ΑΘΗΝΑ
20:23
|
22.09.2024
Η οικονομική θέση της Ρωσίας είναι σταθερή και η χρεοκοπία είναι εκτός συζήτησης, δήλωσε ο επικεφαλής της VTB.
MOSCOW, RUSSIA - NOVEMBER 30, 2021: VTB Bank President Andrei Kostin has a video conference call with participants in a plenary session of the 2021 Russia Calling! VTB Capital Investment Forum. Held since 2009, the event serves as a common platform for government officials and representatives of major global and leading Russian enterprises. Mikhail Metzel/POOL/TASS Ðîññèÿ. Ìîñêâà. Ïðåçèäåíò-ïðåäñåäàòåëü ïðàâëåíèÿ Áàíêà ÂÒÁ (ÏÀÎ) Àíäðåé Êîñòèí âî âðåìÿ ïëåíàðíîé ñåññèè â ðåæèìå âèäåîêîíôåðåíöèè íà XIII Èíâåñòèöèîííîì ôîðóìå ÂÒÁ Êàïèòàë "Ðîññèÿ çîâåò!". Ôîðóì «Ðîññèÿ çîâåò!» ïðîâîäèòñÿ ñ 2009 ãîäà. Òðàäèöèîííî â íåì ïðèíèìàþò ó÷àñòèå ïðåäñòàâèòåëè îðãàíîâ âëàñòè ÐÔ, êðóïíåéøèõ ìåæäóíàðîäíûõ êîðïîðàöèé è âåäóùèõ ðîññèéñêèõ êîìïàíèé. Ìèõàèë Ìåòöåëü/POOL/ÒÀÑÑ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η οικονομική θέση της Ρωσίας είναι σταθερή, η δε χρεοκοπία είναι εκτός συζήτησης, δήλωσε ο επικεφαλής της VTB Αντρέι Κόστιν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24.

“Η πραγματική χρεοκοπία δεν συζητείται. Η οικονομική θέση της Ρωσίας ήταν πάντα και εξακολουθεί να είναι πολύ σταθερή, τα αποθεματικά της Τράπεζας της Ρωσίας υπερβαίνουν το σύνολο του κρατικού εξωτερικού χρέους. Δεν θα υπήρχαν προβλήματα με τους διακανονισμούς εάν υπήρχε τουλάχιστον κάποια ορθολογική πολιτική από τους Δυτικούς μας εταίρους», είπε.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, από την 1η Φεβρουαρίου 2022, το εξωτερικό δημόσιο χρέος της Ρωσίας ανερχόταν σε 59,5 δις δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του χρέους για εξωτερικά ομολογιακά δάνεια – 38,97 δις δολάρια. Συνολικά, η Ρωσία έχει 15 ενεργά ομολογιακά δάνεια με διάρκεια από το 2022 έως το 2047.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουανόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα αποπληρώσει το χρέος της σε ξένο νόμισμα μόνο εάν οι λογαριασμοί της σε ξένο νόμισμα ξεπαγώσουν. Σε περίπτωση άρνησης ή έλλειψης απάντησης από τις τράπεζες-εκπροσώπους, η Ρωσία θα ήταν έτοιμη να αποπληρώσει και να εξυπηρετήσει τις συναλλαγματικές της υποχρεώσεις σε ρούβλια.

Παράλληλα, ο Κόστιν τόνισε ότι σήμερα οι ρωσικές αρχές παίζουν το ρόλο ενός αναπτυξιακού θεσμού που στηρίζει την οικονομία. “Έχει γίνει μάλλον ένας παγκόσμιος αναπτυξιακός θεσμός που βοηθά στην ανάπτυξη της οικονομίας. Αλλά δεν πρέπει να μπαίνει σε επιχειρησιακές δραστηριότητες και να προσπαθεί να κάνει τα πάντα, ξεκινώντας από τις τιμές και τελειώνοντας ποιες επενδύσεις. Το κράτος, φυσικά, πρέπει να χρηματοδοτήσει πολλούς τομείς, πολύ επιλεκτικά και χωρίς να ανοίξει τυπογραφείο», σημείωσε ο Κόστιν, προσθέτοντας ότι ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός έχει σήμερα αρκετούς πόρους για να στηρίξει τη ρωσική οικονομία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρηματοοικονομικής Αγοράς της Κρατικής Δούμας Ανατόλι Ακσάκοφ δήλωσε νωρίτερα ότι πιστεύει ότι η Ρωσία δεν κινδυνεύει από χρεοκοπία, καθώς η χώρα έχει αρκετούς πόρους. “Δεν κινδυνεύουμε από χρεοκοπία, γιατί έχουμε διεθνή αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος. Κάποια από αυτά έχουν μπλοκαριστεί, κάτι που είναι απολύτως παράνομο. Αλλά είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε μήνυση εάν υπάρξει νομική λύση, μεταξύ άλλων, για το διεθνές δίκαιο. Τότε έχουμε ένα άλλο μέρος των διεθνών αποθεμάτων», είπε.

Η διοικητής της Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιουλίνα δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία διαθέτει όλους τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους και δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας. «Η Ρωσία έχει όλους τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους, δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας», είπε.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, από την 1η Φεβρουαρίου 2022, το εξωτερικό δημόσιο χρέος της Ρωσίας ανερχόταν σε 59,5 δις δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του χρέους για εξωτερικά ομολογιακά δάνεια – 38,97 δις δολάρια. Συνολικά, η Ρωσία έχει 15 ενεργά ομολογιακά δάνεια με διάρκεια από το 2022 έως το 2047.

Πηγή: TASS

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Σήμα» για γρήγορη μείωσή των επιτοκίων από την ΕΚΤ έστειλε η Fed

Αξιωματούχος της Fed: Πρόωρη δήλωση νίκης η μείωση των επιτοκίων

Μιχάλης Κατρίνης: Ζήτημα επιβίωσης για τη χώρα το ζωντάνεμα της επαρχίας

Εβδομαδιαία άνοδος για τις τιμές του πετρελαίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα