτεκνη μητέρα του έπρεπε να μείνει σπίτι για να προσέξει την κατάκοιτη γιαγιά.

Η συγκλονιστική ιστορία του 11χρονου Χασάν είναι γεμάτη ελπίδα στο φόντο ενός αδυσώπητου πολέμου.

Αφότου η περιπέτεια του μικρού Χασάν έκανε το γύρο του κόσμου έγινε γνωστός με το παρατσούκλι «ήρωας», καθώς είχε κάνει παγκοσμίως αίσθηση το γεγονός πως κατάφερε τελικά να φθάσει στον προορισμό του έχοντας μόνο μια πλαστική τσάντα, ένα διαβατήριο και τον αριθμό τηλεφώνου του μεγαλύτερου αδελφούτου γραμμένο στο χέρι του.

Ο Χασάν είναι ένας από τους περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία για την Πολωνία κυρίως, αλλά και τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, για να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τουλάχιστον 176.000 πέρασαν τα σύνορα της Σλοβακίας σε μια έξοδο που τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές, γιατί βοηθούν ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καν» είπε ο Χασάν, ο οποίος είναι αισιόδοξος καθώς ελπίζει να δει ξανά τη μητέρα του, λέγοντας: «Πιστεύω ότι θα υπάρξει αίσιο τέλος» .

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στις φλόγες το Περού-Καίγονται καλλιέργειες και αρχαιολογικοί χώροι

Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από επίθεση με μαχαίρι στην Ολλανδία

Βόλος: Ξεκινάει η δίκη για τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Μάγγου

Ξανά στα δικαστήρια το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα