ΑΘΗΝΑ
10:14
|
27.04.2024
Ο πυρηνικός αντιδραστήρας Olkiluoto 3 ξεκίνησε ήδη τη δοκιμαστική παραγωγή ενέργειας και αναμένεται να καλύψει το 14% της ηλεκτρικής ενέργειας της Φινλανδίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης που άνοιξε τα τελευταία 15 χρόνια, ξεκίνησε την παραγωγή στη Φινλανδία το Σάββατο, σε μια κρίσιμη στιγμή για τον ενεργειακό εφοδιασμό μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας Olkiluoto 3 ξεκίνησε τη δοκιμαστική παραγωγή, παρέχοντας ενέργεια στο εθνικό δίκτυο, που με την πάροδο του χρόνου αναμένεται να μειώσει την ανάγκη για εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και να οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές.

Έρχεται εν μέσω αυξανόμενων φόβων για ενεργειακό πόλεμο στην Ευρώπη, αφού η Μόσχα απείλησε να κλείσει έναν μεγάλο αγωγό φυσικού αερίου προς τη Γερμανία, εάν οι ευρωπαϊκές χώρες απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Μόλις το Olkiluoto 3 είναι πλήρως λειτουργικό, το οποίο λειτουργεί από την TVO (Teollisuuden Voima), αναμένεται να καλύψει το 14% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Φινλανδίας, μειώνοντας την ανάγκη για εισαγωγές από τη Ρωσία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία.

«Το Olkiluoto 3 θα μειώσει την εξάρτηση της Φινλανδίας από τις εισαγωγές και θα γίνει μια φθηνότερη ζώνη τιμών», δήλωσε στο Reuters ο οικονομολόγος της Aurora Energy Research, Alexander Esser.

Το πρώτο νέο πυρηνικό εργοστάσιο της Φινλανδίας εδώ και τέσσερις δεκαετίες, το Olkiluoto 3, επρόκειτο αρχικά να ανοίξει το 2009, αλλά αντιμετώπιζε τεχνολογικά προβλήματα που έγιναν αντικείμενο αγωγών.

Το εργοστάσιο ξεκίνησε τη δοκιμαστική παραγωγή με λίγο περισσότερο από 0,1 γιγαβάτ, ένα μικρό κλάσμα της χωρητικότητάς του, με προγραμματισμένη αύξηση στην πλήρη, κανονική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως τα τέλη Ιουλίου.

Οι καθαρές εισαγωγές ενέργειας της Φινλανδίας ήταν κατά μέσο όρο 13 τεραβατώρες (TWh) τα τελευταία χρόνια, οι οποίες αναμένεται να μειωθούν σε 5 έως 8 TWh έως το 2025 με το Olkiluoto 3 σε λειτουργία.

Η TVO ανέφερε σε δήλωση «Το OL3 βελτιώνει σημαντικά την αυτάρκεια της Φινλανδίας σε ηλεκτρική ενέργεια και βοηθά στην επίτευξη των στόχων ουδετερότητας άνθρακα».

Η εισβολή στην Ουκρανία ανάγκασε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επανεξετάσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια. Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης και πάνω από το ένα τέταρτο του αργού πετρελαίου της.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας λέει, ότι η χώρα του θέλει να τερματίσει ουσιαστικά την εισαγωγή ρωσικού άνθρακα και πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους. Η Γερμανία προμηθεύεται επί του παρόντος περίπου το ήμισυ του άνθρακα και του πετρελαίου της από τη Ρωσία.

Η γερμανική κυβέρνηση τον περασμένο μήνα διέκοψε το έργο Nord Stream 2 που είχε σκοπό να φέρει επιπλέον φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία. Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, απείλησε να επιβάλει εμπάργκο στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 προς τη Γερμανία αυτή την εβδομάδα, αφού οι ΗΠΑ πίεσαν τους Ευρωπαίους συμμάχους τους να εξετάσουν την πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει σχέδια για τη διαφοροποίηση των προμηθειών ορυκτών καυσίμων της Ευρώπης μακριά από τη Ρωσία και την ταχύτερη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πηγή: Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο δεξαμενόπλοια χτύπησαν οι Χούθι

Η Ισπανία επιβεβαίωσε τα σχέδια αποστολής Patriot στην Ουκρανία

Το ατλαντιστικό και το φιλειρηνικό μέτωπο στην Ανατολική Ευρώπη

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα