ΑΘΗΝΑ
10:34
|
30.04.2024
Οι μαζικοί τάφοι παιδιών και ο ρόλος των καθολικών οικοτροφείων στην εξαναγκαστική αφομοίωση των ιθαγενών και την καταστροφή του πολιτισμού και της γλώσσας τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος Α΄, ζήτησε «συγγνώμη» από τους ιθαγενείς του Καναδά αλλά και από τον Θεό για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Καθολική Εκκλησία στο εκπαιδευτικό σύστημα των οικοτροφείων της χώρας.

Ένα σύστημα και μια πολιτική που αποσκοπούσε στην εξαναγκαστική αφομοίωση των παιδιών των ιθαγενών στη δυτική κουλτούρα και στην καταστροφή του πολιτισμού και της γλώσσας τους. Ένα σύστημα που αποκαλύφθηκε ότι στέρησε τη ζωή χιλιάδων παιδιών μετά τα μακάβρια ευρήματα ομαδικών τάφων γύρω από τα οικοτροφεία των Καθολικών του Καναδά. Να σημειωθεί ότι η Καθολική Εκκλησία ήταν υπεύθυνη για τη διοίκηση του 70% αυτών των οικοτροφείων.

Η έκθεση ορόσημο της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης (TRC), που κυκλοφόρησε το 2015, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σχολικό δίκτυο οικοτροφείων του Καναδά ισοδυναμούσε με «πολιτιστική γενοκτονία κατά των ιθαγενών». Από το 1863 έως το 1998, περισσότερα από 150.000 παιδιά ιθαγενών απομακρύνθηκαν από τις οικογένειές τους και τοποθετήθηκαν στα συγκεκριμένα σχολεία.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, και επικεφαλής των ιθαγενών της χώρας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απολογία του Πάπα, αν και καθυστερημένη, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα «βήμα προόδου». Ο Τζέραλντ Αντουάν , αρχηγός της φυλής των ιθαγενών Ντιν, τόνισε ότι καλό θα ήταν να πράξει το ίδιο και το κράτος του Καναδά μετά τις συνολικά 94 εκκλήσεις όλων αυτοχθόνων της χώρας από το 1995 που δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης.

Ο Πάπας Φραγκίσκος Α΄ επιβεβαίωσε επίσης χθες Παρασκευή ότι σκοπεύει να επισκεφθεί τον Καναδά εντός του τρέχοντος για μια συνάντηση με τις κοινότητες των ιθαγενών στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για τη συμφιλίωση με το μελανό παρελθόν της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Στην απολογία του ο Φραγκίσκος αναφέρθηκε στον «πόνο και τη ντροπή» που του έχει προκαλέσει το ζήτημα των καθολικών οικοτροφείων και ζήτησε να τον συγχωρέσει ο Θεός. «Για την αξιοθρήνητη συμπεριφορά αυτών των μελών της Καθολικής Εκκλησίας, ζητώ συγχώρεση από τον Θεό και θα ήθελα να σας πω από τα βάθη της καρδιάς μου ότι πονάω πολύ», είπε ο Πάπας. «Το περιεχόμενο της πίστης δεν μπορεί να μεταδοθεί με τρόπο αντίθετο με την ίδια την πίστη», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί πως προηγήθηκε της επίσημης απολογίας του Πάπα επίσκεψη των ιθαγενών του Καναδά στο Βατικανό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αφγανιστάν: Έξι νεκροί από επίθεση σε τέμενος

Επιστροφή πινακίδων ενόψει Πάσχα

Καρυστιανού για Μάτι: «Μαύρη μέρα για τη δικαιοσύνη»

Λήγει σήμερα η προθεσμία για διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα