ΑΘΗΝΑ
13:47
|
27.04.2024
Μιλώντας, για πρώτη φορά, για «έγκλημα πολέμου», ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέες κυρώσεις στη Μόσχα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας άνθρακα στον κόσμο η Ιαπωνία σχεδιάζει να μειώσει σταδιακά τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία, ενώ αναζητά εναλλακτικούς προμηθευτές στον απόηχο των κυρώσεων κατά της Μόσχας, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός βιομηχανίας Κόιτσι Χαγκιούντα.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο υπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε πως το Τόκιο θα επιδιώξει με την πάροδο του χρόνου να τερματίσει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία, τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή θερμικού άνθρακα της χώρας το 2021. Ανέφερε, πάντως, πως η εύρεση άμεσων εναλλακτικών προμηθευτών θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά ο στόχος είναι η συνεργασία με τους συμμάχους, στην ομάδα G7, για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, χωρίς να επιβαρυνθεί η εγχώρια βιομηχανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Ρωσία αναλογούσε το 11% των συνολικών εισαγωγών άνθρακα που έκανε η Ιαπωνία το 2021, σύμφωνα με κυβερνητικά δεδομένα. Η Ρωσία ήταν την ίδια χρονιά ο πέμπτος μεγαλύτερος προμηθευτής αργού πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) της Ιαπωνίας.

Ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα εξάλλου ανήγγειλε, χθες Πέμπτη, ότι θα επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις, κάνοντας λόγο -για πρώτη φορά- περί «εγκλημάτων πολέμου» στην Ουκρανία από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνησή του βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις υπόλοιπες χώρες της G7. Οι λεπτομέρειες των νέων κυρώσεων θα ανακοινωθούν πιθανότατα σήμερα, Παρασκευή, όπως αναφέρουν οι Japan Times.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα θα απελευθερώσει μια ποσότητα ρεκόρ από τα κρατικά αποθέματα πετρελαίου προκειμένου να βοηθήσει στον περιορισμό των τιμών στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.

Τέλος, ο επικεφαλής της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας για πρώτη φορά ως «έγκλημα πολέμου» τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, υπογράμμισε την αλληλεγγύη της χώρας του με την Ουκρανία, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει και θα επεκτείνει την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία και θα εξασφαλίσει θέσεις σε απευθείας πτήσεις που συνδέουν την Πολωνία και την Ιαπωνία από αυτή την εβδομάδα για τους εκτοπισμένους από την Ουκρανία.

Με πληροφορίες από Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζεμπαϊτζάν

Ιράν: Ελεύθερο θα αφεθεί το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Δύο δεξαμενόπλοια χτύπησαν οι Χούθι

Η Ισπανία επιβεβαίωσε τα σχέδια αποστολής Patriot στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα