ΑΘΗΝΑ
23:37
|
20.09.2024
Διαβεβαίωσε πως θα ληφθεί υπόψη και ο πληθωρισμός, αποφεύγοντας να προσδιορίσει αριθμητικά την αύξηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπάρχουν εργαλεία για έλεγχο και παρακολούθηση τιμών σε είδη ευρείας κατανάλωσης διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας λίγο μετά τις 6.00 το απόγευμα στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου, υποστηρίζοντας ότι κάποια μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνησή του θα επιφέρουν μία «ανακούφιση». Παραδέχθηκε ότι τα μέτρα δεν είναι αρκετά και υποσχέθηκε «σημαντική» αύξηση του βασικού μισθού από την 1η Μαΐου διαβεβαιώνοντας πως θα ληφθεί υπόψη και ο πληθωρισμός. Απέφυγε ωστόσο να την προσδιορίσει αριθμητικά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και την αντιμετώπιση της ακρίβειας, υποστήριξε ότι πήρε μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σε ενέργεια και βασικά είδη. Ερωτηθείς για το φαινόμενο της αισχροκέρδειας απάντησε αναφέροντας τα μέτρα και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που έκαναν μεγάλες, αδικαιολόγητες, αυξήσεις σε προϊόντα.

Για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα απάντησε ότι έχει κόστος και ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Τόνισε όμως ότι εάν γίνει θα πρέπει να φανεί στις τιμές προϊόντων που καταλήγουν στους καταναλωτές.

Παραδέχθηκε επίσης πως οι επιχειρήσεις «έχουν προστατευτεί πολύ από αυτήν την κυβέρνηση». Ανέφερε ωστόσο πως το βασικό του μέλημα είναι να φανούν τα αποτελέσματα αυτής της στήριξης και στους καταναλωτές.

Επιχείρησε από την άλλη να καθησυχάσει πως η ελληνική οικονομία έχει επάρκεια προϊόντων και δεν εξαρτάται τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές δημητριακών από την Ουκρανία ή τη Ρωσία αλλά από την Βουλγαρία από την οποία προμηθεύεται το 40%.

Σε ό,τι αφορά την προμήθεια ενέργειας τόνισε πως οι ελληνικές εταιρίες Ενέργειας προμηθεύονται φυσικό αέριο από τη ρωσική Gazprom αναφέροντας ότι οι συμφωνίες είναι παρόμοιες με αυτές που κάνουν όλοι οι προμηθευτές στην Ευρώπη. Ανέφερε επίσης ότι επιθυμεί να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος με εισαγωγή Ενέργειας από την Ανατολική Μεσόγειο, όπως η Αίγυπτος, εκτιμώντας πως ανοίγονται πολλές δυνατότητες.

Τέλος σε ό,τι αφορά τα υπερκέρδη των εταιριών Ενέργειας, είπε πως θα πρέπει να επιστραφούν στην κοινωνία μέσω φορολόγησης μέσω προτάσεων που θα κάνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μέσα στις επόμενες βδομάδες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρόεδρος ψητοπωλών Αττικής: Το τυλιχτό σουβλάκι θα αγγίξει τα 5 ευρώ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 12 νεκροί (upd)

Οι εκρήξεις συσκευών στον Λίβανο και η εξαχρείωση του αμερικανικού δημόσιου λόγου

Ακρίτα: Παραιτήθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα