ΑΘΗΝΑ
15:31
|
30.09.2024
Η χθεσινή επίθεση εναντίον στρατιωτικών ήταν η έκτη μέσα σε δέκα ημέρες στην ανατολική περιφέρεια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον δώδεκα στρατιώτες σκοτώθηκαν την Κυριακή στην ανατολική Μπουρκίνα Φάσο κατά τη διάρκεια επίθεσης τζιχαντιστών, δήλωσαν πηγές ασφαλείας στο Γαλλικό Πρακτορείο, στην έκτη επίθεση αυτού του είδους στη χώρα μέσα σε δέκα ημέρες.

Η επίθεση σημειώθηκε στην περιοχή Νατιαμποάνι, μια αγροτική κοινότητα περίπου εξήντα χιλιόμετρα νότια της Φάντα Ν’Γκούρμα, της μεγαλύτερης πόλης στα ανατολικά της χώρας πού από το 2018 γίνεται συχνά στόχος ένοπλων ομάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απώλειες υπήρξαν και στις τάξεις των τζιχαντιστών.

Η χθεσινή επίθεση εναντίον στρατιωτικών ήταν η έκτη μέσα σε δέκα ημέρες στην ανατολική περιφέρεια. Έχουν σκοτωθεί 23 πολίτες και 25 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας (στρατιωτικοί και χωροφύλακες).

Την 24η Ιανουαρίου, ο αντισυνταγματάρχης Πολ-Ανρί Νταμιμπά ανέτρεψε τον πρόεδρο Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ, που επικρινόταν συχνά για αναποτελεσματικότητα όσον αφορά την αντιμετώπιση της βίας των τζιχαντιστών.

Όμως, έπειτα από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας, ο νέος αρχηγός του κράτους, που διαβεβαίωνε ότι ο αγώνας κατά των τζιχαντιστών θα αποτελούσε προτεραιότητά του, βρέθηκε με τη σειρά του αντιμέτωπος με φονικές επιθέσεις.

Η Μπουρκίνα Φάσο αποτελεί στόχο τζιχαντιστικών επιθέσεων από το 2015, όταν μαχητές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος άρχισαν να πραγματοποιούν διασυνοριακές επιδρομές από το Μάλι.

Η βία έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 2.000 ανθρώπων, ενώ έχουν εκτοπιστεί τουλάχιστον 1,7 εκατομμύρια, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μόνο τον Ιανουάριο, 160.000 εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, δήλωσε μια ομάδα διεθνών φιλανθρωπικών οργανώσεων την περασμένη Πέμπτη.

Πηγή: AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μητσοτάκης: Αυστηροποίηση ποινών σε νέους και γονείς για την ανήλικη παραβατικότητα

Πυρκαγιές σε Αρκαδία και Λάρισα

18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ- Γιορτή Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων

Το Ισραήλ σκότωσε στον Λίβανο ηγετικά στελέχη του PFLP και της Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα