ΑΘΗΝΑ
02:31
|
28.04.2024
Αθώοι όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση των επισφαλών δανείων που είχε χορηγήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απάλλαξε και τους 35 κατηγορουμένους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από την κατηγορία της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Το Εφετείο έκρινε κατά πλειοψηφία ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα που απαιτεί έγκληση του παθόντα για την κατηγορία της απιστίας σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος (νόμος 4619/2019 άρθρο 405), η δίωξη κηρύσσεται απαράδεκτη καθώς η εκκαθαρίστρια εταιρεία (PQH) δεν κατέθεσε σχετική δήλωση.

Κατόπιν αυτού έπαυσε η ποινική δίωξη σε βάρος των κατηγορουμένων.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 15 Σεπτεμβρίου 2020 όσον αφορά στο αδίκημα της απάτης και για όσους εκ των κατηγορουμένων δικάζονται για το αδίκημα αυτό.

Κατά την άποψη της πλειοψηφίας του Εφετείου, ο ειδικός εκκαθαριστής είχε περιθώριο μέχρι την 18 Μαρτίου 2020 να δηλώσει την πρόθεση του για την συνέχιση της ποινικής δίωξης -που είχε ασκηθεί αυτεπάγγελτα- και εφόσον δεν το έπραξε, οι κατηγορούμενοι πρέπει να απαλλαγούν.

Αντίθετα, η άποψη της προέδρου του δικαστηρίου, που μειοψήφησε, ήταν ότι η παράσταση Πολιτικής Αγωγής ισοδυναμεί με δήλωση συνέχισης της δίωξης.

Η δικογραφία αφορά δανειοδοτήσεις στις οποίες είχε προβεί το ΤΤ την περίοδο 2008 – 2010 που φέρεται να ζημίωσαν την Τράπεζα καθώς τα αρμόδια στελέχη της δεν είχαν μεριμνήσει ώστε να εξασφαλίζονται οι απαιτήσεις της.

Στο εδώλιο έχουν παραπεμφθεί για τα κακουργήματα της απιστίας και απάτης συνολικά 35 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων οι πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης και Κλεάνθης Παπαδόπουλος, οι επιχειρηματίες Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Βίκτωρας Ρέστης, το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα και η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου.

Η δίκη ξεκίνησε μετ’ εμποδίων τον Ιανουάριο του 2019 και συνεχίζεται μετά από μία αλλαγή σύνθεσης και δύο νομοθετικές παρεμβάσεις.

Η πρώτη νομοθετική παρέμβαση έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τον νέο Ποινικό Κώδικα, που προβλέπει πως για τις υποθέσεις απάτης σε βάρος τραπεζικών ιδρυμάτων απαιτείται έγκληση και δεν διώκονται αυτεπάγγελτα.

Με νόμο της Νέας Δημοκρατίας στις 18-11-2019 (άρθρο 12 περ. 3 του N. 4637/2019 (ΦΕΚ A’ 180/18.11.2019), χορηγήθηκε τετράμηνη προθεσμία για υποβολή της δήλωσης συνέχισης της δίωξης που έχει ασκηθεί αυτεπάγγελτα.

Η τετράμηνη προθεσμία έληγε στις 18 Μαρτίου 2020, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και της αναστολής των ποινικών δικών.

Για να μην παραγραφεί σωρεία ποινικών υποθέσεων εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση στις 13 Μαρτίου 2020, με την οποία αναστέλλονται όλες οι προθεσμίες μέχρι την ολοκλήρωση των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων, δηλαδή, βάσει των προαναφερθεισών ΚΥΑ, το νωρίτερο έως τις 27 Απριλίου 2020.

Με το τεσσαρακοστό έκτο άρθρο της ΠΝΠ της 13-4-2020 “Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις” (ΦΕΚ Α’ 84 /13-4-2020), η αναστολή της προθεσμίας για την υποβολή έγκλησης για απιστία σε βάρος των τραπεζικών ιδρυμάτων καταργήθηκε και μάλιστα αναδρομικά!

Η PQH κατέθεσε τη δήλωση συνέχισης της δίκης στις 14-4-2020.

Όταν υπέβαλαν τη δήλωση συνέχισης της δίκης στην Εισαγγελική Αρχή Αθηνών, δεν υπήρχε πληρεξούσιο της εταιρείας PQH προς τους δικηγόρους που την κατέθεσαν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα