ΑΘΗΝΑ
09:28
|
28.04.2024
Για συμφωνία κατά τα πρότυπα της Σλοβακίας έκανε λόγο η Τσέχα υπουργός Άμυνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη δημιουργία αμερικανικής βάσης στο έδαφός της σκέφτεται η Τσεχία, ακολουθώντας τα βήματα της Σλοβακίας, όπως άφησε να εννοηθεί η υπουργός Άμυνας της χώρας.

Η Γιάνα Τσερνοσόβα, η οποία αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στις ΗΠΑ μετά τις διακοπές του Πάσχα, ανέφερε σε συνέντευξή της στο Denik N πως θα συζητήσει κατά τη διάρκεια των επαφών της εκεί το ενδεχόμενο. «Θα ήθελα να θίξω αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης. Μπορούμε να ακολουθήσουμε τον δρόμο της συμφωνίας που πήρε η Σλοβακία», δήλωσε.

Η συμφωνία ΗΠΑ – Σλοβακίας αφορά την παραχώρηση χώρου σε δύο στρατιωτικά αεροδρόμια της Σλοβακίας για την εγκατάσταση αμερικανικών δυνάμεων. Και ενώ στη Σλοβακία υπήρξαν έντονες αντιδράσεις γι’ αυτή την απόφαση, όπως αναφέρει το Eiractiv, η Τσερβοσόβα, δεν

«Οι Σλοβάκοι διαπραγματεύτηκαν τη συμφωνία τους πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ειδικά σε μια εποχή που γίνονταν συνομιλίες για πιθανή επίθεση. Και το συναίσθημα στη Σλοβακία ήταν πολύ αρνητικό», είπε η Τσέχα υπουργός, προσθέτοντας ότι κανείς δεν περίμενε ότι η Ρωσία θα εισέβαλε πραγματικά στην Ουκρανία εκείνη την εποχή.

Η πεντακομματική κυβέρνηση της Τσεχίας δεν έχει συζητήσει ακόμη την πιθανή παρουσία αμερικανικού στρατού στη χώρα. Μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να εγκριθεί και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ήδη εκφράσει την απροθυμία τους να έχουν αμερικανικά στρατεύματα στο τσεχικό έδαφος. Ωστόσο, ενώ η θέση της τσεχικής κυβέρνησης παραμένει ασαφής, η υπουργός Άμυνας, επιθυμεί θέλει να ξεκινήσει σύντομα μια συζήτηση για το θέμα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα